Clementinpannacotta med kanderade pecannötter

Har du spikat juldesserten än? Om inte, låt mig föreslå clementinpannacotta med kanderade pecannötter! Friskt och fräscht, och både clementinpannacottan och nötterna kan förberedas till 100% i förväg.
Men vi måste prata mer om NÖTTERNA. De är verkligen så otroligt goda, jag gör dem varje år till jul och använder dem till lite allt möjligt. De funkar att lägga ovanpå de allra flesta desserter…

…men även till lite mer otippade anrättningar som sallad till julbordet, där de bryter av fint mot de lite syrligare och färgglada inslagen som granatäpple och apelsin. Jag lovar att önska mig lite blygsamhet i julklapp, men innan jag gör det vill jag bara säga att ALLA ÄLSKAR DE HÄR NÖTTERNA. De är perfekta som julklapp i en glasburk också! (Vill nog hellre få nötter än en skopa blygsamhet när jag tänker efter.)

Pecannötterna görs i ugnen för att man ska undvika raseriutbrott på kanderingar som bränner fast i en stekpanna. Det blir dåligt med julefrid då. Nötterna smaksätts med salt och socker (både råsocker och vanligt socker funkar finemang) och med kanel och rivet apelsinskal. Har du bara clementiner hemma kan du ta det istället. Här hittar du receptet på kanderade pecannötter.
Skriv utClementinpannacotta med kanderade nötter
Frisk pannacotta med smak av clementin som får god knaprig topping av sötsalta, kanderade pecannötter.
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 10 min + tid i kyl
- Antal portioner: 4-6 1x
Ingredienser
- 3 gelatinblad
- 4 dl grädde
- 2 msk socker
- 0,5 vaniljstång
- 2–3 clementiner (rivet skal av 2 st och sammanlagt 0,75 dl pressad, silad clementinsaft)
Instruktioner
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Tvätta clementinerna och riv skalet fint på två av dem och lägg det rivna skalet/zesten åt sidan. Pressa ut juicen ur clementinerna och sila den så att det mesta av fruktköttet försvinner. 0,75 dl silad clementinjuice behöver du få ihop.
Värm upp grädde med socker och fröna från en halv, urskrapad vaniljstång. Ta från värmen när första bubblan kommer och rör ner gelatinbladen, finrivet clementinskal och 0,75 dl pressad, silad clementinsaft.
Häll upp i portionsformar och ställ kallt, minst 4-5 timmar men gärna över en natt. Just vaniljstång behöver ungefär ett dygn på sig för att sätta smak.
Toppa med de kanderade pecannötterna precis vid servering.