Chokladmousse med olivolja, flingsalt och hasselnötter
Alltså det här med att åka på små resor och att gå ut och äta på restauranger ger ju hur mycket inspiration som helst! När vi var i Stockholm förra månaden åt vi middag på en mysig liten restaurang i Vasastan som heter Oljebaren, den ligger precis vid nergången till tunnelbanan vid S:t Eriksplan. Till huvudrätt åt vi en jättegod Toscanagryta, och till efterrätt just en sådan här chokladmousse, som toppats med flingsalt, hackade hasselnötter och olivolja. Just kombinationen olivolja och choklad är ju ganska otippad, men eftersom det ändå säljs dyr och fin choklad med just den blandningen så måste det ju ändå vara en ganska så etablerad kombination. Jag gillar den, i alla fall! Men man bör nog använda sig av en lite finare olivolja av extra god kvalitet. För att kunna stjälpa upp chokladmoussen upp och ner har jag gjort den i små formar som jag helt och hållet klätt med plastfolie, då behöver man bara vända dem upp och ner på serveringsfatet och sedan dra av folien, så får moussen fin form.
Chokladmousse med olivolja, flingsalt och hasselnötter, 4 port:
200 g choklad, hälften mörk block och hälften 70%-choklad
3 ägg
4 rågade msk florsocker
4,5 dl grädde
———-
ca 1 msk olivolja per portion
ca 0,5 tsk flingsalt per portion
ca 1 msk hackade hasselnötter per portion
Vispa grädden för sig, och äggen med florsockret för sig tills det blir ljust och pösigt. Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning. Rör ner den vispade grädden, och häll upp i folieklädda portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar. Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter. Stjälp upp på fat, och garnera med olivolja, flingsalt och hackade hasselnötter
Marija
19 januari, 2012 at 6:51 e mMin lilla gottegris kompis, love you!
Ann-Sofi MATSAFARI
19 januari, 2012 at 6:58 e mSpännande kombination:) Olivolja och choklad, det låter lite knäppt men självklart kommer jag ju prova framöver!
Pernilla
19 januari, 2012 at 7:12 e mOh dear. Jag får nog överväga att sluta läsa din blogg om jag ska klara mitt sockerförbud…;-). Men på helgen är ju efterrätt förvisso tillåtet, så jag får spara på mig godsaksrecepten tills dess :-).
Amy's piece of cake
19 januari, 2012 at 7:21 e mSpännande med lite annorlunda recept, den ser jättegod ut!
Malin`s Diner
19 januari, 2012 at 7:38 e mHm, verkligen spännande och udda med olivolja. Inget jag vågar mig på, inte med den olja jag har hemma nu i alla fall. Det är ingen finolja och det hade inte smakat bra, helt säker på det.
Kram Malin
Helena
19 januari, 2012 at 8:16 e mPUSS på dig Marija!
Ekenäsliv
19 januari, 2012 at 8:21 e mLåter RIKTIGT gott det där!! Mums=)
Kram Anna
Lantligt i vitt
19 januari, 2012 at 8:21 e mHej Helena!
Vad mycket fint och gott du visar!! Man blir såå sugen att smaka :))
Jättemysig blogg!!
Ha det fint!
Kraam Sofia
Anonym
19 januari, 2012 at 10:12 e mVilken olivolja hade du? *har ingen aning om hur en fin olja ska smaka…:-s… *
Kram från Lisa som just hittat din härliga blogg!
Hovkonditorn
20 januari, 2012 at 1:37 f mLåter spännande med olivolja. Kan tänka mig att den är god!
Helena
20 januari, 2012 at 7:26 f mLisa – jag använde extra virgin olivolja från en lite mindre flaska som jag köpt i en typisk delikatessbutik. Så länge man inte kör på billigaste storpacken så tror jag det blir bra!
Charlotta
20 januari, 2012 at 8:39 f mOj, spännande! Jag är ju inte så mycket överlag för chokladmousse, men med salt och olivolja kan det ju liksom inte bli fel!
Vardaxlyx
20 januari, 2012 at 11:24 f mSåå ljuvligt att traska in hos dig och se dina kreationer! Du är såå inspirerande söta du!
Kramkram
Coquina
20 januari, 2012 at 12:34 e mKan tänka mig att det är jättegott =) Kika gärna in på min matblogg och tävla om skålar från Ib Laursen =)
Too di Boo ♡
20 januari, 2012 at 12:45 e mHär slår jag upp datorn och möts av detta..Gud så gott det ser ut..åhh, jag får nog ta och festa upp den här Fredagen på något sätt ..slurp!!! kram kram å ge min lilla fybenta favorit en eskimåpuss från mig:))
Matarkivet
20 januari, 2012 at 3:06 e mHar inte testat kombon choklad, olivolja och salt, men ska helt klart testa!
Lenita från Bohuslän
20 januari, 2012 at 10:20 e mMums vad gott detta såg ut!Ni är ena riktiga livsnjutare 🙂 Kram.
Smulansbakblogg
21 januari, 2012 at 10:26 f mJag har också testat på chokladmousse med olivolja och långpeppar,riktigt gott blev det och din ser supergod ut
Gottegrisen
24 januari, 2012 at 9:08 e mOj oj oj oj oj!! Måste övertala dottern som fyller 5 till helgen att detta är efterrätten hon ska beställa till sin födelsedagsmiddag!! Hon tycker ändå inte om efterrätter, kakor osv. Ibland undrar jag om hon verkligen är min dotter ;o)
//Linda
Rasmus
17 mars, 2012 at 2:22 e mGjorde succé hos flickvännen och hennes kompis som avslutning på middagen med bison till huvudrätt.
Helena
17 mars, 2012 at 3:07 e mRasmus – vad roligt! Är du i Stockholm måste du gå in på Oljebaren och testa originalet också! 🙂 Häftigt med bison! Kram!