Efterrätter

Chokladmousse som planta

chokladmousse plantaHar ni provat att servera chokladmousse som en liten planta någon gång? Hur gulligt som helst! Man bara tar en genomskinlig liten skål, jag har använt en billig ljuslykta från Ikea, fyller den med chokladmousse, smular över hackade chokladkex och sticker ner en myntakvist. Färdigt! Kommer garanterat att uppskattas var den än serveras.

Själv vill jag dra mig till minnes att jag serverade en sådan här chokladplanta första gången för ganska många år sedan när jag var med i radio som gäst i Meny på P1, och hade förberett flera olika desserter på temat Fruntimmersveckan. I samband med detta höll jag även på att elda upp programledarens hus som i köket kunde stoltsera med flera hundra år gamla takbjälkar, men det var faktiskt inte meningen. Brulée-brännaren jag hade med mig till en annan av desserterna började helt plötsligt spotta ur sig en 30 cm lång eldsflamma som inte gick att stänga av. Jag har bytt brännare sedan dess. En upprepad inbjudan till  P1 Meny har dock lyst med sin frånvaro.

Men de här chokladmousseplantorna är alltså helt safe, ni kommer inte att elda upp huset när ni gör dem. De är jättebra att bjuda på vid tillställningar då många gäster ska utfodras, som till exempel större bufféer. Man kan förbereda chokladmoussen dagen innan, hacka kexen samma dag och lägga dem i en tättslutande burk så att de inte förlorar sin knaprighet, och sedan precis före servering strö lite smulor över varje planta och sticka ner en myntakvist. Välj gärna så kraftig mynta som möjligt i affären så att den inte slokar, utan står stadigt i chokladmoussen och bildar en fin planta.

Skriv ut

Chokladmousseplanta

Chokladmousse serverad som en liten planta med krossade kexsmulor som jord och en nerstucken myntakvist. Perfekt dessert till många som går att förbereda innan och som passar på bufféer.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 20 min + kyltid
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale

Chokladmousse:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad (ca 50-60% kakaohalt är lagom)
  • 0,75 tsk flingsalt
  • 4 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk rom (kan uteslutas)

Topping:

  • ca 10 mörka chokladkex
  • 8 små myntakvistar

Instruktioner

Vispa grädden till chokladmoussen.

Skär chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Rör ner flingsaltet, och låt svalna något.

Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker lite lätt för hand.

Rör ner äggblandningen i den smälta chokladen. Blanda noga, och rör sedan ner chokladblandningen i den vispade grädden. Smaka gärna av med rom. Vispa samman ett par sekunder med elvisp så att allting blandar sig noga.

Häll upp i portionsformar som du fyller till 3/4. Låt stå i kylen i minst 3 timmar före servering.

Vid servering; hacka chokladkexen i smuliga bitar och toppa mousseformarna med dem. Stick ner en liten myntakvist i mitten på varje ”planta”.

Sugen på något lika gulligt som går lite åt samma håll? Testa att göra pannacotta på ägglikör och garnera den med riven choklad och godisägg i form av små fågelbon!

24 mars, 2022

29 kommentarer

  1. Så läckert! Kreativitet gillas 🙂

    Tack för tipset!

    Synd att vi har så uschligt väder på öa idag… Vi skulle ha åkt till karamellkokeriet och Byrums raukar men det får bli en annan dag.

    Ha det så gott!

    1. Alltid glad att kunna tipsa, Linda!
      Raukarna i regn kan man ju vara utan. Men karamellkokeriet har en mysig inomhusavdelning, så dit kan man alltid åka ändå! 🙂

    1. Så lite så Birgit, det är därför jag tycker det är roligt att blogga, för att kunna få möjligheten att inspirera andra. Stor kram!

  2. jag blir så hungrig av din blogg. Det spelar ingen roll vad du bloggar om, hungrig blir jag.
    Men detta får mina smaklökar att vattnas extra mycket. Jag älskar chokladpudding och detta var ju ett väldigt gulligt sätt att servera det på. Måste provas!

    // Madde

  3. Superhäftigt!
    Vet du om det finns nån ätbar blomma man kan hänga på myntan, gärna rosa?
    Tänkte att det här hade varit den perfekta efterrätten till min Linnéas namngivning =)

  4. Hmm… nåt rosa i säsong just nu som är ätbart… Det jag kommer att tänka på är nog bara malva, och eventuellt små rosor. Myntakvisten är ju lite "svajig", eventuellt kan det vara svårt att få fast blommor på den, den är ju så tunn i sig. En annan idé kan vara att servera plantorna på en stor, kanske avlång bricka eller ställa upp dem på rad på ett buffébord, och garnera ytan runt omkring med själva blomkronorna från rosa stockrosor.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration