Vardag Vegetariskt

Vegobiffar med zucchini och morot

Vegobiffar med zucchini, morot och halloumi

Saftiga vegobiffar med zucchini och morot blir det till middag idag! Med salladslök, chili och vitlök som extra smaksättare, och med halloumi, ägg och havregryn för att binda samman dem. De här vegetariska biffarna är verkligen grymt goda, och har uppskattats rejält varje gång jag bjudit på dem. (Bortsett från mina barn, såklart, som försökte ge dem till hunden.) Men annars så uppskattas de, särskilt av köttätare som påstår att de inte blir mätta av vegetarisk mat. De här goda biffarna mättar, ska ni veta!

Allra godast är vegobiffarna nystekta direkt från stekpannan, gärna med ugnsrostade klyftor av vanlig potatis eller sötpotatis till, och en kall sås. (Ibland har det blivit nudlar.) Ifall vi känner oss kreativa gör vi en egen sås där vi pressar ner vitlök i crème fraiche och rör ner lite fetaost eller getost. Om vi känner oss lata köper vi bara en smaksatt crème fraiche och serverar till som sås. (Om sanningen ska fram är det ganska ofta som vi känner oss lata, faktiskt.)

Det är en del rivande i det här receptet, men har du en assistent som hjälper dig (maskin eller mänsklig i form av välvillig familjemedlem) går det fortare. Och som synes i receptet går det bra med allt från 400-500 g halloumi, jag har gjort vegobiffarna på både 400 och 500 g, beroende på om de haft bra priserbjudande på halloumi i matbutiken eller inte.

Receptet på på de här vegobiffarna med zucchini, morot och halloumi följer nedan, men när vi ändå är inne på just vegobiffar vill jag bara tipsa om rödbetsbiffarna också!

Rödbetsbiffar

Precis lika goda, men med en lite billigare ingredienslista då de inte innehåller halloumi. Här hittar du recept på rödbetsbiffar.

Skriv ut

Vegobiffar med zucchini och morot

Saftiga vegobiffar med zucchini, morot och halloumi som får extra smakskjuts av salladslök, vitlök och chili. Supergoda och går hem hos alla!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 35 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 60 min
  • Antal portioner: 1012 biffar 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 zucchini
  • 1 morot
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400500 g halloumiost
  • 2 st salladslökar
  • 1 dl havregryn
  • 4 ägg
  • 3 msk Maizena majsstärkelse

Instruktioner

Riv en zucchini och lägg rivet i en sil så att vätskan kan rinna ur.

Riv en morot och lägg i en bunke. Riv halloumin och lägg i bunken, och pressa ner vitlöken.

Hacka chili och salladslök, och rör ner i bunken. Rör ner havregrynen.

Blanda samman äggen och maizenan i en skål för sig, och rör sedan ner blandningen i bunken med grönsakerna.

Pressa ur vätskan ur zucchinin som väntat i silen, och rör ner den i bunken.

Blanda ihop smeten med händerna, och forma biffar som du först kramar ur vätskan ur, och sedan lägger direkt i stekpannan. Stek gyllene på båda sidor, vänd försiktigt. 

12 september, 2022

14 kommentarer

  1. Ja vi sjunger mer än gärna Halloumiostens lovsång, den osten tillsammans med några andra sorter har en stående plats i vår kyl. Anki kan få riktiga halloumicravings helt utan förvarning, helt galet beroendeframkallande! Bara att steka i skivor och hälla lite chiliolja på, supergott.

    Kram på er i höst/vintermörkret

    1. Ja, halloumi är ju så gott! Det är till och med gott som färskriven ost ovanpå en böngryta! 🙂 Och i sallad, med jordgubbar… Kram på er!

  2. Ja dessa får jag nog laga till. Vi älskar vegomat och blir alltid mätta. Morotsbiffar åt jag senast på julaftonsbrunch. Supergott! Ha en fin söndag!

    1. Hej Christina! Jag brukar nog sikta på att ta så ”normalstora” zucchini som möjligt. Men bra poäng med vikt, jag ska väga nästa gång jag lagar det och kan uppdatera receptet när jag gjort det. 🙂

  3. Om man inte ska väga zucchini och morötter kanske är det bra att veta ratio mellan zucchini och morot. Skulle man använda ungefär samma mängd eller mer zucchini och mindre morötter, eller hur?

    1. Jag brukar använda en normalstor zucchini och en normalstor morot. Jag skulle nog säga att det ska vara dubbelt så mycket zucchini som morot om man ser till storlekarna. Men å andra sidan är det bara hur jag brukar göra, och det här receptet går att anpassa efter smak och tycke. Vill du ha i mer av något eller mindre av något är det bara att testa dig fram till vad du gillar bäst! Zucchini är ju lite blötare än morot, så man tänker på det. Havregryn, ägg och maizena är dock det som binder samman biffarna, och där kan det vara bra att hålla sig lite mer till de angivna måtten.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration