Jul

Sallad till julbordet

Sallad till julbordet

Vad brukar ni har för sallad till julbordet? Själva brukar vi inte alltid ha någon, vilket jag ofta tycker att man saknar när man står där och lägger upp köttbullar och prinskorvar och annat ogrönt på tallriken och känner att det verkligen hade varit gott med en sallad till. Ofta blir det ju en hel del kött vid julbordet, och jag tror inte att vi är ensamma om att glömma bort att göra en lämplig sallad som passar till julmaten.

Men nu ska vi råda bot på det! Här kommer en sallad som är både söt och salt, röd och grön och riktigt, riktigt god. Man måste inte ha i allt som jag har i, det bästa är att se den här salladen som en inspiration för vad man faktiskt kan stoppa i en sallad, för en julsallad kan innehålla ganska otippade ingredienser som inte alls andas sallad, och som gör den sådär extra god. (Här tycker mina barn att jag ska skriva att marshmallows är en bra ingrediens, men där får vi nog ändå dra någon slags gräns.)

Basen i den här julsalladen är gröna blad. Antingen blandade, färdigsköljda blad som man köper i en sån där smidig påse i affären och bara dumpar rakt ner i skålen, eller grönkål om man föredrar det. Kör man med grönkål skulle jag massera den med lite olivolja och flingsalt innan jag lägger den i skålen, så blir den extra god. Kanske även lite citron. Sedan är det bara att tillsätta goda grejer för färg och smak! Getost ger sälta och mycket smak, och apelsiner som man ofta har hemma så här års ger extra färggklick och sötma. Samma sak gäller granatäpple. Pricken över i är de sötsalta pecannötterna som ger crunch till salladen och en ljuvlig smakbrytning. De kräver lite förberedelse, men jag brukar ofta göra en plåt sådana på julen och förvara i en burk och ha till desserter eller som snacks till glöggen, det uppskattas alltid. Här hittar ni receptet på kanderade pecannötter med apelsin och kanel. Men annars går det finfint med vanliga, naturella pecannötter också.

Skriv ut

Sallad till julbordet

Sött, salt, knaprigt och lite syrligt – julens sallad till julbordet kan bli hur god och färggrann som helst med hjälp av rätt ingredienser!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Total tid: 20 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Instruktioner

Ifall du vill ha kanderade pecannötter, börja med att göra dessa enligt instruktionerna du hittar här.

Lägg alla gröna blad i en salladsskål, skölj dem innan vid behov.

Skala och filéa en apelsin och skär den i tunna fina klyftor som du lägger på salladen.

Dela ett granatäpple på mitten och använd kärnorna ur halva äpplet. (Den andra halvan är fin att dekorera med.) Det är lättare att pilla ut kärnorna om man lägger granatäpplet i en bunke med vatten och plockar ur kärnorna medan granatäpplet ligger under ytan. Då minskar risken att man fläckar ner sig också. Strö granatäppelkärnorna över salladen.

Smula över getosten, salta och peppra, och ringla över lite olivolja över salladen. Toppa med pecannötterna. 

21 december, 2020

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration