Chokladmousse med havssalt och lavendel
Äntligen blommar lavendeln! Har ni testat kombinationen lavendel och choklad? Om inte, så kan jag berätta att den är fantastisk! Och blandar man i en tesked flingsalt blir det ännu bättre!
Den här chokladmoussen blir bäst om man gör den dagen innan servering, för då hinner lavendelsmaken sätta sig lite mer. Och konsistensen också, för den delen. Den tar några timmar extra på sig när man använder hela ägg istället för endast äggulor som jag gör här, men i gengäld får man en underbart mjuk och luftig mousse som inte blir lika tung som den kan bli på enbart äggulor.
I den här chokladmoussen blandar jag både mjölkchoklad och mörk choklad för att få till en bra smakbalans. Gör man moussen enbart på choklad med en kakaohalt på 70% upplever jag också att den kan bli lite tung, så oftast har jag 55% kakaohalt när jag gör chokladmousse, som i den här chokladmoussen med rom. Så i den här chokladmoussen kör jag 100 g mjölkchoklad och 50 g mörk choklad. Det blir perfekt! Men har man en choklad hemma med cirka 55% kakaohalt behöver man inte gå och köpa sig både mjölkchoklad och mörk choklad för att göra det här receptet, det var mest att det var det jag hade hemma, men blandningen blev otroligt god.
Det går bra att använda torkad lavendel i moussen, men gör jag den som nu på sommaren så har jag helst i färsk lavendel. Det blir också jättefint när man garnerar moussen med lite flingsalt och färska lavendelblommor.
Ska vi titta på några andra somriga recept med lavendel när vi ändå är inne på temat?
Den här lavendelglassen är underbar som den är, eller som tillbehör till en kladdkaka eller jordgubbspaj.
Dessa spröda lavendeldrömmar förgyller fikastunden…
… och denna viol- och lavendelmargarita är den godaste drink jag smakat!
Skriv utChokladmousse med havssalt och lavendel
Luftig och len chokladmousse på både ljus och mörk choklad med smak av lavendel och ett sting av havssalt. Helt fantastisk sommardessert!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 30 min + kyltid
- Antal portioner: 6 1x
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 2 msk florsocker
- 100 g mjölkchoklad
- 50 g lite mörkare choklad (ca 70% kakaohalt)
- 2 st rågade tsk lavendelblommor
- 1 slätstruken tsk flingsalt
Instruktioner
Vispa grädden fluffig i en bunke.
Vispa äggen ljusa och fluffiga ihop med florsockret i en annan bunke. Vispa några minuter med elvisp, det kommer att bli rejält fluffigt!
Smält chokladen över vattenbad. Både lavendeln och saltet kan vara med redan från början.
Häll ner den smälta chokladblandningen i äggsmeten under vispning. Rör sedan ner den vispade grädden i smeten med en stor slev, och häll upp i portionsformar som får stå kallt över natten.
Vid servering – garnera varje portion med et par kvistar färska lavendelblommor och lite flingsalt.
Äsch, du hade säkert kunnat få till något gott och vackert av ogräset också om du gav dej på det:)
Tänk att den här kommer vi faktiskt ihåg även om vi är helt lavendellösa, ja förutom den som vi har i en antik lavendelpåse i garderoben men den ska vi nog inte använda i matlagningen…
Kram på er!
Vad kul att ni minns receptet! Det är ju från den tiden då jag var ny i matbloggarvärlden och inspirationen flödade och jag hittade på nya recept varje dag som vi fotade fint. Idag var jag på ICA och köpte 7 färdigportioner mat. Tiderna förändras, men jag har stora planer på att börja hitta på nya recept ofta igen. Tiden kommer tillbaka!