Gin och tonic med grapefrukt, rosmarin och blodapelsin
Gin och Tonic med grapefrukt, rosmarin och blodapelsin är min nya favoritdrink! Och okej, jag vet att jag skriver så ofta. Men nu är det faktiskt så. Såhär i citrustider när blodapelsinen har sin säsong är det här den absolut godaste drinken man kan göra just nu! Just kombinationen med de röda citrusfrukterna och rosmarinen är helt magisk!
Drinken innehåller färskpressad juice från röd grapefrukt, blodapelsin och lime. Sötman kommer från sockerlagen som man kokat ihop med en kvist rosmarin för att få sig en riktigt hyvens rosmarinsockerlag, och den smakar verkligen rosmarin! Lite gin och tonic på det, så är det klart sen!
Eller just det, den frostade kanten! Den är ju en stor del av hela grejen. Det är flingsalt som mortlats med rosmarin, och det salta ger en riktigt fin brytning till det syrliga och söta. Jag brukar ofta ha frostad kant med socker, men med salt är det verkligen något extra! Jag trodde först att jag skulle behöva hacka rosmarinen för att den skulle blanda ut sig med saltet, men så var det verkligen inte, efter att ha mortlat saltet och rosmarinen en stund blev det mer som ett grönaktigt, lite finare salt av alltihopa. Jättegott, verkligen! Och går att spara någon dag i burk ifall du tycker drinken är så god att du vill göra den både på fredagen och på lördagen. (Se det som fruktstund.)
Frukter kan ju som bekant variera en hel del i storlek, och när jag tagit fram det här receptet har jag använt mig av medelstora grapefrukter och små blodapelsiner som säljs många i ett nät. Den sammanlagda mängden pressad fruktjuice varierar därför lite från gång till gång, men i snitt brukar jag få ihop cirka 2,5 dl pressad fruktjuice när jag gör det här receptet som avser två drinkar. Tycker du att drinkarna blir för stora kan du ta lite mindre av grapefruktjuicen och nöja dig med en blodapelsin istället för två.
Skriv utGin och tonic med grapefrukt, rosmarin och blodapelsin
Gin och tonic med grapefrukt, rosmarin och blodapelsin smakar fantastiskt fräscht, och blir magiskt gott med den saltade kanten på glaset!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 10 min
- Total tid: 15 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
Rosmarinsockerlag:
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
- 1–2 kvistar rosmarin
Rosmarinsalt till kanten:
- 1 msk flingsalt
- 1 kvist rosmarin
Drink:
- 1 st röd grapefrukt
- 2 st små blodapelsiner
- 1 st lime
- 1 dl rosmarinsockerlag
- 1 dl gin
- isbitar till shakern och till glasen
- 1 dl tonic water, t ex Schweppes
- två kvistar rosmarin till garnering
Instruktioner
Börja med att koka upp socker och vatten ihop med en rosmarinkvist till sockerlag. Låt det koka på medelvärme i cirka två minuter, ta det sedan från värmen och låt sockerlagen få stå och dra under lock med rosmarinkvisten i. Har du gott om tid är det bra att göra det här redan på förmiddagen och låta sockerlagen få stå och dra ända fram till kvällen, har du bråttom får du nöja dig med en kvart.
Mortla flingsalt ihop med en rosmarinkvist till ett grönaktigt salt. Häll över på ett fat.
Dela och pressa saften ur grapefrukten och blodapelsinerna, häll ner i en shaker. Dela limen på mitten och dra ena halvan lite lätt över kanterna på glasen så att kanterna ”smörjs” lite. Vänd glasen med kanten nedåt och doppa runt i rosmarinsaltet tills du får en frostad kant. (Du kan också doppa glasens kanter i sockerlag innan du doppar dem i rosmarinsalt, det fäster bra det också.)
Pressa saften ur limen och häll ner i shakern, och tillsätt avsvalnad rosmarinsockerlag och gin. (Fram till hit är det möjligt att förbereda drinken och förvara shakern kallt.) Släpp ner några isbitar i shakern och skaka så allt blandas.
Lägg några isbitar i varje glas, och sila ner innehållet från shakern i de två glasen. Toppa varje glas med cirka 0,5 dl tonic water vardera. Garnera med en rosmarinkvist.