Efterrätter Nyår

Punschpannacotta med rårörda blåbär

Punschpannacotta

Punschpannacotta med rårörda blåbär är perfekt som nyårsdessert! Extra plus i kanten för att den är superenkel att göra. Den går att förbereda i förväg, den smakar lyxigt och festligt, och dessutom ser den elegant ut. Helt klart nyårsvärdig! Den som vill kan sticka ner ett tomtebloss i desserten, eller så kan man snöa lite ätbart guldpulver över den med en tesil. (Jag har köpt mitt guldpulver i bakavdelningen på ICA.)

Den som vill pimpa punschpannacottan med något annat kan självklart göra det, det är till exempel jättegott med jordgubbar till punsch, vilket gör det här till en jättebra sommardessert också. Jag har valt att toppa min nyårspannacotta med frysta, rårörda blåbär, för att jag tycker att det är vackert med den midnattsblå färgen mot den ljusa punschpannacottan så här till nyår, och för att jag har en stor påse blåbär i frysen som svärfar plockade i somras. Just i år med smittspridningen tror jag att vi är färre som köper färska bär från andra länder. Men som sagt, toppa pannacottan med vad ni gillar bäst! Jag har använt ungefär en matsked bär per portion.

Den som vill förstärka punschsmaken ytterligare kan röra ner en tesked punsch i de rårörda bären. Det bästa är att smaka sig fram så det blir lagom och så som man vill ha det. Är det så att man hellre vill göra något med frysta jordgubbar så är mitt godaste tips att koka upp cirka tio upptinade jordgubbar med någon matsked socker och en nypa vaniljpulver. Sedan skulle jag köra det slätt med stavmixer, låta det svalna och skeda över punschpannacottan som ett tunt täcke. Blåbären kräver dock en betydligt mindre arbetsinsats.

Och när vi ändå pratar om punsch – ni har väl testat punschglassen? Om inte, så är den en av mina absoluta favoritdesserter. Och det här är pannacottaversionen av den.

Skriv ut

Punschpannacotta med rårörda blåbär

Punschpannacotta med rårörda, midnattsblå blåbär är en nyårsdessert som är lika god som elegant och festlig! Dekorera gärna med guldpulver.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 10 min + kyltid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 gelatinblad
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 msk socker
 • 0,75 dl punsch

Rårörda blåbär:

 • ca 4 msk frysta blåbär
 • 0,5 msk socker
 • ev. 1 tsk punsch

Instruktioner

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du förbereder grädden.

Mät upp grädde och socker i en liten kastrull och värm tills första kokbubblan kommer. Dra då kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. 

Rör ner punschen, och häll upp i portionsformar. Ställ i kylen till servering, minst 5 timmar och gärna över en natt för allra bäst konsistens.

De rårörda blåbären kan också förberedas i förväg, det enda viktiga med dem är att de hinner tina, vilket går på ca 20 min i rumstemperatur. Mät upp 4 msk blåbär (motsvarar 0,5 dl) i en skål och strö över 0,5 msk socker eller lite mer om du föredrar extra sötma. Rör runt, och låt bären tina. Smaka gärna av med en tesked punsch om du vill förstärka punschsmaken ytterligare.

Vid servering, skeda rårörda blåbär över varje portion. Låt gärna skeden rinna av lite innan du lägger på bären på punschpannacottan.

Vill du ha fler tips på nyårsdesserter? De allra populäraste efterrätterna till nyår här på bloggen är dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter, och glasstårta med dulce de leche och polka. Och så lakritspannacotta med karamellpopcorn och salt kolasås!

25 december, 2020

16 kommentarer

  1. Haha, du hittar nog på något gott om jag känner dig rätt! 🙂 Önskar dig också en trevlig kväll, och ett Gott nytt år!

  1. Håhå, det måste vara min mammas EPISKA punschglass! Jag har lagt in en länk till den i inlägget nu, den bara måste du prova!

 1. Detta blir årets nyårdessert!
  En fråga…om jag gör dubbel sats ska jag då dubbla gelatinbladen med. (Har aldrig gjort pannacotta förut)

  1. Hej Pia! Jag har faktiskt aldrig provat att göra pannacotta på matlagningsgrädde, men vet du, jag tror att det funkar! En gång gjorde jag det på filmjölk, och det blev gott, så matlagningsgrädde tror jag går fint! Man har ju ändå i lite socker och en hel del punsch.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration