Saffransmarinerad Västerbottenost
Här kommer ett supergott alternativ att bjuda på till glöggminglet, ifall det är fler än jag därute som har fastnat i pepparkaka-med-ädelost-träsket. Inte för att det skulle vara något fel med det, pepparkaka med ädelost är jättegott, och speciellt om man ringlar lite flytande honung högst upp på ädelosten, men ibland kan det vara kul med något nytt. De här små munsbitarna av saffransmarinerad Västerbottenost är lika vackra att titta på som de är goda. De får lite sötma av honungen i marinaden, och lite extra tuggmotstånd av solrosfröna. Krassen bryter av fint med både färgen och smaken. Brukar gå åt som smör!
Skriv utSaffransmarinerad Västerbottensost
Gyllengula små kuber av saffransmarinerad Västerbottensost passar perfekt till glöggminglet! Solrosfröna ger tuggmotstånd, honungen ger en viss sötma, och den nyklippta krassen bryter av fint både smak- och färgmässigt.
- Total tid: 10 min
- Antal portioner: 10 bufféportioner 1x
Ingredienser
- 1 pkt (0,5 g) saffran
- lite salt
- 0,5 dl fin, kallpressad rapsolja
- 1 tsk citronsaft
- 2 tsk flytande honung
- en halv Västerbottensost
- svartpeppar
- 1 ask krasse
- ca 0,5 dl solrosfrön
Instruktioner
Börja med att stöta samman saffran och salt i en mortel, och blanda sedan upp det med rapsoljan. Rör i citronsaft och flytande honung. Skär osten i små kuber, och blanda den med saffransoljan. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt ligga och dra en stund så att smakerna hinner sätta sig. Precis före servering, strö över nyklippt krasse och solrosfrön. Servera tillsammans med tandpetare och servetter, alternativt förbered genom att sätta en tandpetare i varje ostkub.
Perfekt med tilltuggtips till glöggminglet för jag har som dus äger fastnat i det där ädelostträsket. Dessa blir det nästa gång!
Jo, man har ju befunnit sig där ganska länge nu… 😉
Häftigt!
🙂
Snyggt också:)snyggt är viktigt. Det är nästan lika viktigt som smaken, åtminstone när man har gäster.
Absolut!
Det snor vi vidare, helt klart, västerbottenostgalningar som vi är! Mozzarella har vi marinerat i saffran och det blev ju gott, så det måste ju bli snäppet bättre med smak av västerbotten:)
Feel free att göra en total ripoff! Själv har jag också lånat inspiration till det här receptet. 🙂