Rosenmargarita
Fredagsdrink och rosenmargarita! Den här drinken är helt fantastiskt god, och om du gillar viol- och lavendelmargaritan så kan jag garantera att du också kommer att gilla den här!
Spritsorten är tequila, syran kommer från pressad citron och den söta, goda rosensmaken kommer från rosenblad. Alla obesprutade rosor funkar fint, t ex trädgårdsrosor, men också vresrosor som jag har med på bilden som är de rosenblad jag har gjort min drink på. Man bara kokar dem med vatten och socker och silar bort blombladen, så har man fått sig en rosensirap! Eller rosensockerlag, om man hellre vill kalla det för det. Den kan ibland se lite blålila ut i kastrullen, men i drinken blir den vackert rosa.
Vresrosor blommar ganska länge, men skulle du bara hitta nypon kan du alltid göra nyponsoppa istället! Okej, kanske inte som fredagsdrink, men att äta till mellanmål kanske?
Recept på hemgjord nyponsoppa hittar du här. Det är mycket enklare än man kan tro, man bara kokar, mixar och silar.
Men åter till rosenmargaritan. Vilken tequila ska man använda då? Jag har blivit rekommenderad att hålla mig till de flaskor det står blanco eller reposado på. Tequilan med hattkork rekommenderas inte, så den har jag slutat köpa.
Den här rosenmargaritan är godast när den är riktigt, riktigt kall.
Skriv utRosenmargarita
Ljuvligt rosa drink som får sin vackra färg från rosenblad, och som blir extra god med den saltade kanten på glaset!
- Förberedelser: min
- Tillagningstid: min
- Total tid: min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
Rosensirap:
- 1 dl obesprutade rosenblad (packade så att det verkligen inte får plats fler i dl-måttet! Motsvarar ca 10–11 g)
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
Rosenmargarita, 2 st:
- 12 cl tequila
- 9 cl färskpressad citronsaft
- 6 cl rosensirap
- isbitar till shakern
Saltad kant till glasen:
- 2 msk flingsalt
- 1 msk torkade rosenblad (alt. färska)
Instruktioner
Till rosensirapen – lägg rosenbladen i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka upp och ta sedan från värmen. Lägg på ett lock och låt stå och dra i cirka 10-15 min. Sila sedan bort blommorna och låt svalna. (Det kommer att bli lite rosensirap över sen, men då räcker det till en omgång drinkar till!)
Gör glasens salta kant genom att mortla flingsalt med torkade rosenblad. (Färska funkar också, då får du en lite ljusare rosa färg på saltet som också är fin.) Häll ut rosensaltet på ett fat. Vänd glasen upp och ner och doppa glasens kant först i rosensirapen direkt ner i kastrullen och sedan i fatet med rosensalt.
Ta fram en drinkshaker och mät upp tequila, citron och rosensirap. Fram till hit kan du förbereda drinken och låta shakern stå och vänta i kylen.
Före servering – släpp ner ett par isbitar och skaka drinken kall. Sila ner drinkarna i glasen och servera.