Skriv ut

Viol & lavendelmargarita

Viol- och lavendelmargarita

Den godaste drink jag smakat! Tequila, viol och lavendel är sommar i ett glas. Tack Bella Porcile för den här drinken!

Ingredienser

Scale

Lavendelsockerlag/syrup:

  • ca 5 stjälkar färsk lavendel (alt. 0,5 msk torkade lavendelblommor)
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Viol & lavendelmargarita:

  • 80 ml tequila, gärna lavendelinfuserad, läs ovan
  • 40 ml viollikör Joseph Cartron Violette
  • 60 ml färskpressad citronjuice
  • 40 ml lavendelsockerlag
  • 2 äggvitor

Lavendelsalt på kanten:

  • ca 2 msk flingsalt
  • en liten kvist lavendelblommor, både färska och torkade funkar

Instruktioner

Ifall du vill ha lavendelinfuserad tequila, mät upp tequilan i en glasburk med lock ett dygn i förväg och tillsätt några lavendelblommor. Sila bort blommorna dagen därpå.

Till lavendelsockerlagen – lägg lavendelstjälkarna (eller den torkade lavendeln) i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka upp och ta sedan från värmen. Lägg på ett lock och låt stå och dra i cirka 10-15 min. Sila sedan bort blommorna och låt svalna. (Det kommer att bli lite över, men tro mig, du lär göra den här drinken fler gånger!)

Gör glasens salta kant genom att mortla flingsalt med blommor (här behövs det inte många) från en stjälk lavendel. (Torkad lavendel funkar också) Häll sedan ut lavendelsaltet på ett fat. Vänd glasen upp och ner och doppa glasens kant först i sockerlagen direkt ner i kastrullen och sedan i fatet med lavendelsalt.

Ta fram en drinkshaker och mät upp 80 ml tequila, 40 ml viollikör, 60 ml citronjuice och 40 ml lavendelsockerlag. Fram till hit kan du förbereda drinken och låta shakern stå och vänta i kylen.

Före servering – släpp ner två äggvitor i shakern och skaka den i ca 15 sekunder så du får upp ett skum. Håll dig gärna över vasken, drinkshakers kan vara räviga. Släpp sedan ner ett par isbitar och skaka i ca 15 sekunder till. Sila ner drinkarna i glasen och servera. Garnera gärna med en kvist lavendel. Violer eller penséer blir också fint.