Andra Efterrätter

Chokladmousse med olivolja, flingsalt och hasselnötter

Alltså det här med att åka på små resor och att gå ut och äta på restauranger ger ju hur mycket inspiration som helst! När vi var i Stockholm förra månaden åt vi middag på en mysig liten restaurang i Vasastan som heter Oljebaren, den ligger precis vid nergången till tunnelbanan vid S:t Eriksplan. Till huvudrätt åt vi en jättegod Toscanagryta, och till efterrätt just en sådan här chokladmousse, som toppats med flingsalt, hackade hasselnötter och olivolja. Just kombinationen olivolja och choklad är ju ganska otippad, men eftersom det ändå säljs dyr och fin choklad med just den blandningen så måste det ju ändå vara en ganska så etablerad kombination. Jag gillar den, i alla fall! Men man bör nog använda sig av en lite finare olivolja av extra god kvalitet. För att kunna stjälpa upp chokladmoussen upp och ner har jag gjort den i små formar som jag helt och hållet klätt med plastfolie, då behöver man bara vända dem upp och ner på serveringsfatet och sedan dra av folien, så får moussen fin form.

Chokladmousse med olivolja, flingsalt och hasselnötter, 4 port:
200 g choklad, hälften mörk block och hälften 70%-choklad
3 ägg
4 rågade msk florsocker
4,5 dl grädde
———-
ca 1 msk olivolja per portion
ca 0,5 tsk flingsalt per portion
ca 1 msk hackade hasselnötter per portion

Vispa grädden för sig, och äggen med florsockret för sig tills det blir ljust och pösigt. Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning. Rör ner den vispade grädden, och häll upp i folieklädda portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar. Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter. Stjälp upp på fat, och garnera med olivolja, flingsalt och hackade hasselnötter

19 januari, 2012

21 kommentarer

  1. Oh dear. Jag får nog överväga att sluta läsa din blogg om jag ska klara mitt sockerförbud…;-). Men på helgen är ju efterrätt förvisso tillåtet, så jag får spara på mig godsaksrecepten tills dess :-).

  2. Hm, verkligen spännande och udda med olivolja. Inget jag vågar mig på, inte med den olja jag har hemma nu i alla fall. Det är ingen finolja och det hade inte smakat bra, helt säker på det.

    Kram Malin

  3. Vilken olivolja hade du? *har ingen aning om hur en fin olja ska smaka…:-s… *

    Kram från Lisa som just hittat din härliga blogg!

  4. Lisa – jag använde extra virgin olivolja från en lite mindre flaska som jag köpt i en typisk delikatessbutik. Så länge man inte kör på billigaste storpacken så tror jag det blir bra!

  5. Här slår jag upp datorn och möts av detta..Gud så gott det ser ut..åhh, jag får nog ta och festa upp den här Fredagen på något sätt ..slurp!!! kram kram å ge min lilla fybenta favorit en eskimåpuss från mig:))

  6. Oj oj oj oj oj!! Måste övertala dottern som fyller 5 till helgen att detta är efterrätten hon ska beställa till sin födelsedagsmiddag!! Hon tycker ändå inte om efterrätter, kakor osv. Ibland undrar jag om hon verkligen är min dotter ;o)

    //Linda

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration