Drinkar

Passionsfruktssangria

Passionsfruktssangria

Inget slår en fräsch passionsfruktssangria som välkomstdrink en varm sommardag!

På midsommar och andra somriga tillställningar är den perfekt, eftersom den är så bra att servera till många. Passionssangria är friskt, gott och inte särskilt dyrt eftersom basen är ett helt vanligt vitt vin istället för att alla ska ha sprit i drinken som t ex rom eller vodka, vilket lätt drar iväg kostnadsmässigt. Till en sangria är det dessutom bara onödigt att ta ett dyrt vin, ett budgetvin räcker gott och väl. Välja gärna ett som beskrivs som friskt och fruktigt.

Jag brukar redan från början dela upp ingredienserna på två stora kannor eftersom allt inte ryms i en vanlig tillbringare. Men har du en ”pitcher” i stil med den på bilden med tappkran så är den toppen att ställa fram. Sådana finns lite överallt numera, från Cervera till Rusta och ÖB.

Passionssockerlagen gör man enkelt genom att köpa sig ett paket fryst, färdigurgröpt passionsfrukt som man tinar och silar av kärnorna från. Sedan mäter man upp hur mycket passionsjuice man fått ut (oftast är det cirka 1,5 dl) och då tar man lika mycket socker och kokar upp lite snabbt så att man får sig en passionssockerlag. Svårare än så är det inte.

Det mesta funkar!

Vad som är så bra med en vit sangria är att man kan ha i lite vad som helst. De flesta exotiska frukter funkar, även om jag brukar hålla mig till säkra kort som apelsin, citron och lime. Den som vill spetsa sin sangria lite kan hälla i ljus rom eller vodka. Och vill man inte göra en passionssockerlag så kan man bara hälla i en deciliter koncentrerad flädersaft eller någon annan saft istället.

vit-sangria-2

Då kan man utgå ifrån det här klassikerreceptet istället på vit sangria.

Men vi måste ju prata ÅTERVINNING! När sangrian är slut kan frukterna som ligger kvar på botten fortsätta jobba. Då är det bara att hälla på lite mer vin, lite mer saft eller passionssockerlag och lite mer Sprite. Ibland har jag slut på saft, då häller jag bara i lite vin och lite Sprite. Det funkar fint det med, frukterna har redan dragit åt sig massa smak. Och här ÄR det verkligen inte så noga med mått och mängd när man gör sangria. Till en passionssangria skulle jag använda vitt vin, men om du kör på koncentrerad saft istället kan du köra rosévin istället om du råkar ha en box med det, eller rosébubbel.

Rosévinsangria-sangria-rosévin

Går du mer åt det rosa hållet kan du slänga i lite jordgubbar också. Eller varför inte några skivor mango som i denna sangria rosé? Som sagt, nästan allt funkar!

Skriv ut

Vit sangria med passionsfrukt

Fyll upp en pitcher med den här superenkla och friska passionssangrian. När den tagit slut är det bara att fylla på mer över frukterna!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale

Passionssockerlag:

 • 1 pkt fryst passionsfrukt á 250 g
 • ca 1,5 dl socker

Passionssangria:

 • 1 apelsin
 • 1 lime
 • 1 citron
 • ett knippe mynta
 • 1 flaska vitt vin (gärna en frisk och fruktig sort)
 • ca 1,5 dl passionssockerlag
 • ca 67 dl Sprite
 • isbitar

Instruktioner

Till passionssockerlagen – låt paketet med fryst passionsfrukt ligga framme någon timma så att innehållet tinar. När det tinat, lägg fruktköttet i en sil med en bunke under och pressa ur saft med hjälp av en sked tills det bara är kärnorna kvar. Det blir ca 1,5 dl passionsfruktsjuice. Släng kärnorna.

Mät upp lika mycket socker som du fick ihop passionsjuice och koka ihop juice och socker till en passionssockerlag. Den är klar när sockret smält helt. Låt svalna. 

Ta fram två kannor som rymmer ca 1 liter vardera. (Det här receptet ger ca 1,5 liter vätska, men frukten fyller upp det hela till totalt 2 liter.)

Skiva frukterna och fördela dem mellan kannorna. Stuva ner några kvistar mynta i varje kanna.

Häll upp det vita vinet, hälften i varje kanna, och fortsätt med 0,75 dl passionssockerlag i varje kanna. Fram till hit kan du förbereda innan och ställa in i kylen.

Fyll upp varje kanna med cirka 3 dl Sprite vardera (mer eller mindre, mängden är väldigt förlåtande) eller motsvarande fruktsoda. Avsluta med isbitar.

20 juni, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration