Vegobiffar med zucchini och morot
Saftiga vegobiffar med zucchini och morot blir det till middag idag!
Med salladslök, chili och vitlök som extra smaksättare, och med halloumi, ägg och havregryn för att binda samman dem.
Biffarna mättar som attan!
De här vegetariska biffarna är verkligen grymt goda, och har uppskattats rejält varje gång jag bjudit på dem. (Bortsett från mina barn, såklart, som försökte ge dem till hunden.)
Men annars så uppskattas de, särskilt av köttätare som påstår att de inte blir mätta av vegetarisk mat. De här goda biffarna mättar, ska ni veta!
Servera vegobiffarna med potatisklyftor eller nudlar
Allra godast är vegobiffarna nystekta direkt från stekpannan, gärna med ugnsrostade klyftor av vanlig potatis eller sötpotatis till, och en kall sås. (Ibland har det blivit nudlar.)
Gott med kall sås till!
Ifall vi känner oss kreativa gör vi en egen sås där vi pressar ner vitlök i crème fraiche och rör ner lite fetaost eller getost.
Om vi känner oss lata köper vi bara en smaksatt crème fraiche och serverar till som sås. (Om sanningen ska fram är det ganska ofta som vi känner oss lata, faktiskt.)
Det är en del rivande i det här receptet, men har du en assistent som hjälper dig (maskin eller mänsklig i form av välvillig familjemedlem) går det fortare.
Mängden halloumi är inte huggen i sten
Och som synes i receptet går det bra med allt från 400-500 g halloumi, jag har gjort vegobiffarna på både 400 och 500 g, beroende på om de haft bra priserbjudande på halloumi i matbutiken eller inte.
Receptet på på de här vegobiffarna med zucchini, morot och halloumi följer nedan, men när vi ändå är inne på just vegobiffar vill jag bara tipsa om rödbetsbiffarna också!
Precis lika goda, men med en lite billigare ingredienslista då de inte innehåller halloumi. Här hittar du recept på rödbetsbiffar.
Har du mycket zucchini?
Ett av mina absoluta favoritrecept att göra med zucchini är den här vegetariska zucchinipastan.
Det är också gott att gröpa ur zucchinisarna lite, fylla dem med vanlig färs eller vegofärs och köra dem i ugnen. Här hittar du recept på färsfylld zucchini i ugn.
Eller är det kanske läge för ett brödbak? Precis som att morotskaka inte smakar morot så smakar inte heller dessa zucchinifrallor zucchini. Men de blir extra saftiga och goda!
Skriv utVegobiffar med zucchini och morot
Saftiga vegobiffar med zucchini, morot och halloumi som får extra smakskjuts av salladslök, vitlök och chili. Supergoda och går hem hos alla!
- Förberedelser: 35 min
- Tillagningstid: 25 min
- Total tid: 60 min
- Antal portioner: 10–12 biffar 1x
Ingredienser
- 1 zucchini
- 1 morot
- 1 röd chilifrukt
- 3 vitlöksklyftor
- 400–500 g halloumiost
- 2 st salladslökar
- 1 dl havregryn
- 4 ägg
- 3 msk Maizena majsstärkelse
Instruktioner
Riv en zucchini och lägg rivet i en sil så att vätskan kan rinna ur.
Riv en morot och lägg i en bunke. Riv halloumin och lägg i bunken, och pressa ner vitlöken.
Hacka chili och salladslök, och rör ner i bunken. Rör ner havregrynen.
Blanda samman äggen och maizenan i en skål för sig, och rör sedan ner blandningen i bunken med grönsakerna.
Pressa ur vätskan ur zucchinin som väntat i silen, och rör ner den i bunken.
Blanda ihop smeten med händerna, och forma biffar som du först kramar ur vätskan ur, och sedan lägger direkt i stekpannan. Stek gyllene på båda sidor, vänd försiktigt.
Ja vi sjunger mer än gärna Halloumiostens lovsång, den osten tillsammans med några andra sorter har en stående plats i vår kyl. Anki kan få riktiga halloumicravings helt utan förvarning, helt galet beroendeframkallande! Bara att steka i skivor och hälla lite chiliolja på, supergott.
Kram på er i höst/vintermörkret
Ja, halloumi är ju så gott! Det är till och med gott som färskriven ost ovanpå en böngryta! 🙂 Och i sallad, med jordgubbar… Kram på er!
Veganer använder inga ägg
Hej Emmy! Det vet jag. 🙂 De här biffarna är inte veganska, bara lakto-ovo-vegetariska.
Tror du att det går att ersätta halloumi med eldost?
Det tror jag absolut! 🙂
Ja dessa får jag nog laga till. Vi älskar vegomat och blir alltid mätta. Morotsbiffar åt jag senast på julaftonsbrunch. Supergott! Ha en fin söndag!
Vad kul! Hoppas att du kommer att gilla dem! 🙂
Jättegoda tog chili flakes istället för färsk chili 🙂 Eva
Det är ju egentligen mycket smidigare. Då slipper man hacka också. 🙂
Hur mycket zucchini i vikt räknat tar du? Storleken kan ju variera väldigt mycket. Tack för en fin blogg!
Hej Christina! Jag brukar nog sikta på att ta så ”normalstora” zucchini som möjligt. Men bra poäng med vikt, jag ska väga nästa gång jag lagar det och kan uppdatera receptet när jag gjort det. 🙂
Om man inte ska väga zucchini och morötter kanske är det bra att veta ratio mellan zucchini och morot. Skulle man använda ungefär samma mängd eller mer zucchini och mindre morötter, eller hur?
Jag brukar använda en normalstor zucchini och en normalstor morot. Jag skulle nog säga att det ska vara dubbelt så mycket zucchini som morot om man ser till storlekarna. Men å andra sidan är det bara hur jag brukar göra, och det här receptet går att anpassa efter smak och tycke. Vill du ha i mer av något eller mindre av något är det bara att testa dig fram till vad du gillar bäst! Zucchini är ju lite blötare än morot, så man tänker på det. Havregryn, ägg och maizena är dock det som binder samman biffarna, och där kan det vara bra att hålla sig lite mer till de angivna måtten.
Vi gjorde dessa igår, och har några kommentarer:
– Smaken var grym! Hade kunnat tänka mig lite mer peppar och chili, men det är ju en smaksak.
– De blev väldigt äggiga. Nästan som omelett, och då lät jag ändå mycket ägg rinna av. Jag tror att 3 ägg istället för 4 kommer funkar bättre.
– Zucchinin rann inte en droppe. Kanske är vanligt?
Tack för input! Nu är det ett tag sedan jag gjorde de här vegobiffarna, men jag ska se över receptet nästa gång jag gör dem. Jag minns att det kan vara bra att krama ur vätskan lite ur varje biff innan man steker dem.