Juldrinken Glögg Sour

Glögg Sour är den perfekta juldrinken när man tröttnat på att dricka glöggen varm med russin och mandel i! Jag tror att vi är många som tycker glöggen är som godast och trevligast att dricka runt första advent, men som sedan tröttnar lite på den ju närmre det lackar mot jul. Och vad gör man då med all glögg som blir kvar? Glögg Sour!
Är en sour-drink sur?
I en vanlig sourdrink, som många av mina drinkar är, skakar man ihop sprit med en söt smaksättning och ganska mycket citron för att balansera upp med syra, därav namnet sour. Men så värst sura är inte de där sour-drinkarna i ärlighetens namn, så jag tycker inte att man ska låta sig avskräckas av namnet. Hade man inte kallat den för sour hade de flesta tagit en sip av den och kallat det för en helt vanlig, hederlig (men såklart väldigt GOD) drink.
Funkar på både vit och röd glögg
Jag provade fram den här drinken förra året i mellandagarna på de sorters glögg som fanns kvar, och la även till lite mörk rom i receptet. Jag har testat att göra glögg sour på både röd och vit/ljus glögg, och det funkar finemang på båda sorterna. (Det är därför det är en av varje på bilden.) Årets glögg är ju en ljus glögg, och den går jättebra att göra glögg sour på. Själv tycker jag att drinken gör sig extra bra på ljus glögg.

Vill du göra egen glögg? Olofs grymma glögg med mörk rom och vaniljvodka är en storfavorit bland bloggläsarna sedan många år tillbaka. Men det är rätt bra flås i den, så om du ska blanda en glögg sour på den behöver du inte tillsätta någon mörk rom, då kan du bara ta lite extra av glöggen istället.

Min egen favoritglögg är saffransglöggen med clementin och vanilj, den gör jag varje år. Den är inte så alkoholstark utan baseras istället på vitt vin.
Skriv utGlögg sour
Glögg sour är en jättegod juldrink som dricks kall och som funkar lika bra på röd glögg som på vit glögg.
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 10 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
- 4 cl sockerlag
- 6 cl pressad citronsaft
- 10 cl starkvinsglögg
- 6 cl mörk rom
- 1 äggvita
- isbitar till shakern
- 2 st stjärnanis till dekoration (kan uteslutas)
Instruktioner
Koka upp sockerlag och låt den svalna. Här är det alltid en bra idé att koka upp mer än man behöver då sockerlag håller väldigt länge i kylen, men har du bråttom och bara vill göra sockerlag till den här drinken för två personer räcker det att koka upp 0,5 dl socker med 0,5 dl vatten. (Det behöver inte ens koka, det räcker att det blir så varmt att sockret smälter.)
Pressa citronen och häll den i shakern. Tillsätt sockerlag, glögg och rom. Släpp ner äggvitan och skaka drinken i ca 15 sekunder så du får upp ett skum. Håll dig gärna över vasken, drinkshakers kan vara räviga. Släpp sedan ner ett par isbitar och skaka i ca 15 sekunder till. Häll ner drinkarna i glasen och lägg på en stjärnanis ovanpå skummet på varje drink.

Är du sugen på något liknande, men som räcker till många? Testa julsangria!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️