Kokosmojito
Vi kör väl en juldrink till? Vad sägs om en snövit kokosmojito? Julens vackraste färger samsas i denna supergoda juldrink, som i ärlighetens namn är precis lika god en varm sommardag. Men nu till jul är det så vackert att garnera den med granatäpple som lyser upp som röda små rubiner i juldrinken, och som verkligen poppar mot den snövita drinken och den gröna myntan.
Kokosmojito är ganska vanligt i USA runt jul och man ser den ofta på amerikanska hemsidor. Men ett vanligt problem med den är att den lätt skär sig, då syran från limen och fettet från kokosmjölken inte alltid samarbetar så som man själv önskar. Det fick jag också erfara första gången jag gjorde den, men efter att ha experimenterat lite har jag kommit fram till följande tips för att den inte ska skikta sig alltför mycket:
- använd kokosmjölk light
- använd en mixerstav för att få det att blandas så fint som möjligt
- servera helst inte drinken med isbitar i glaset
- Servera den med sugrör så att man kan röra om i den när den börjar skikta sig
När den har stått en stund kommer den oundvikligt att skikta sig lite grann på grund av vad den innehåller, men serverar man den med sugrör så är det bara att röra om lite så blir den fin igen. Men följer man tipsen ovan slipper man att kokosmjölken bildar partiklar i glaset redan från början. Därmed sagt, så smakar kokosmojiton precis lika gott oavsett om man följer tipsen eller inte. Tipsen är till 100% relaterade till utseendet. Drinken är vrålgod hur den än ser ut. För som vi alla vet, så är det ju insidan som räknas. Men ibland vill man ju som bekant vara lite fin.
När jag gör mojito brukar jag låta mynta få dra i sockerlagen i tio minuter för extra mintsmak, det gör mojiton ännu godare. Vad gäller garneringen med granatäpplekärnor är den inte nödvändig, men den piffar upp och drinken blir extra julfin. Här använder jag hellre färska granatäpplekärnor än frysta, för de har inte lika vacker färg, plus att de släpper ifrån sig lite färg.
Får du kanske mersmak och vill prova ännu fler juldrinkar? I så fall kan jag tipsa om årets megahit polkamargarita!
Här kommer receptet på den snövita kokosmojiton till jul!
Skriv utKokosmojito
Snövit, vacker kokosmojito i julens färger som dekoreras med röda granatäpplekärnor och gröna myntakvistar. Fantastiskt god juldrink!
- Tillagningstid: 25 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
Sockerlag:
- 0,75 dl strösocker
- 0,75 dl vatten
- ett litet knippe mynta
Kokosmojito:
- 1 dl sockerlag
- 0,5 dl färskpressad lime
- Ett knippe mynta
- 1 dl ljus rom
- 1 dl kokosmjölk light (ca 8% fetthalt)
- ca 1,5-2 dl sodavatten/mineralvatten
Till garnering:
- två kvistar mynta
- ca 1–2 msk färska granatäpplekärnor
Instruktioner
Börja med att koka upp sockerlagen i en liten kastrull. Ta den från värmen när den börjar koka och släng ner ett litet knippe mynta som får dra däri medan sockerlagen svalnar. (Minst tio minuter i alla fall om du har bråttom.)
Plocka fram garneringen – någon kvist mynta till varje drink och några granatäpplekärnor. Akta så du inte får fläckar på kläderna bara när du går loss på granatäpplet. Skölj gärna granatäpplekärnorna så att de inte ’”blöder” röd färg på den vita drinken sen.
Fiska upp och släng myntan från sockerlagen, och häll sedan sockerlagen i en hög, långsmal bunke. (Eller något annat som du känner dig trygg att köra med en stavmixer i om en stund).
Tillsätt 0,5 dl pressad lime, lite färsk mynta, 1 dl ljus rom och 1 dl kokosmjölk. Muddla med en drinkmuddlare (eller skaftet på en träslev) så att den färska myntan får sig en omgång och sätter smak på resten. Sila bort myntan med hjälp av en vanlig hushållssil. (Du behöver en bunke till för det. Det blir lite disk, men drinken är värd det! Om myntan är enkel att bara fiska upp och slänga kan du göra det istället.)
Häll tillbaka drinkbasen i den höga bunken igen, och mixa med stavmixer. Häll ner innehållet i en shaker och släpp ner ett par isbitar. Skaka lite så drinken kyls, och häll sedan upp den i två glas. Toppa varje glas med sodavatten efter smak och tycke. Garnera drinkarna med färsk mynta och lite kärnor från granatäpple och servera med sugrör.