Jul

Pannacotta med glöggspegel

Alltså, hur fräsigt låter det inte med glöggspegel? Just ordet ”spegel” i matsammanhang är ett sånt där ord som ambitiösa restauranger ofta brukar svänga sig med i sina menyer. Det serveras speglar av både det ena och det andra, och symfonier av ingredienser hit och dit. Personligen tror jag att restaurangpersonalen tar sig några järn en kväll efter stängning och sätter sig ner och kommer på de här orden. Glöggtäcket på den här pannacottan ser dock faktiskt ut som en spegel, därav det fashionabla ordvalet. Det är kort och gott klassisk pannacotta med vaniljstång och lite vit choklad, med ett täcke (förlåt, en spegel) av glögg. Jag har använt min saffransglögg, men det går så klart bra med vilken glögg som helst. Smakar såväl juligt som festligt!

Pannacotta med glöggspegel, 6 port
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 gelatinblad
1 vaniljstång
2 msk socker
50 g vit choklad
———-
2,5 dl glögg
3 gelatinblad

Börja med att lägga 2 gelatinblad i blöt i en skål med kall vatten, låt dem ligga i minst 5 min. Koka upp grädde, mjölk, frön från en urskrapad vaniljstång (ta i själva stången också) och socker. Precis när du kan konstatera att det kokar, ta kastrullen från värmen och rör ner den vita chokladen och de två gelatinbladen. Fiska upp vaniljstången, och låt svalna lite innan du häller upp i portionsformar. Låt stå ett par timmar i kylen tills pannacottan har stelnat så mycket att den knappt rör sig om du vickar lite lätt på formarna. (Tar ca 3 timmar.)

Till glöggspegeln läggs först 3 gelatinblad i blöt i kallt vatten som får ligga där medan glöggens sjuds varm i en kastrull. Ta av den från värmen innan den börjar koka, och rör ner de tre gelatinbladen. Låt svalna något, och häll sedan i formarna ovanpå den vita pannacottan. Låt stå ytterligare några timmar (i alla fall 3) innan du serverar den.

30 november, 2011

11 kommentarer

  1. Klart man ska svänga sig med fina ord 😉 Tycker det är svårt att överhuvudtaget komma på namn till de rätter jag lagar.
    Älskar pannacotta och tänka mig att din fräscha glögg passade perfekt som en spegel på.

  2. Kan garantera att den var god, för vi hade förmånen att bli bjudna på den hos Helena och Olof häromdagen. Mmmm, den riktigt smälter i munnen och är dessutom väldigt dekorativ.

    Kram från Mamma

  3. Att vara arbetkamrat med Helena innebär att man ofta får smaka en del av allt det goda hon trollar fram. Denna pannacotta var jättegod!
    Kram kompis!

  4. Oj så gott detta såg ut! det var vackert för ögat med när man såg det vackra glaset och det som kallas "Glöggspegel" :-)Lite slottskänsla förnimmer jag här:-) Kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration