Drinkar

Viol & lavendelmargarita

Viol- och lavendelmargarita

Den här viol- och lavendelmargaritan är den godaste drink jag har smakat, någonsin! Och jag kan inte ta cred för receptet själv, för det kommer från proffsbartendern Bella Porcile och är lite av hennes signaturdrink.

Bella Porcile

Jag smakade drinken första gången sommaren 2022 när hon gästspelade i baren på Hotell Borgholm. I sommar kommer hon att gästspela på Gotland på Bonden och Bönorna, så passa på att testa drinken då om ni ska dit i sommar! Om man vill hänga med i Bellas vardag bland alla goda drinkar och resor så hittar ni henne på Instagram på @mixedbybella.

Vilda Drinkar bok

Receptet finns i Bellas bok Vilda Drinkar som kom ut förra året och som samma år utsågs till årets bästa drinkbok av Måltidsakademien. Bellas grej med hennes drinkar är, precis som namnet på boken antyder, att de till stor del görs på sådant som växer vilt i naturen. Bella kommer från trakterna kring Kalmar och Öland precis som jag, och många i Kalmar känner nog igen henne som Ernestos dotter. Ernesto har drivit restauranger i Kalmar sedan sent sjuttiotal när han kom till Sverige från Italien, och det var just på Ernestos restaurang som Olof och jag gick och åt på vår första dejt.

Helena Elm Öland

Men, till drinken! Ni bara måste prova den, jag fullkomligt älskar den! På den här bilden dricker jag den klarifierade versionen hon också gör av drinken. Då skippar man äggvitan, gör en stor sats som man blandar ut delvis med mjölk och som sedan passerar genom filter. Då blir den helt klar och får även en längre hållbarhet. Jag känner att jag inte riktigt är DÄR än, men tills jag är det, så fortsätter jag att göra den enligt det helt fantastiska receptet nedan!

Bra att veta:

 • Lavendelsmaken får man från lavendelsockerlagen som man enkelt kokar ihop av vatten, socker och lavendelblommor. Torkad lavendel funkar också ifall det inte är säsong. Violsmaken kommer från en viollikör som heter Joseph Cartron Violette. Den finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 229kr. Den får man beställa hem, men det är så värt att göra det! Resterande ingredienser är tequila, pressad citron och äggvita för att få till skummet. Bella rekommenderar att man använder en lite bättre tequila, gärna en blanco eller reposado. Själv brukar jag använda den här.
 • I receptet står det lavendelinfuserad tequila. Den gör man genom att mäta upp så mycket tequila man tänkt använda i en glasburk med lock och tillsätta ett par lavendelstjälkar med blommor på. Efter ett dygn silar man bort blommorna och sedan har man sig en lavendelinfuserad tequila. Jag har haft avsilad, lavendelinfuserad tequila ståendes i burk i flera månader, och det går finemang. Ifall det inte är säsong för blommande lavendel kan man hälla i helt vanlig tequila i drinken.
 • Lavendelsaltet på kanten är supergott, och det gör man enkelt genom att blanda salt med lavendel och mortla. I Bellas recept är det 10 delar salt och en del torkad lavendel. Själv brukar jag mortla ihop ett par matskedar flingsalt med någon lavendelblomma, och det som blir över förvarar jag i en lufttät burk och använder flera gånger.
 • Färgen på drinken blir lila tack vare den lila viollikören, men vill man förstärka den lila färgen ytterligare kan man ha i en knivsudd butterfly pea powder, läs mer om hur det fungerar här.
Skriv ut

Viol & lavendelmargarita

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Den godaste drink jag smakat! Tequila, viol och lavendel är sommar i ett glas. Tack Bella Porcile för den här drinken!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale

Lavendelsockerlag/syrup:

 • ca 5 stjälkar färsk lavendel (alt. 0,5 msk torkade lavendelblommor)
 • 1 dl socker
 • 1 dl vatten

Viol & lavendelmargarita:

 • 80 ml tequila, gärna lavendelinfuserad, läs ovan
 • 40 ml viollikör Joseph Cartron Violette
 • 60 ml färskpressad citronjuice
 • 40 ml lavendelsockerlag
 • 2 äggvitor

Lavendelsalt på kanten:

 • ca 2 msk flingsalt
 • en liten kvist lavendelblommor, både färska och torkade funkar

Instruktioner

Ifall du vill ha lavendelinfuserad tequila, mät upp tequilan i en glasburk med lock ett dygn i förväg och tillsätt några lavendelblommor. Sila bort blommorna dagen därpå.

Till lavendelsockerlagen – lägg lavendelstjälkarna (eller den torkade lavendeln) i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka upp och ta sedan från värmen. Lägg på ett lock och låt stå och dra i cirka 10-15 min. Sila sedan bort blommorna och låt svalna. (Det kommer att bli lite över, men tro mig, du lär göra den här drinken fler gånger!)

Gör glasens salta kant genom att mortla flingsalt med blommor (här behövs det inte många) från en stjälk lavendel. (Torkad lavendel funkar också) Häll sedan ut lavendelsaltet på ett fat. Vänd glasen upp och ner och doppa glasens kant först i sockerlagen direkt ner i kastrullen och sedan i fatet med lavendelsalt.

Ta fram en drinkshaker och mät upp 80 ml tequila, 40 ml viollikör, 60 ml citronjuice och 40 ml lavendelsockerlag. Fram till hit kan du förbereda drinken och låta shakern stå och vänta i kylen.

Före servering – släpp ner två äggvitor i shakern och skaka den i ca 15 sekunder så du får upp ett skum. Håll dig gärna över vasken, drinkshakers kan vara räviga. Släpp sedan ner ett par isbitar och skaka i ca 15 sekunder till. Sila ner drinkarna i glasen och servera. Garnera gärna med en kvist lavendel. Violer eller penséer blir också fint.

12 maj, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration