Sponsrat inlägg, Vintips

Öländska viner från Wannborga

Inlägg i samarbete med Wannborga på Öland

Wannborga vin Öland Känner ni till Wannborga vingård här på Öland? Om inte är det dags att lägga den på minnet direkt, för i fredags släppte den här öländska vingården fem nya viner till Systembolaget, och jag är riktigt imponerad över resultatet! Vinerna finns i beställningssortimentet i hela Sverige för de som bor för långt bort för att kunna köpa dem på de lokala systembolagen i Kalmar och på Öland, och jag har en känsla av att de kommer att gå åt som smör i solsken.

Vingården Wannborga ligger strax ovanför Borgholm, och köptes år 2016 av en barnfamilj från Stockholm som flyttade till Öland för att driva vingård och sommarrestaurang här. Majoriteten av druvorna till vinerna i det här vinsläppet skördades under deras första och andra höst här på Öland.

Tillsammans med Olof och mina vinklubbsvänner har jag provsmakat alla fem vinerna. Den stora favoriten som alla tyckte väldigt mycket om var rósevinet, som faktiskt kan ha varit det godaste rosévinet jag druckit. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och mycket frisk med inslag av jordgubbar och smörkola. Min kompis Anna beskrev det som ett vin man vill “slurpa till tårta på sommaren, som förljugen saft”, och jag kan inte annat än hålla med. Det röda vinet Léon gjort på druvan Leon Millot fick fina recensioner av DN:s vinskribent i lördagens tidning, och jag tycker själv att den kryddiga smaken gör sig riktigt bra till lamm. Det andra röda vinet Frugent har en lite lättare och mer bärig smak. De två vita vinerna Amanda och Littorina upplever jag som ganska lika varandra i smaken, men jag tycker ändå att Littorina utmärker sig extra med sin väldigt friska smak som Systembolaget skriver har inslag av “fat, sparris, krusbär, vita vinbär, mandel och citrus”. Riktigt gott är det, och det skiljer sig från mängden.

Svenska viner är helt klart på frammarsch, det har hänt mycket bara de senaste åren när det kommer till svenskt vinmakande. De här vinerna är ett prima exempel på att vin från Sverige, och inte minst Öland, verkligen har en hel del att komma med.

2 Kommentar

 1. Marija

  20 februari, 2019 at 8:38 f m

  Rosévinet var toppen och denna bilden är så tilltalande så at jag blir sugen på att köpa alla flaskorna:- )

  1. Helena

   20 februari, 2019 at 1:04 e m

   Vad roligt att höra! Både att du gillar vinet och att du gillar bilden! 🙂 Stor kram!

Lämna en kommentar