Julsangria
Denna julsangria kommer att stjäla hela showen, tro mig! Jag lovar att den kommer att uppskattas på glöggminglet och gå åt i ett nafs.
Man kan tro att det bara är glögg som borde serveras på ett glöggmingel, men håller ni inte med om att det ofta blir ganska så …varmt? Det är mycket folk i huset, man har tänt ljus, gästerna har på sig varma jultröjor… och efter en kopp skållhet glögg eller två är det ganska svettigt. Och då är julsangria perfekt! Den serveras kall, är inte lika stark som glögg, och har en mer uppfriskande smak än vad den söta och kryddiga glöggen har.
Men visst smakar den ändå lite jul – kryddningen består av kanelstång, stjärnanis och kryddnejlika, och clementiner som fått dra i i vitt vin och en skvätt konjak. Precis före servering rör man ner äppelcider och ingefärsöl som ger lite friska bubblor till julsangrian. Dessa kan vara antingen helt alkoholfria eller ha låg alkoholhalt, och båda går att få tag på i den vanliga mataffären.
Julsangrian går att förbereda i förväg fram till steget där man häller i äppelcidern och ingefärsölen, för man vill ju inte att de ska tappa kolsyran. Men resten av sangrian mår bara bra av att få stå och dra till sig i några timmar. Gör den gärna på morgonen om du ska servera den på eftermiddagen eller kvällen, alternativt förbered den kvällen innan.
Skriv utJulsangria
Glögg i all ära, men den här kryddiga och uppfriskande julsangrian som går att förbereda har stor potential att stjäla hela showen!
- Förberedelser: 10 min
- Total tid: 10 min + tid i kyl
- Antal portioner: 1,5 liter 1x
Ingredienser
- 75 cl vitt vin (t ex Crudo nr 4993)
- 4 kanelstänger
- 4 st stjärnanis
- 4 st kryddnejlikor
- 1 dl konjak
- 3 st clementiner
- 0,5 st granatäpple
- 27,5 – 33 cl ingefärsöl, lågalkohol (finns i mataffären)
- 33 cl äppelcider, lågalkohol
- isbitar
Kanelsocker till glasens övre kant:
- 1 msk kanel
- 4 msk socker
Instruktioner
Fördela vinet i två stora kannor. (Sangrian kommer inte att få plats i en kanna.)
Lägg ner två kanelstänger, stjärnanis och kryddnejlikor i varje kanna.
Häll i 0,5 dl konjak i varje kanna.
Skiva clementinerna och fördela skivorna mellan kannorna.
Halvera granatäpplet och dela ena halvan på mitten. Lägg bitarna i en bunke med vatten och tryck ut kärnorna med hjälp av händerna. (Då stänker det mindre.) Fördela kärnorna mellan kannorna.
Fram till hit kan du förbereda innan, antingen på morgonen om glöggminglet är samma kväll, alternativt förbereda kvällen före.
Precis före servering – fiska upp en clementinskiva med en slev och använd den till att dra runt överkanten med på alla glas. Blanda samman kanel och socker på en tallrik och vänd varje glas upp och ner och doppa det i kanelsockret så att du få en kanelfrostad kant.
Fördela ingefärsöl och äppelcider mellan kannorna, häll i några isbitar, rör om och servera.
Resten av året kan du göra den här – Vit sangria.
Vilken underbar bild!
Tusen tack! Olof ska ha stor cred för ljussättningen och redigeringen, annars hade bilden inte blivit så här fin. 🙂
Ni är ett fantastiskt team🥰
Tusen tack! 🙂
Åååh, vad ser gott ut. Måste prova till nyår🤩
Jag har inga kannor utan tänker på
om man kan använda en sån där stor ”glasburk” med tappkran på. Det borde väl gå eller vad tror du?!
//Maria
Det går superbra! 🙂