Drinkar Jul Nyår

Polkamargarita

Polkamargarita

Årets juldrink nummer ett är fixad, och det är polkamargarita! Den här drinken är verkligen en hundraprocentig fullträff! Jag testade ett par olika varianter samtidigt, bland annat med gin, citron och äggviteskum, men polkasmaken ihop med de klassiska margaritaingredienserna var helt oslagbar. (Den andra drinken var verkligen helt okej också, men efter att man smakat margaritan ville man bara ha den.) Polkasockerlagen blir söt och simmig, men med tanke på hur mycket pressad lime det är i en margarita så upplevs ändå inte drinken som särskilt söt. Den är helt enkelt helt fantastisk! (Blygsamheten flödar.)

För att få fram polkasmaken i en drink är det bästa sättet att krossa polkagriskäppar och sedan smälta ner krosset i en sockerlag. Jag brukar mortla mina polkakäppar, det går smidigt och känns lite härligt destruktivt på ett bra sätt. Det går att använda vanliga, klassiska polkagrisar också, men jag tycker att polkakäpparna har mycket finare färg. (Det är ju knappt någon färg längre i vanliga polkagrisar.) Det är inte alltid polkakäppar finns på ICA, själv brukar jag köpa mina på ÖB som ofta säljer dem i rektangulära kartonger.

Kanten på margaritaglaset är dekorerad med krossad polka. I normala fall brukar jag doppa glasets kant i sockerlagen och sedan i ett fat med utspritt salt eller socker eller vad det nu må vara, men till den här juldrinken blir det bättre att ta det lite försiktigt med kanten och bara doppa fingret i polkasockerlagen och sedan dra det längs kanten på martiniglaset. Och därefter försiktigt vända ner det i ett fat med krossad polka. (En mortlad polkakäpp räcker absolut till två glas.) Om man dock vill ha sig en rejält tjock polkakant kan man göra på vanliga sättet, men då polkasockerlagen är åt det klibbiga hållet och dessutom är färgad, kan det vara bra att vara lite återhållsam. För en gångs skull. Annars är jag helt för more is more-filosofin. (Speciellt när det kommer till glass och chips.)

Men nog tjafsat om drinken, nu kör vi! Ni bara måste testa den här! Men ska vi bara titta på några andra juldrinkar först?

Pepparkaks white russian

För den som vill ha en lite kryddigare juldrink skulle jag rekommendera pepparkaks-white russian, som är en helt ljuvlig liten juldrink att sippa på framför en julfilm.

Julsangria

Och till den som vill släcka törsten på glöggminglet när jultröjorna kliar vill jag tipsa om julsangria som man enkelt kan göra på kanna och servera till många!

hemmagjord baileys

Och om man är bortbjuden på fest och vill ha med sig en present? Då skulle jag göra en flaska hemmagjord Baileys! Det är betydligt enklare än man tror, tar tio minuter och räcker till att både ha själv och ge bort.

Skriv ut

Polkamargarita

Polkamargarita är en helt fantastiskt god och enkel juldrink där margaritans smaker blir helt otroligt goda ihop med polkagris!

 • Författare: Helena
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale

Polkasockerlag:

 • 3 st polkakäppar (den storleken man ofta ser i julgranar och även på bilden ovan)
 • 0,75 dl socker
 • 0,75 dl vatten

Polkamargarita, 2 st:

 • 8 cl pressad limejuice
 • 2 cl pressad citronjuice
 • 6 cl tequila
 • 4 cl triple seq
 • 10 cl polkasockerlag
 • isbitar till shakern

Dekoration till glasens kant

 • ett par droppar av polkasockerlagen
 • 1 polkakäpp att krossa
 • 2 st polkakäppar att hänga från glasen (kan uteslutas)

Instruktioner

Börja med att krossa 3 polkakäppar, förslagsvis i en mortel. Koka upp 0,75 dl socker och 0,75 dl vatten i en kastrull och släng i polkakrosset när sockerlagen börjar sjuda. Koka sockerlagen tills all polka har smält ner och du har en slät, rosa lag. Det kan ta ett par minuter, så misströsta inte om allt kladdar i början.

Pressa lime och citron och häll ner i en shaker. Tillsätt tequila, triple sec och 1 dl polkasockerlag, och låt stå medan du förbereder glasens kant.

Mortla en till polkakäpp och häll ut krosset på ett fat. Doppa ett rent finger i sockerlagen och dra det runt glasets kant (eller använd ett hushållspapper) och vänd sedan glaset upp och ner doppa kanten i polkakrosset.

Släpp ner några isbitar i shakern och skaka samman drinken. Sila ner drinken i dina två pimpade glas och känn dig nöjd med dig själv!

18 november, 2022

4 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration