Öland Sponsrat inlägg

Vinterutflykt till Penåsa ödeby

Inlägg i samarbete med Ölands Turismorganisation

Vinterutflykt Alvaret

Häng med på vinterutflykt till Penåsa ödeby på Öland! Förra helgen packade vi fikakorgen full med decemberfika och begav oss till Penåsa nära Kastlösa på Öland för en härlig vinterutflykt.

Öländska delikatesser

Men vi backar bandet lite, för utflykten startade ju faktiskt redan dagen innan då vi åkte till Isgärde för att köpa Ölandsvete att ha till bakningen av det här jätteenkla fusksurdegsbrödet med vört som vi hade med oss i fikakorgen. Vi åt brödet med våra favoriter från det öländska delikatesskafferiet; tomatmarmelad från Birgittas Matbod och ostarna Röd Alvar och Carla från Ölands Köksmejeri i Alby.

Ölandsvete Isgärde

Isgärde ligger på vägen ner mot Stora Rör, och där kan man köpa Ölandsvetet och betala med Swish. Ölandsvete är extra rikt på protein och näring, och den som vill kan läsa mer om Ölandsvete här på hemsidan för Isgärde Kvarn.

Vörtbröd Ölandsvete

Shopping när den är som bäst! Här hittar ni receptet på fusksurdegsbröd med vört, och bor man i en del av Sverige där det inte går att få tag i Ölandsvete så blir brödet gott på vanligt vetemjöl också.

Penåsa

Dagen därpå bredde vi våra nybakade vörtbröd, hällde varm glögg i termosen och begav oss till Penåsa.

Penåsa rastplats grill

Efter en kort promenad på några hundra meter var vi framme vid rastplatsen. Där fanns utöver fina gamla stenlämningar även sittbänkar, några eldstäder för grillning och ett litet utedass. Vi hittade varsin pinne att grilla marshmallows med över elden.

Grilla marshmallows

Att grilla marshmallows hör vintern till!

Marshmallows pepparkakor

I USA är det ju vanligt att göra S´mores och lägga grillad marshmallows mellan grahamskex. Vi klämde fast nygrillad marshmallows mellan två pepparkakor istället, och det smakade fantastiskt gott!

Vinterutflykt till Penåsa ödeby

Vi satte oss på en av de mossbeklädda gamla husgrunderna i sten och dukade upp vårt medhavda fika.

Fika Penåsa rastplats

Den varma glöggen värmde gott.

Penåsa ödeby

Vid de gamla husgrunderna kunde man stå och räkna ända till tjugofjorton innan man letade efter sin storasyster.

Penåsa skog

Hittad!

Husgrund Penåsa

Penåsa är verkligen ett riktigt bra utflyktsmål för barnfamiljer. Leker man inte kurragömma kan man gå balansgång på en gammal husgrund.

Penåsa Kastlösa

Sedan gick vi vidare, mot ödebyn. För faktum är att själva ödebyn ligger en bit ifrån rastplatsen, de gamla husgrunderna till trots. Husgrunderna vid rastplatsen härstammar istället från en banvaktarstuga på den tiden då Ölands järnväg var igång.

Ödeby Penåsa Öland

Med barn och hund och fikakorg tog det nog runt tio minuter att ta sig till ödebyn från rastplatsen. Vi valde att gå genom skogen, men man kan också fortsätta på hjulspårsvägen utanför rastplatsen för att komma dit.

Penåsa bäck

Vägen genom skogen var riktigt fin, och vi ser fram emot att åka hit på våren när sipporna blommar för att uppleva den vackra stigen längs med bäcken även då.

Vinterutflykt till Penåsa ödeby

Varje årstid har sin charm, och den låga vintersolen spred ett disigt och vackert ljus över Alvaret när vi gick över den lilla bron.

Vinterutflykt till Penåsa ödeby

Här ute på Alvaret är resterna från den gamla ödebyn från sent 1700-tal. Som synes finns det inte mycket kvar av den, men platsen ute på Alvaret är väldigt vacker. Eftersom marken är så varierad i det här området finns det mycket att titta på för den som är fågel- och växtintresserad.

Utflykt Penåsa Alvar

På Alvaret kunde tjejerna konstatera att den vita mossan kändes riktigt mjuk och härlig, och att den påminde om mossan i staken vi tänt ett ljus i samma morgon.

Vinterutflykt till Penåsa ödeby

Clementinpaus kan man ha när som helst, trots att man precis har fikat. Ett par clementiner senare åkte vi hem och värmde oss, nöjda med att ha hittat ett nytt favoritställe som vi gärna åker tillbaka till snart igen.

3 december, 2020

8 kommentarer

  1. Så roligt att få lära sig om nya utflyktsmål på Öland! Det här stället kände jag inte till. Tack för tipset och fina bilder!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration