En zucchinibåt kommer lastad
Nu är vi mitt uppe i zucchiniskörden här på Öland, och på flera ställen kan man köpa zucchini i små stånd längs med vägarna. Jag älskar att använda zucchini i matlagning, och ofta gör jag sådana här snabba, färsfyllda zucchinibåtar.
Det är hur smidigt som helst; man bara halverar ett par zucchinis, gröper ur dem lite, penslar dem med olivolja och vitlök för extra piff och ugnsbakar en kvart samtidigt som man fräser sig lite färs och lägger i. Det går även bra att ugnsbaka zucchinin med färsen direkt i, och lite ost på toppen. Själv föredrar jag dock att ugnsbaka zucchinin utan färs först, annars tycker jag att den kan upplevas som lite blötmjuk.
Färsfyllda zucchinibåtar
Gröp ur zucchini och fyll med färs. Hur enkelt som helst!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 15
- Total tid: 20 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 4 zucchini
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- ca 0,75 dl olivolja
- salt och peppar
———-
- 1 gul lök, hackad
- 500 g nötfärs alt. vegofärs
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk kalvfond alt. grönsaksfond
- salt och peppar
- valfria örtkryddor, t ex basilika eller timjan
———-
- lite riven parmesan eller pecorino till servering
- sallad till servering
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C.
Dela dina zucchinis på längden och gröp ur lite av innehållet med en sked (grapefruktsked funkar prima) så att du får extra utrymme för fyllningen. Lägg sedan zucchinibåtarna på en bakplåt med bakplåtspapper.
Mät upp olivolja i en liten skål eller kopp och pressa ner vitlöksklyftorna. Pensla dina urgröpta zucchinis med detta, och salta och peppra. Behövs det mer olja är det bara att ösa i lite mer i koppen.
Ställ in formen i mitten av ugnen på 225C i ca 15 min.
Under tiden – hacka löken och bryn den i en stekpanna i lite smör eller olja.
Tillsätt färsen och bryn den en stund, och häll sedan i krossade tomater, fond och kryddor.
Ta ut båtarna ur ugnen, lägg i färsröran, strö över lite riven ost och servera med sallad.
Malin`s Diner
16 oktober, 2012 at 7:16 e mSer ut som en riktigt fräsch rätt. /Kram Malin
Helena
2 september, 2019 at 1:24 e mDet är jättefräscht! Och nyttigt! 🙂
Lotta
16 oktober, 2012 at 8:48 e mIntet ont om gamla goda säkra kort. Ofta blir det ju dessutom att man tweakar till dem lite så att det blir något nytt ändå!
Alldeles för länge sen jag åt detta och verkligen ett utmärkt sätt att få i sig lite mer av det gröna. Bokstavligt talat 🙂
Helena
2 september, 2019 at 1:26 e mHåller med dig, det är en jättegammal klassiker, men värd att plockas fram varje år när zucchinin är i säsong som den är just nu.
Sofie Johansson
16 oktober, 2012 at 6:58 e mJa, det behöver påminnas för jag har länge tänkt göra fyllda paprikor men kommer aldrig till skott!!
Helena
2 september, 2019 at 1:22 e mFärsfyllda paprikor är ju också jättehyvens. Jag gjorde några en gång som jag minns att man skulle knäcka ner i ägg i också.
Sara på Vardag.nu
16 oktober, 2012 at 6:59 e mGött! Bra vardagsmat indeed 🙂
Helena
2 september, 2019 at 1:23 e mEller hur?! Och tänk vad mycket grönsaker man har fått i sig när man ätit upp det här! 🙂
Sofia
16 oktober, 2012 at 7:56 e mMUMS kram Sofia hälsa O + B
Helena
2 september, 2019 at 1:25 e mDe hälsar tillbaka, stor kram!
Linda
17 oktober, 2012 at 6:18 f mDet där såg jättegott ut. Tack för receptet. 🙂
Ha en bra dag!
Kram Linda
Helena
2 september, 2019 at 1:26 e mLovar att det är jättegott! Tack detsamma!
Sanna
18 oktober, 2012 at 10:59 f mDet ser supergott ut. Känns som ett bra recept som går att varitera 🙂 Tack för tipset!
Helena
2 september, 2019 at 1:27 e mAbsolut, man kan ju ha olika sorters färs, eller bara en grönsaksfyllning med t ex linser och majs.