Chokladmousse som planta
Har ni provat att servera chokladmousse som en liten planta någon gång? Hur gulligt som helst!
Man bara tar en genomskinlig liten skål, jag har använt en billig ljuslykta från Ikea, fyller den med chokladmousse, smular över hackade chokladkex och sticker ner en myntakvist.
Färdigt! Kommer garanterat att uppskattas var den än serveras!
Sista gången jag blev inbjuden till Meny på P1…
Själv vill jag dra mig till minnes att jag serverade en sådan här chokladplanta första gången för ganska många år sedan när jag var med i radio som gäst i Meny på P1, och hade förberett flera olika desserter på temat Fruntimmersveckan.
I samband med detta höll jag även på att elda upp programledarens hus som i köket kunde stoltsera med flera hundra år gamla takbjälkar, men det var faktiskt inte meningen.
Brulée-brännaren jag hade med mig till en annan av desserterna började helt plötsligt spotta ur sig en 30 cm lång eldsflamma som inte gick att stänga av.
Jag har bytt brännare sedan dess. En upprepad inbjudan till P1 Meny har dock lyst med sin frånvaro.
Perfekt dessert till många
Men de här chokladmousseplantorna är alltså helt safe, ni kommer inte att elda upp huset när ni gör dem.
De är jättebra att bjuda på vid tillställningar då många gäster ska utfodras, som till exempel större bufféer.
Går jättebra att förbereda
Man kan förbereda chokladmoussen dagen innan, hacka kexen samma dag och lägga dem i en tättslutande burk så att de inte förlorar sin knaprighet.
Precis före servering strör man sedan lite smulor över varje planta och sticker ner en myntakvist.
Välj gärna så kraftig mynta som möjligt i affären så att den inte slokar, utan står stadigt i chokladmoussen och bildar en fin planta.
Skriv utChokladmousseplanta
Chokladmousse serverad som en liten planta med krossade kexsmulor som jord och en nerstucken myntakvist. Perfekt dessert till många som går att förbereda innan och som passar på bufféer.
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 20 min + kyltid
- Antal portioner: 8 1x
Ingredienser
Chokladmousse:
- 4 dl vispgrädde
- 200 g mörk choklad (ca 50-60% kakaohalt är lagom)
- 0,75 tsk flingsalt
- 4 äggulor
- 3 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk rom (kan uteslutas)
Topping:
- ca 10 mörka chokladkex
- 8 små myntakvistar
Instruktioner
Vispa grädden till chokladmoussen.
Skär chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Rör ner flingsaltet, och låt svalna något.
Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker lite lätt för hand.
Rör ner äggblandningen i den smälta chokladen. Blanda noga, och rör sedan ner chokladblandningen i den vispade grädden. Smaka gärna av med rom. Vispa samman ett par sekunder med elvisp så att allting blandar sig noga.
Häll upp i portionsformar som du fyller till 3/4. Låt stå i kylen i minst 3 timmar före servering.
Vid servering; hacka chokladkexen i smuliga bitar och toppa mousseformarna med dem. Stick ner en liten myntakvist i mitten på varje ”planta”.
Mer sugen på citrus och passion? Testa denna supergoda vita chokladmousse med passionsfrukt och citron!
Utrolig kreativt og lekkert!
Tack så mycket Ane!
Vilken rolig idé att dekorera så där 🙂
Ja, eller hur?! Jag såg idén i en tysk utgåva av Martha Stewart Living och snodde den! 🙂
Det här ser faktiskt superläckert ut.Jättekul idé. Gillar den mycket. Det ska jag absolut ta och prova.:-)
Vad roligt att du gillar den! Hoppas att du kommer att tycka om den du med. 🙂
NICE!!! Vilken häftig efterrätt!!
Och du…vilken härlig blogg! Vilka maträtter! Vilka urmysiga bilder!!!
TACK!!!!
Ha en fin dag!!
Tusen tack för dina fina ord, vad glad jag blir! Stor kram!
Så läckert! Kreativitet gillas 🙂
Tack för tipset!
Synd att vi har så uschligt väder på öa idag… Vi skulle ha åkt till karamellkokeriet och Byrums raukar men det får bli en annan dag.
Ha det så gott!
Alltid glad att kunna tipsa, Linda!
Raukarna i regn kan man ju vara utan. Men karamellkokeriet har en mysig inomhusavdelning, så dit kan man alltid åka ändå! 🙂
Desserten är verligen urgullig!
Tack Emmy! Ja, jag är helt såld på den! Kram!
MEN vilken fiffig idé – den ska jag komma ihåg – kan tänka mig att barn kan ha roligt åt det där! Ha det gott /Emma
Alla barn som inte är livrädda för grönt kan säkert uppskatta den! 😉
Åh, vad fina de är!
Hoppas att ni njuter ordentligt av semestern :=)
Tack Charlotta! Alltid skönt att vara lite ledig! Kram!
Den snor jag rakt av 😉
GÖR det! Själv har jag snott den av Martha Stewart. Henne kan man alltid lita på!
Åh, så fiffigt! 😀 En sån där idé som jag aldrig hade kommit på själv 😉
Vilken rolig idé! Tack för att du delar med dig av dina braiga idéer 🙂 Ha det gott!
Så lite så Birgit, det är därför jag tycker det är roligt att blogga, för att kunna få möjligheten att inspirera andra. Stor kram!
Vad använde du för chokladkex? Superrolig idé som måste provas!:)
Jag använde kexen som heter Ballerina Kladdkaka. De är tillräckligt mörka. 🙂
jag blir så hungrig av din blogg. Det spelar ingen roll vad du bloggar om, hungrig blir jag.
Men detta får mina smaklökar att vattnas extra mycket. Jag älskar chokladpudding och detta var ju ett väldigt gulligt sätt att servera det på. Måste provas!
// Madde
Tack Madde! Vad roligt att höra! Hoppas att du också gillar chokladmoussen!
Superhäftigt!
Vet du om det finns nån ätbar blomma man kan hänga på myntan, gärna rosa?
Tänkte att det här hade varit den perfekta efterrätten till min Linnéas namngivning =)
Hmm… nåt rosa i säsong just nu som är ätbart… Det jag kommer att tänka på är nog bara malva, och eventuellt små rosor. Myntakvisten är ju lite "svajig", eventuellt kan det vara svårt att få fast blommor på den, den är ju så tunn i sig. En annan idé kan vara att servera plantorna på en stor, kanske avlång bricka eller ställa upp dem på rad på ett buffébord, och garnera ytan runt omkring med själva blomkronorna från rosa stockrosor.
Kul ide! Klockrent..
Tack Sofia! Kram! 🙂
Megasuccé på buffén! Tack för den här roliga idén!
Hm, du har detta recept på två ställen på bloggen men här står det äggulor och det andra är hela ägg… Vad tycker du blir bäst?
Hej Elin! Det är två olika recept, det är olika mängder på flera av ingredienserna. Det här receptet med chokladmousse serverat som en planta ger en lite fastare mousse för att man ska kunna ha kexsmulorna ovanpå, men det kan man faktiskt på den andra moussen också. Men det är därför som det här receptet bara har äggulor och inte hela ägg. Många är vana vid att bara använda äggulorna och vill ha det så. Men personligen föredrar jag det andra receptet som heter Världens godaste chokladmousse där man använder hela ägg. Moussen blir lättare och luftigare tack vare det. Och den räcker till ett par portioner mer också.