Efterrätter Glass Matporr

Polkaglass med varm chokladsås

Polkaglass chokladsåsPolkaglass med varm chokladsås är en av mina allra bästa desserter. Brytningen mellan kall, uppfriskande polkaglass och varm, fyllig chokladsås är underbar. Dessutom går den att förbereda helt och hållet i förväg, och receptet kan enkelt utökas för att passa ett större kompani.

Jag minns första gången jag lagade den här desserten; det var till en av min mormors födelsedagar på den tiden hon fortfarande fanns med oss. Jag tyckte alltid om när hon berättade om tiden då hon växte upp i Dalarna och i Stockholm som hon älskade, och sedan om när hon och morfar var unga; vad de gjorde, vad de åt och var de reste. Under den här middagen berättade hon om när de var i New York en vinter för många år sedan och bodde på Waldorf Astoria, och hur de hade gjort sig fina för att äta middag på hotellets restaurang. Men hon blev stoppad i dörren, för på den tiden fick inte kvinnor äta i matsalen, bara män var välkomna där. Så de vände, gick ut och köpte sig varsin smörgås och åt den på rummet. Allt var minsann inte bättre förr.

Skriv ut

Polkaglass med varm chokladsås

Uppfriskande polkaglass med fyllig chokladsås är en av vinterns allra godaste desserter, och perfekt att servera till många. Succé varje gång!

  • Författare: Helena
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 20 min + frystid
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
  • 4,5 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 äggvitor
  • 1 dl polkagrisar

Chokladsås

  • 3/4 dl kakao
  • 3/4 dl socker
  • 3/4 dl mjölk
  • 3/4 dl grädde
  • 25 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk mjöl
  • 1 nypa flingsalt

Instruktioner

Till glassen: Vispa grädden för sig.

Vispa äggulor och florsocker pösigt i en annan bunke.

Vispa äggvitorna till fast skum i en tredje bunke.

Krossa polkagrisarna och blanda ner dem i äggulesmeten. (Det går lika bra med polkaskruvar eller polkakäppar ifall du har det hemma.)

Vänd ner grädden, och sist äggvitan.

Häll smeten i en frysbar form och frys i minst 6 timmar.

Till chokladsåsen: Lägg alla ingredienserna i en kastrull och rör tills allt har smält, är ordentligt blandat och riktigt varmt.

18 januari, 2010

16 kommentarer

  1. Polkaglass är nått jag blir sugen på så fort jag ser ett recept. Hade varit kul om det gick att köpa i affären. Vilka fina bilder du har på din blogg, verkligen profsiga måste jag säga!!! Kul att du gillar designen på min blogg. Lägger till dig i min länklista så jag kommer i håg att komma hit oftare.
    Ha det så bra, kramar Louise

  2. Vilken otrolig historia!!! Å polkagrisglass, får värsta flashback från när jag va liten, Hemglass hade såna 0,5 liters paket som man kunde köpa som va olika smaker olika veckor o just den med polkasmak va min favvo, med just chokladsås (på tub då) o mint o choklad är underbart ihop!!! Ha en bra onsdag! Kram Anna

    1. Ja, mormor hade jättemånga underbara historier, hon var verkligen en riktig krutgumma!
      Ja, sådan här glass är nostalgi! Kram Anna!

  3. supergott, men ändra till äggvitor i receptet där du av misstag skrivit äggulor.
    jag och 9-årigen gjorde receptet ihop och njöt 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration