Skriv ut

Pepparkakspannacotta med vit choklad och kanderade nötter

Pepparkakspannacotta med kanderade nötter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Julens godaste dessert! Pannacotta med pepparkakskryddor och vit choklad som toppas med kanderade apelsin- och kanelnötter. Går att förbereda.

Ingredienser

Scale

Pepparkakspannacotta:

  • 2 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk socker
  • 1,5 tsk pepparkakskryddor
  • 100 g vit choklad

Apelsin- och kanelkanderade pecannötter:

  • 200 g pecannötter
  • 1 äggvita
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 apelsin – rivet skal

Instruktioner

Pepparkakspannacotta:

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du förbereder grädden.

Mät upp grädde, socker och pepparkakskryddor i en liten kastrull och värm tills första kokbubblan kommer. Dra då kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. 

Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en bunke, gärna en med hällpip. Häll över den varma pepparkaksgrädden och rör tills du har en jämn och slät pannacottasmet. Häll upp i portionsformar och ställt i kylen till servering, minst 4 timmar och gärna över en natt.

Vid servering – garnera med nötterna. Se recept nedan på nötterna som går bra att göra flera dagar i förväg i förvaras i en lufttät burk. (Receptet på nötter går jättebra att halvera, men det är gott att ha de extra nötterna som snacks.)

Kanel- och apelsinnötter:

Sätt ugnen på 125C. Vispa äggvitan i en bunke till ett fast skum.

Blanda råsocker, kanel och flingsalt i en skål.

Finriv skalet från apelsinen direkt ner i äggvitan. Blanda ner sockerblandningen däri, och rör sedan ner nötterna. Rör runt nötterna tills de är täckta av kanelsmeten. Bred sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Nötterna ska inte täcka varandra.

Rosta nötterna i mitten av ugnen i en timme. Rör runt med en stekspade i dem en gång i kvarten. Låt dem sedan svalna, och förvara i lufttät burk.