Jul

Pepparkakspannacotta med vit choklad och kanderade apelsin- och kanelnötter

Pepparkakspannacotta med kanderade nötter

Den här pepparkakspannacottan får extra fyllighet av vit choklad, och toppas med knapriga, sötsalta pecannötter som kanderats med kanel och rivet apelsinskal. Smakerna är helt ljuvliga tillsammans, och det här är december månads dessert nummer ett!

Kanske att ni har testat dulce de leche-pannacottan med karamelliserade pecannötter? Man skulle kunna se det här som julversionen av den. Jag stod och värmde pepparkakskryddor i grädde till ett annat recept samtidigt som jag knaprade på kanel- och apelsinnötterna som blev förra årets godaste julsnacks, och då slog det mig att de smakerna skulle bli perfekta tillsammans i en dessert! Den vita chokladen gör pepparkakspannacottan ännu lenare och fylligare. Kan man addera choklad bör man göra det, har jag alltid tyckt.

Det här är en enkel efterrätt som kan förberedas i förväg, och som upplevs som att den har krävt betydligt mer jobb än vad den faktiskt har. Och sånt gillar vi ju. Pepparkakspannacottan går superfort och görs med fördel dagen innan, och nötterna rostar man i ugnen för att vara helt säker på att de inte bränns vid vid karamelliseringen, som de lätt kan göra annars i en stekpanna. I ugnen är det hur lugnt som helst. Däremot bör man fjäska för nötterna och ta ut plåten en gång i kvarten under timmen de är inne i ugnen, och röra i dem med en stekspade. Men det gör man så gärna, för det luktar så fantastiskt gott i hela huset när man rostar pecannötterna i kanel och apelsin, så humöret och julstämningen är på topp! De nötter som blir över kan man snacksa på till glöggen eller ge bort i present. Chanserna är dock stora att du väljer att behålla dem för dig själv.

Receptet nedan på nötter ger betydligt fler nötter än man behöver till den här desserten, och självklart kan man halvera receptet. Men jag vågar lova att den som gör hela omgången med nötter inte ångrar sig.

Skriv ut

Pepparkakspannacotta med vit choklad och kanderade nötter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Julens godaste dessert! Pannacotta med pepparkakskryddor och vit choklad som toppas med kanderade apelsin- och kanelnötter. Går att förbereda.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 60 min
 • Total tid: 1 timme 15 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Pepparkakspannacotta:

 • 2 gelatinblad
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 msk socker
 • 1,5 tsk pepparkakskryddor
 • 100 g vit choklad

Apelsin- och kanelkanderade pecannötter:

 • 200 g pecannötter
 • 1 äggvita
 • 1,5 dl råsocker
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk flingsalt
 • 1 apelsin – rivet skal

Instruktioner

Pepparkakspannacotta:

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du förbereder grädden.

Mät upp grädde, socker och pepparkakskryddor i en liten kastrull och värm tills första kokbubblan kommer. Dra då kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. 

Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en bunke, gärna en med hällpip. Häll över den varma pepparkaksgrädden och rör tills du har en jämn och slät pannacottasmet. Häll upp i portionsformar och ställt i kylen till servering, minst 4 timmar och gärna över en natt.

Vid servering – garnera med nötterna. Se recept nedan på nötterna som går bra att göra flera dagar i förväg i förvaras i en lufttät burk. (Receptet på nötter går jättebra att halvera, men det är gott att ha de extra nötterna som snacks.)

Kanel- och apelsinnötter:

Sätt ugnen på 125C. Vispa äggvitan i en bunke till ett fast skum.

Blanda råsocker, kanel och flingsalt i en skål.

Finriv skalet från apelsinen direkt ner i äggvitan. Blanda ner sockerblandningen däri, och rör sedan ner nötterna. Rör runt nötterna tills de är täckta av kanelsmeten. Bred sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Nötterna ska inte täcka varandra.

Rosta nötterna i mitten av ugnen i en timme. Rör runt med en stekspade i dem en gång i kvarten. Låt dem sedan svalna, och förvara i lufttät burk. 

Vill man göra det riktigt enkelt för sig kan man göra skumtomtepannacotta – bara två ingredienser och hur lätt som helst!

19 december, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration