Drinkar Jul

Pepparkaks-White Russian

Pepparkaks white russian

Pepparkaks-white russian är en GREJ! Det här är den perfekta drinken att sippa på framför julfilmen på kvällen. Den är kryddig, värmande, och alldeles lagom. Det blir en ganska liten drink, men med tanke på att det är grädde i den så räcker det. Därför är den också perfekt som ersättare av efterrätt så här i juletider. Kanske att man inte orkar en dessert direkt efter middagen, men att man efter att ha plockat undan i köket sätter sig ner i soffan för att varva ner och titta på en julfilm? Då är en pepparkaks-white russian perfekt!

När jag gjorde den här drinken hade jag inte druckit white russian sedan år 2001 ute på krogen, skulle jag tro. (Förmodligen hade jag kraftigt markerade ögonbryn och en top i ormskinnsimitation på mig. Inte för att det hör hit, men ändå. Nu för tiden går jag mest runt i mjukisbyxor. Lovar att tipsa er den dagen jag startar en modeblogg.) En white russian på krogen skiljer sig dock rejält från den här; denna är liten till storleken, lite tjockare i konsistensen och lite mer koncentrerad, medan de man drack på krogen ofta var stora och blaskiga. Och helt klart utan pepparkakskryddor.

Vad är då det perfekta drinktilltugget till en sådan här pepparkaks-white russian? Jag skulle helt klart säga rostade pecannötter som kanderats i socker, salt, kanel och apelsin! Knapriga, sötsalta och alldeles ljuvliga.

Till den här drinken skulle jag rekommendera att värma pepparkakskryddorna i grädden redan på förmiddagen, så att grädden är helt kylskåpskall och smakar rejält med pepparkaka när det dags för servering framåt kvällen. Jag skulle också välja ganska små glas, så att glasen känns fulla. Glasen på bilden rymmer 1,5 dl per glas. Det är gott att ha isbitar i glaset, men det är inte nödvändigt.

Skriv ut

Pepparkaks-White Russian

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 7 reviews

Pepparkaks-white russian är julens godaste drink! En gräddig och julkryddig liten rackare som är perfekt framför julfilmen!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 5 min + kyltid
 • Total tid: 10 min + kyltid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 1,5 dl grädde
 • 1,5 tsk pepparkakskryddor
 • 1,25 dl vodka
 • 0,6 dl Kahlúa
 • 1 dl mjölk
 • isbitar (ej nödvändigt)

Instruktioner

Värm upp grädden i en liten kastrull ihop med pepparkakskryddorna för att grädden ska ta ordentlig smak av dem. Ta bort från värmen när första kokbubblan kommer. Låt svalna och bli kylskåpskallt. 

Ta fram kastrullen med pepparkaksgrädden från kylen, och rör ner 1,25 dl vodka, 0,6 dl Kahlúa och 1 dl mjölk. Rör runt tills allt är blandat.

Plocka fram 4 små glas och lägg ett par isbitar i varje glas. (Små glas är bra, för då känns glasen fyllda. Glasen på bilden rymmer 1,25 dl styck.)  

Häll upp din pepparkaks-white russian i de 4 glasen och servera.

Sugen på något som mättar lite mindre istället, och som funkar att servera före middagen istället för efter den? Gör julsangria!

12 december, 2020

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration