Punschpannacotta med rårörda blåbär
Punschpannacotta med rårörda blåbär är perfekt som nyårsdessert! Extra plus i kanten för att den är superenkel att göra. Den går att förbereda i förväg, den smakar lyxigt och festligt, och dessutom ser den elegant ut. Helt klart nyårsvärdig! Den som vill kan sticka ner ett tomtebloss i desserten, eller så kan man snöa lite ätbart guldpulver över den med en tesil. (Jag har köpt mitt guldpulver i bakavdelningen på ICA.)
Den som vill pimpa punschpannacottan med något annat kan självklart göra det, det är till exempel jättegott med jordgubbar till punsch, vilket gör det här till en jättebra sommardessert också. Jag har valt att toppa min nyårspannacotta med frysta, rårörda blåbär, för att jag tycker att det är vackert med den midnattsblå färgen mot den ljusa punschpannacottan så här till nyår, och för att jag har en stor påse blåbär i frysen som svärfar plockade i somras. Just i år med smittspridningen tror jag att vi är färre som köper färska bär från andra länder. Men som sagt, toppa pannacottan med vad ni gillar bäst! Jag har använt ungefär en matsked bär per portion.
Den som vill förstärka punschsmaken ytterligare kan röra ner en tesked punsch i de rårörda bären. Det bästa är att smaka sig fram så det blir lagom och så som man vill ha det. Är det så att man hellre vill göra något med frysta jordgubbar så är mitt godaste tips att koka upp cirka tio upptinade jordgubbar med någon matsked socker och en nypa vaniljpulver. Sedan skulle jag köra det slätt med stavmixer, låta det svalna och skeda över punschpannacottan som ett tunt täcke. Blåbären kräver dock en betydligt mindre arbetsinsats.
Och när vi ändå pratar om punsch – ni har väl testat punschglassen? Om inte, så är den en av mina absoluta favoritdesserter. Och det här är pannacottaversionen av den.
Skriv utPunschpannacotta med rårörda blåbär
Punschpannacotta med rårörda, midnattsblå blåbär är en nyårsdessert som är lika god som elegant och festlig! Dekorera gärna med guldpulver.
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 10 min + kyltid
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 3 gelatinblad
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk socker
- 0,75 dl punsch
Rårörda blåbär:
- ca 4 msk frysta blåbär
- 0,5 msk socker
- ev. 1 tsk punsch
Instruktioner
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du förbereder grädden.
Mät upp grädde och socker i en liten kastrull och värm tills första kokbubblan kommer. Dra då kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen.
Rör ner punschen, och häll upp i portionsformar. Ställ i kylen till servering, minst 5 timmar och gärna över en natt för allra bäst konsistens.
De rårörda blåbären kan också förberedas i förväg, det enda viktiga med dem är att de hinner tina, vilket går på ca 20 min i rumstemperatur. Mät upp 4 msk blåbär (motsvarar 0,5 dl) i en skål och strö över 0,5 msk socker eller lite mer om du föredrar extra sötma. Rör runt, och låt bären tina. Smaka gärna av med en tesked punsch om du vill förstärka punschsmaken ytterligare.
Vid servering, skeda rårörda blåbär över varje portion. Låt gärna skeden rinna av lite innan du lägger på bären på punschpannacottan.
Vill du ha fler tips på nyårsdesserter? De allra populäraste efterrätterna till nyår här på bloggen är dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter, och glasstårta med dulce de leche och polka. Och så lakritspannacotta med karamellpopcorn och salt kolasås!
Fridas kök
28 december, 2009 at 8:07 f mÅh, så gott! Till nyår har vi redan bestämt dessert (plus att vi åt pannacotta förra året) men denna måste jag testa!
Helena
25 december, 2020 at 8:42 e mPannacotta som nyårsdessert är ett säkert kort! 🙂
Emmas Kök
28 december, 2009 at 11:56 f mPannacotta är ju så gott! Måste nog ta och laga lite nu så jag kan mumsa på de senare 🙂
Helena
25 december, 2020 at 8:42 e mHaha, det tycker jag du ska göra! 🙂
Hallon & Blåbär
28 december, 2009 at 4:53 e mÅhhå, det där ser ju döläckert ut ju. Usch, själv sitter jag och har riktig idétorka vad gäller nyårsmenyn, men har ju några dagar på mig =).
Ha en bra kväll!
Helena
25 december, 2020 at 8:44 e mHaha, du hittar nog på något gott om jag känner dig rätt! 🙂 Önskar dig också en trevlig kväll, och ett Gott nytt år!
Remsan
29 december, 2009 at 10:15 f mPunsch låter som en spännade smaksättning. Berra har pratat om något annat du bjudit på med punsch som var grymt gott. Glass kanske?
Helena
25 december, 2020 at 8:44 e mHåhå, det måste vara min mammas EPISKA punschglass! Jag har lagt in en länk till den i inlägget nu, den bara måste du prova!
Yasemin
29 december, 2009 at 9:40 e mVisst är det en härlig känsla när man kommer på något och som dessutom blir gott. Duktig du är 😉
Helena
25 december, 2020 at 8:45 e mVisst är det? Tusen tack Yasemin! 🙂
Marija
30 december, 2009 at 6:49 f mHar du inte smakat Helenas punschglass Emy så har du missat något :- )
Gjorde den till jul och den fick stående ovationer.
Helena
25 december, 2020 at 8:45 e mVisst är den megahyvens?
GISELA
17 december, 2019 at 9:00 e mDetta blir årets nyårdessert!
En fråga…om jag gör dubbel sats ska jag då dubbla gelatinbladen med. (Har aldrig gjort pannacotta förut)
Helena
25 december, 2020 at 8:49 e mHej Gisela! Då skulle jag ha i ett gelatinblad mindre faktikst. Så till 8 dl grädde skulle jag ta 5 st gelatinblad.
Pia Burman
28 december, 2020 at 3:23 e mFunkar det med matlagningsgrädde eller krävs det vispgrädde? Har allt utom grädde hemma… låter då gott!
Helena
29 december, 2020 at 11:54 f mHej Pia! Jag har faktiskt aldrig provat att göra pannacotta på matlagningsgrädde, men vet du, jag tror att det funkar! En gång gjorde jag det på filmjölk, och det blev gott, så matlagningsgrädde tror jag går fint! Man har ju ändå i lite socker och en hel del punsch.