Andra, Reportage

Helenas Kök – hemmakväll


Igår var det återigen dags för mitt inslag Helenas Kök i tidningen Barometern, den här gången med tema hemmakväll. Ett tema som passar mig alldeles ypperligt, eftersom jag tio gånger av tio väljer en hemmakväll framför en utekväll.

Jag har fått många frågor om man kan läsa mitt reportage på tidningens hemsida, men det kan man tyvärr inte, de lägger främst ut nyheter på hemsidan, och håller krönikor och annat till “pappersläsarna”. Men för att även ni som bor i andra städer ska kunna ta del av krönikan kommer den inklippt nedan, och recepten finns det länkar till. I helgens krönika bitchar jag lite om Stockholms uteliv:

Om jag måste välja mellan utekväll och hemmakväll väljer jag alla gånger hemmakväll. Kalla mig tråkig, det är inte för inte som jag kallades för ”pensionärs-Helena” när jag som 19-åring pluggade spanska på den ganska så partyglada turistorten Alicante. Men det är ju så trevligt att vara hemma. Man kan skrota runt i sina rutiga flanellbyxor från 1993, man kan laga sin favoritmat och sedan krypa upp i soffan framför en film en eller dvd-box.

Ibland händer det dock att jag beger mig ut, i somras var jag på möhippa i Stockholm och hamnade framåt småtimmarna på vad som brukar benämnas som ett huvudstadens hippare ställen. När man som jag tillbringar de flesta kvällar i en soffa på Öland tillsammans med sin hund och man, känner man sig ganska distanserad från Stockholms uteliv och finner sig på dansgolvet funderandes över följande; Det finns förvånansvärt många killar som tycker det är värt att betala hutlösa summor för en flaska champagne bara för att få sitta vid ett bord. Det är lika förvånande hur många piffiga tjejer som står och dansar på stolarna kring de här borden. Killarna på utestället använder imponerande mängder hårprodukter. Marie Antoinette hade utan tvekan legat i lä. Och för 180 kr i inträde kunde de väl i alla fall bjuda på snittar?

Nej, då är jag hellre hemma och äter tacotårta och chokladmousse. Uteliv i all ära, men få saker slår en hemmakväll med familjen och favoritmaten. För att inte tala om hur mycket billigare champagnen blir. Recepten på det här uppslaget hör till mina absoluta favoriter för hemmamys. Det är så goda att jag nästan skulle kunna ställa mig på en stol och dansa lite. Men bara hemma i köket.

Receptet på tacotårtan som har blivit ett av bloggens populäraste recept hittar ni här.

Olofs supergoda hemmagjorda hamburgare med recept på biff, burgare och dressing hittar ni här

…och min favoritchokladmousse hittar ni här. Självklart med en rejäl skvätt rom i!

Ha nu en riktig härlig söndag, allihopa! Själv ska jag plocka ner julgardinerna som jag insåg först nu hänger kvar och samlar januaridamm. Hur kunde jag glömma dem när jag “julade av” för några veckor sedan? Skandal. Sedan blir det hundpromenad och kvalitetsfika!

18 Kommentar

 1. Postadress Torslanda

  29 januari, 2012 at 9:36 f m

  Grattis till ett mysigt hemmareportage! Tacotårta är nytt för mig. Ska provas.

 2. Remsan

  29 januari, 2012 at 10:25 f m

  Gillar dina inslag i Barran med Helenas kök. De är härligt personliga och roliga. Kramis. Ses på onsdag!

 3. Malin`s Diner

  29 januari, 2012 at 10:36 f m

  Wow, den tacotårtan ska testas, och det snart! Smarrigt!
  Ha en underbar söndag!

  Kram Malin

 4. Coolaannna

  29 januari, 2012 at 1:48 e m

  ..jag älskar att komma in på din sida och läsa om dina fina recept och dina gulliga tankar!

  Heja dig! Hemmakväll is da shit!

  Jag gjorde en typ tacotårta för några veckor sedan efter vad kylskåpet hade hemma. Det blev en given succé 🙂 Nu ska jag prova din också!

  Kram Anna

 5. Tant Gul

  29 januari, 2012 at 4:14 e m

  jag håller med dig helt och hållet vad gäller hemmakvällar med familjen det slår det mesta. Fina recept framför allt tacotråtan var något nytt. Den måste jag kolla in. Hoppas du har en bra myshemmakväll ikväll. 🙂

 6. Anna Eriksson

  29 januari, 2012 at 5:38 e m

  Jag är lika tråkig som du! Om jag alls går ut så slutar kvällen oftast runt 22 när middagen är slut och andra tycker att kvällen börjar.
  Framöver kommer jag kunna läsa dina reportage i pappersformat, här planeras nämligen en Ölands-flytt 🙂

 7. Helena

  29 januari, 2012 at 7:02 e m

  Anna – ska ni flytta till Öland? ÅÅh vad kul, vad glad jag blir! Då kanske du kan hänga med mig till gymmet och ge mig en rejäl spark därbak! Så kan jag lära dig att koka sås! 🙂

 8. Sofie

  29 januari, 2012 at 7:05 e m

  Håller med! Hemmakvällar är bäst! Sällan jag har riktigt kul när jag går ut. Börjar nog bli gammal. Och nu är det riktigt längesen jag var ute överhuvudtaget.
  Tacotårta är smarrigt. Har lovar att göra mer mousse i år så får nog testa din nästa gång!

 9. Gourmetmorsan Madeléne

  29 januari, 2012 at 7:22 e m

  Grymt bra skriven krönika…det är så jag kom på mig själv med att sitta och le när jag läste den 🙂 Jag tillhör nog båda delarna. Lika roligt som jag tycker det är att gå ut och träffa vänner, lika härlig tycker jag det är att njuta hemma i soffan! Kram Gourmetmorsan

 10. Gottegrisen

  29 januari, 2012 at 7:36 e m

  Härligt skrivet! Tack för att du delar med dig.

  Julgardinerna ska jag också plocka ner… snart!! Jag har sett lite andra julgrejer också som jag glömt plocka undan. Jag måste ta tag i det… en annan dag!

  Kram

 11. Amy's piece of cake

  29 januari, 2012 at 7:48 e m

  Underbar krönika du skrivit, haha!
  Jag har varit partybrud i min ungdom för lääänge sen 😉 Nu instämmer jag till fullo med dig… hemmakvällar rules! Har man småttingar så är det skönt att ta det lugnt när de små liven gått och lagt sig, kram!

 12. Anki

  29 januari, 2012 at 7:58 e m

  Ååååå vad gott allt ser ut!!
  Sv: Ja det är det bästa sättet att vakna på, men det är inte ofta man gör det. Det är ju 100 gånger skänare att snooza! 😉 Det var jättetrevligt i Västerås. Vi träffade båda min killes bröder med respektive och hade jättemysigt. Kom precis hem så nu är man ganska trött. Blir nog en tidig natt ikväll.
  Hur har du haft det??

 13. Marion

  29 januari, 2012 at 8:06 e m

  Tacotårta är så gott, med en härlig sallad till.

  Jag håller med dig om att det är mysigast att vara hemma, trevligaste kvällarna är de som är hemma med trevligt sällskap, gott vin och god mat.

  Sv: Smurfarna kör hårt på att sälja in sig hos barnen och här i huset har det fungerat. Det här är ju nackdelen med aatt den kommer nya filmer, allt det andra som kommer till.

 14. Mårtenssons kök

  29 januari, 2012 at 8:19 e m

  Går vi ut så är det restaurangbesök, teater eller liknande som görs, något annat uteliv blir det inte. Åldern???
  Men visst är hemmets lugna vrå fint att njuta i:)

  Vi snackade om ngt liknande som du skriver om ang. priser ute på skumpa och vin. En flarra på restaurangen för ca 350 kronor, då får man en attans mycket finare vin på systemet för samma peng:) Men visst är det gött att få maten lagad, disken diskad och allt fram och bortplockat ibland…

 15. Kakamulan

  30 januari, 2012 at 7:04 f m

  Ännu ett kanonreportage, tack för att du delar med dig till oss som inte har tillgång till Barometern. Fast vem vet vi kanske kan starta en kampanj så vi kan få börja styck prenumerera på dina nummer. Visst är det skönt med hemmamys även om ett och annat restaurangbesök sitter fint ibland.

 16. Jonna

  30 januari, 2012 at 8:25 f m

  VILKEN goooo Hamburgare!!

 17. Malin

  31 januari, 2012 at 2:21 e m

  Hej!
  Har precis hittat till din blogg och jag gillar den massor!! Helt klart en favorit! 😀
  Och jag är nog lika "tråkig" som du, även om jag kan tycka om att gå ut ibland också. Men inget slår en härlig hemmakväll med god mat och familj eller nära vänner! 🙂
  Ha det gott!
  Hälsningar
  Malin, Selaön

Lämna en kommentar