Lavendeldrömmar
Spröda drömmar med smak av lavendel, tänk att något kan smaka så mycket sommar! Fast det måste inte vara sommar för att man ska kunna baka lavendeldrömmar, det kan man baka året om på torkad lavendel. Men när lavendeln blommar på sommaren här hemma i trädgården blir jag extra sugen på att använda den i matlagning och bakning. Kanske att ni testat lavendelglass någon gång? Jag ÄLSKAR lavendelglass.
Men nu är det ju lavendeldrömmar vi pratar om här, och det är minst lika gott! Egentligen är det helt vanliga drömmar, men med en matsked lavendel i. Jag brukar plocka både själva blomman och den mörklila lilla ”bulben” som blomman växer ifrån. Ibland är det bara ”bulbar” på lavendelkvistarna, och det funkar också.
Drömmar är perfekta att ha i frysen eftersom de tinar på nolltid och gott att ha till sommarfikat. En annan god smaksättning på drömmar är lakrits, har ni inte provat lakritsdrömmar så rekommenderas det också varmt!
Skriv utLavendeldrömmar
Spröda lavendeldrömmar med smak av sommar! Goda till kaffet och perfekta att ha i frysen eftersom de tinar på nolltid!
- Förberedelser: 25 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 16 st 1x
Ingredienser
- 1 msk lavendelblommor, färska eller torkade (till 1 msk färska blommor går det åt ca 13–15 kvistar)
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2,5 dl mjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/4 tsk hjorthornssalt
Instruktioner
Sätt ugnen på 150C.
Plocka blommorna från lavendelkvistarna tills du kommer upp i en matsked blommor.
Vispa smör och socker med elvisp i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner lavendelblommorna i dem.
Knåda samman allt till en deg. Den kan vara lite smulig, men det är ingen fara. Krama ihop 16 st bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. De ska inte få någon vidare färg.
Lavendeldrömmar är underbart! Tjusig bild!
Visst är det? Så somrigt och gott!
Tack för dina jättegoda lavendelkakor som jag fick idag. Mums, de riktigt smälter i munnen. Gott till fikat i det här höstrusket!
Dessutom väldigt fina foton på din blogg.
Kram
Mamma
Tack mamma! Vad roligt att kakorna slank ner! Stor kram!
Vilket gradtal i ugnen?
Hej! Men jösses, det har jag missat, förlåt! Uppdaterar receptet direkt! Ugnen ska vara på 150C. Tack för att du sa till! 🙂
Spännande att prova, låter jättegott
De är supergoda, smakar riktigt somrigt!