Drinkar

Lavendeldrink

Lavendeldrink

Att ha lavendel i drinkar ger en helt fantastisk smak! Just nu vill jag att varje fredagsdrink ska vara en lavendeldrink!

Jag har alltid älskat doften och smaken av lavendel, vilket också framgår i en del av recepten här på bloggen. Till favoriterna hör lavendelglass och lavendeldrömmar, så steget att ha det i en drink var inte så stort. Lavendelsmaken kommer från att lavendeln får kokas upp med vatten och socker när man gör sockerlagen och sedan dra däri en stund, minst 10-15 min. Sedan skakar man ihop drinken i en shaker med citron och rom och toppar med sodavatten. Man kan också byta ut rom mot gin och soda mot tonic water och göra den här lavendeldrinken som en gin och tonic. Jag har testat det och det blev också jättegott, men när jag jämförde båda drinkarna samtidigt tyckte jag att själva lavendelsmaken kom fram tydligare i den med rom och sodavatten. Men kör på det du har hemma!

Och färgen då? I ärlighetens namn blir den inte lila av sig självt, jag har hjälpt den på traven med något som heter butterfly pea powder. På svenska är det torkad och mald himmelsärt, en blå blomma som man kan färga mat, drinkar och desserter blåa med. Tillsätter man citron så slår färgen om till lila. Och citron finns ju med i ingredienslistan till lavendeldrinken, så drinken färgas vackert lila när jag tillsätter 0,5 krm butterfly pea powder som jag tycker är en lagom mängd. Jag har köpt mitt på nätet här, men ser att Apotea har det några tior billigare för 119 kr här. Men det går precis lika bra att göra den här drinken även utan färgpulvret, det tillför ingen smak utan bara färg.

Men den sötsalta kanten på glaset vill du inte missa! Den får man genom att mortla lika delar flingsalt och socker ihop med några lavendelblommor, och sedan doppa glasets kant först i sockerlagen och sedan i saltsockret. Så himla gott!

Just nu är min lavendel i trädgården inne på en andra blomning, och så sent som i november kan den ibland blomma med de sista blommorna. Så än finns det tid för lavendel!

Skriv ut

Lavendeldrink

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Lavendel i drink smakar fantastiskt! Smaken är blommig och sofistikerad, och den här lavendeldrinken går lika bra att göra som romdrink som en gin och tonic.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 5
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale

Sockerlag:

 • ca 5 stjälkar med färska lavendelblommor
 • 1 dl socker
 • 1 dl vatten

Saltsockrad kant till glasen:

 • 1 msk flingsalt
 • 1 msk strösocker
 • 1 stjälk lavendel – blommorna

Lavendeldrink:

 • 1 dl lavendelsockerlag
 • 0,5 dl pressad citronsaft
 • 1 dl ljus rom, t ex Bacardi
 • 0,5 krm butterfly pea powder för lila färg (kan uteslutas)
 • ca 0,5 dl sodavatten/mineralvatten (efter smak & tycke)
 • isbitar
 • 2 stjälkar lavendel till garnering

Instruktioner

Klipp av de långa stjälkarna på 5 av dina totalt 8 lavendelstjälkar så att du bara har den biten av stjälken kvar där blommorna växer, och lägg dem i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka upp och ta sedan från värmen. Lägg på ett lock och låt stå och dra i cirka 10-15 min. (Det kan dra betydligt längre än så, men det är ett minimum för att få smak.) Fiska sedan ur blommorna.

Gör glasens saltsockrade kant genom att mortla flingsalt med socker och lavendelblommorna från en stjälk lavendel. (Här kan lavendeln uteslutas om du har svårt att få ihop lavendel.) Häll ut saltsockret på ett fat. Vänd glasen upp och ner och doppa glasens kant först i sockerlagen direkt ner i kastrullen och sedan i fatet med saltsocker. 

Pressa citronsaften och häll den i en shaker ihop med lavendelsockerlagen. Tillsätt rom och butterfly pea powder om du har något sådant. Fram till hit kan du förbereda drinken och låta shakern stå och vänta i kylen.

Vid servering, skaka shakerns innehåll med is och fördela mellan två glas som du lagt några isbitar vardera i. Toppa med sodavatten. Mängden sodavatten beror lite på hur mycket plats du har kvar i glaset och hur stark du vill ha drinken. Garnera gärna med en kvist lavendel, så man känner doften av lavendeln när man sippar på sin drink och får en ännu härligare upplevelse.

9 september, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration