Don Safrón med vanilj
Årets juldrink är här, hörni! Den smakar saffran och clementin och är HELT fantastisk! Jag har velat prova drinken Don Safrón ända sedan förra året, men var sugen på att göra den på vaniljvodka istället för på vanlig vodka istället som i originalet.
Då påminner den mer om min saffransglögg där smakerna är just saffran, vanilj och clementin, och det är så otroligt gott tillsammans! I en klassisk Don Safrón har man även lite pressad apelsin, men i min variant kör jag clementin. Jag tänker att det är vanligare att man har clementiner hemma än apelsiner i december. Men har du apelsiner hemma istället, bara kör på det!
Saffranssmaken får man genom att koka ihop sig en sockerlag på 3 dl socker, 3 dl vatten och ett paket på 0,5 gram saffran. Då får man ju helt klart mer sockerlag än man behöver, men mängden söt vätska mot saffran behöver komma upp i ganska mycket eftersom det är så mycket smak i saffran. Ett halvt gram saffran motsvarar ca 1 kryddmått, och att dela det på hälften är ganska pilligt. (Jag har testat.) Men när du väl smakat den här drinken kommer du att vilja göra den fler gånger, och saffranssockerlagen håller flera veckor i kylen, så du kommer istället att känna dig väldigt nöjd med att du har så mycket saffranssockerlag i kylen, tro mig!
Den här drinken är godast riktigt kall, så jag skakar den med is och lägger i en isbit om det finns plats i glaset. Drinken är ganska liten, det blir bara ca 1 dl per portion, så ta inte alltför stora glas. Den går att förbereda helt i förväg och kan stå och vänta snällt i en drinkshaker i kylskåpet tills det är dags för servering.
Om man inte är så mycket för fruktkött kan man sila bort det, men då får man se till att det är bortsilat innan man börjar mäta upp ingredienserna så man inte blir av med något.
Drinken innehåller en skvätt Aperol, och även om man inte skulle vara ett större fan av Aperol tycker jag inte att man ska utesluta Aperolen. Jag har testat att göra drinken både med och utan, och även om drinken funkar bra även utan Aperol, så får den lite finare färg och lite mera bett med Aperol.
De kompisar som hunnit provsmaka drinken tycker alla att den är supergod, så skaka ihop den du också, du kommer inte att bli besviken!
Skriv utDon Safrón med vanilj
En fantastiskt god juldrink som smakar saffran, vanilj och clementin och som är den perfekta välkomstdrinken hela december!
Ingredienser
Till två drinkar:
- 4 cl saffranssockerlag (se recept nedan)
- 8 cl vaniljvodka
- 2 cl Aperol
- 4 cl pressad juice från citron
- 4 cl pressad juice från clementin
- isbitar till shakern
Saffranssockerlag
- 3 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 pkt (0,5 g) saffran
Instruktioner
Börja med att koka ihop saffranssockerlagen. Bara att hälla ner allt i en kastrull och röra runt tills det börjat sjuda och sockret har löst sig. Det som blir över kan du spara i en flaska i kylen.
Mät upp alla ingredienserna i en shaker och dumpa ner några isbitar och skaka drinken kall. Häll upp den i två relativt små glas. Skål!