Sponsrat inlägg

På roadtrip i Småland

Inlägg i reklamsamarbete med Liljas bil

Renault Liljas

Häng med på roadtrip i Småland!

Häromveckan när augustisolen sken över Kalmars trakter åkte min kompis Ólida och jag på en härlig roadtrip inåt Småland. Vi åkte strax sydväst om Kalmar i trakterna kring Påryd och Fiddekulla och besökte ställen som alla är riktiga pärlor! Med oss hade vi den senaste modellen av Renault, en Renault Austral som vi lånat av min samarbetspartner Liljas i Kalmar.

Fiddekulla blomsteråker

Första stoppet var Fiddekulla Trädgård, en blomsterodling och plantskola med en en helt fantastisk blomsteråker där man kan plocka snittblommor på självplock. Jag tycker så mycket om det här stället att jag åkte hit på min fyrtioårsdag och plockade dahlior och åt tårta.

Fiddekulla självplock

Den här dagen blev det ingen tårta, men det finns en fikavagn på Fiddekulla Trädgård med hembakta kakor och kaffe, så man kan absolut slå sig ner vid ett av borden vid plantskolan och fika och njuta av de fina omgivningarna. Ólida och jag plockade sensommarblommor ute i snittblomsodlingen som vi sedan band till varsin bukett.

Fiddekulla bukett

Så härliga sensommarfärger!

Fiddekulla Småland

Bästa sortens souvenir att ta med sig hem från en Smålandstur om du frågar mig.

Fiddekulla köpa blommor

Vi fyllde bakluckan med buketter och andra blommor vi köpt. Brandgul tagetes bland annat, att garnera pizza med därhemma.

Påryds Lantcafé

Varken Ólida eller jag klarar oss särskilt länge utan mat, så vi begav oss vidare till Påryds Lantcafé som har både mat och fika.

Lunch Påryds Lantcafe

Här är maten alltid vällagad och god, och jag gillar att äta lunch här när jag gör just den här Smålandsturen med de här stoppen. Jag åt deras goda hamburgare och Ólida valde lamm som hon lyckades få chili till. Hon kommer från Mexico och vill alltid hälla stark chili på allt, till och med popcorn. Jag åt ett sådant popcorn en gång och hade ont i munnen i fem minuter.

Hällasjömåla

Efter lunchen ställde vi gps:en på Hällasjömåla Gård ungefär en halvtimme därifrån, där vi hört från flera håll att det skulle finnas en mysig liten gårdsbutik. Att navigera med hjälp av den inbyggda utrustningen i bilen är väldigt lätt då det finns en extra stor pekskärm med Googles system och appar, och vi tog oss till gårdsbutiken via Google maps.

Hällasjömåla Gård

I den lilla gårdsbutiken fanns det allt möjligt fint som till exempel ägg, färgglad mangold, honung, sallad och gurka.

Renault Austral Liljas

I den här delen av Småland finns många vackra skogsvägar, och när vi lämnat gårdsbutiken åkte vi på en riktigt fin grusväg i den småländska skogen bland lingonris och blåbär.

Butik Norregård

Alldeles i närheten av gårdsbutiken ligger Butik Norregård som har så fin inredning att jag skulle vilja flytta in i butiken. Här är allting noga utvalt, både vad gäller sortiment och hur butiken är inredd.

Butik Norregård mopsar

Men det finaste i butiken är såklart ägarinnans två hundar!

Butik Norregård Långasjö

Jag spanade på både lyktor och förkläden…

Butik Norregård inredning

Kanske att man skulle slå till på en ljusstake i form av en mops?

Butik Norregård Liljas

Men det blev ingen mops, det blev en vintage-pall! Och efter att vi stuvat om blommor och annat så fick den plats utan problem i bilens baklucka.

Renault Liljas Kalmar

Nya Renault Austral är en mildhybrid, vilket innebär att den klassiska förbränningsmotorn kompletteras med en mindre elmotor som ger en extra boost när det behövs, till exempel vid acceleration. Elmotorn avlastar därmed i lägen då belastningen på motorn är hög, vilket resulterar i mindre CO2-utsläpp. Under hösten kommer bilen också att lanseras som full hybrid.

Renault Austral massage

Bilen var väldigt bekväm att köra och kändes säker och trygg, men vi kunde inte låta bli att ha en liten favoritdetalj i den – sätesmassage!

Kyrkeby Bränneri

På vägen tillbaka mot Kalmartrakten stannade vi till vid Kyrkeby Bränneri i Vissefjärda. Det var knappt någon omväg, och vi hade hört att miljön skulle vara så genuint småländsk och vacker där.

Kyrkeby Emmaboda

Och det var verkligen vackert! Vi åkte mest dit för att se oss omkring utanför, men vi hade sådan tur att det pågick en guidad visning och dörrarna var öppna så vi fick se oss om ett varv även därinne. Om man ändå är i dessa krokar och kör är det en upplevelse att få känna historiens vingslag vid Sveriges äldsta, ännu aktiva bränneri. Har man inte turen att pricka en bokad visning som vi gjorde är det fint nog att bara stanna till och se de fina, småländska miljöerna utifrån.

Biltvätt Liljas

Vi åkte in hela familjen dagen efter till Liljas och lämnade tillbaka bilen och avslutade med att köra genom deras dygnet runt-öppna, automatiska biltvätt som ligger i anslutning till deras butik och verkstad. Jag erkänner absolut att det var första gången jag körde genom en biltvätt. Och att jag tyckte det var lika roligt som barnen!

Ifall ni vill boka en provkörning kan ni göra det här hos Liljas. De finns på flera orter i Småland (Kalmar, Nybro, Växjö och Tingsryd) och man får alltid jättebra service.

25 augusti, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration