Efterrätter Nyår

Chokladfondant med After Eight

Chokladfondant After EightChokladfondant är höjden av dessertdekadens; en varm chokladkaka i portionsformat som man inte behöver dela med någon annan, med ett innehåll som ska rinna ut som en trögflytande chokladsås när man sätter skeden i den. Och när den inte gör det, utan bara är som en torr kladdkaka inuti, då är det helt okej att bli besviken. Om den däremot rinner ut alldeles för ivrigt, ja, då blir man faktiskt inte så värst besviken. Hellre en för lös kladdkaka än en för torr, eller hur?

Men det kan vara lite av en utmaning att få till den perfekta chokladfondanten. Dels handlar det om receptet, men också om hur länge man har den i ugnen, och hur länge man låter den stå till sig innan man sätter skeden i den. En chokladfondant är färdig när kanterna har börjat rundas av nedåt och ytan blivit lite matt. Då ska den ut, och stå till sig ett par minuter innan man stjälper upp den upp och ner. De gånger jag bara väntat en minut som det står i många recept att man ska, har den brustit i kanterna och släppt ut allt sitt innehåll innan man hunnit sätta skeden i den, så jag skulle rekommendera att man väntar cirka 4 minuter innan man gör det. Det här receptet är ett bra grundrecept på klassisk chokladfondant om man plockar bort bitarna av After Eight. Men eftersom mintchoklad förnöjer, så har jag i det och är glad. (Resten av innehållet i förpackningen kan man ju äta upp sen.)

Skriv ut

Chokladfondant med After Eight

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Ljuvlig chokladfondant där innehållet sakta rinner ut, precis som det ska. En dröm för varje chokladälskare!

 • Total tid: 10 min + ugnstid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 150 g smör + lite extra till formarna
 • 150 g choklad, ca 55% kakaohalt
 • 5 ägg (3 hela ägg + 2 äggulor)
 • 0,75 dl socker
 • 1,5 tsk vaniljsocker
 • 1,5 msk kakao
 • 0,75 dl mjöl + lite extra till formarna
 • 0,5 tsk flingsalt, knappt
 • 8 st bitar After Eight

Vaniljglass till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 190C. Smält 150 g smör + lite extra att pensla formarna med. Grovhacka chokladen och rör ner i smöret, rör tills all choklad har smält. Vispa ihop 3 hela ägg och 2 äggulor med socker och vaniljsocker, det räcker att vispa ihop det kort med handvisp. Rör ner äggsmeten i chokladsmeten och sikta ner kakao, mjöl och salt. Rör till en jämn smet och fördela hälften av smeten i 4 små ugnsformar (t ex crème bruléeformar) som du penslat med smör och mjölat. Lägg ner två bitar After Eight i varje form, och fyll upp formarna med resten av smeten. Grädda i mitten av ugnen i 8-12 minuter, beroende på ugn. (I min ugn tar det ca 11 min.) Chokladfondanterna är klara när ytan börjar rundas av nedåt och bli matt. Låt formarna stå i ca 3-5 min innan du vänder dem uppochner och försiktigt tar ut fondanten. Servera direkt.

11 februari, 2019

2 kommentarer

 1. Mmm…verkar ljuvligt gott!
  Har testat en gång att göra fondant, och jag har för mig det blev bra! Verkar ju extra gott med after eight… så detta får jag nog prova nån gång!

  1. Ja, testa! Det var mycket lättare än jag trodde, och det går himla fort. Man kan ju dessutom ha formarna klara i kylen med smeten i, vilket är jättebekvämt. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration