Drinkar Sponsrat inlägg

Gin och tonic med timjan och grapefrukt

Inlägg i reklamsamarbete med Hippie de Luxe

Gin och tonic med timjan och grapefrukt

Gin och tonic med timjan och grapefrukt är utan tvekan den drink jag skakat ihop flest gånger hittills i sommar! Här på Öland har vi ju en hel del timjan som växer vilt på Alvaret, och det har jag utgått ifrån som inspiration till den här drinken. Jag köpte en stor timjanplanta på plantskolan i början av sommaren och satte i kruka utomhus, det är betydligt mer ekonomiskt än att köpa de tunna, små kryddplantorna som finns i mataffären om man använder timjan ofta. Timjan är tacksam att odla och vill mest bara ha sol.

Men vi måste prata om glasen först! Visst är de fina? De kommer från Zieher, och det här drinkreceptet på gin och tonic med timjan och grapefrukt är framtaget i samarbete med Hippie de Luxe som är distributörer för Zieher (och flera andra kvalitetsvarumärken inom köksinredning) här i Sverige, och som har sitt svenska huvudkontor i samma stad på Öland där jag bor. De här cocktailglasen har små prickar på utsidan och piffar upp vilken drink som helst, och vinglasen från Zieher är också riktigt snygga.

Vinglas Zieher
Visst är de eleganta? Vitvinsglaset, rödvinsglaset och vattenglaset på den här bilden kommer alla tre från Zieher, och de återfinns hos flera av de stora kedjor här i Sverige som säljer köksprodukter. Alla återförsäljare till Hippie de Luxe hittar ni här.

Men om vi ska prata mer om drinken, så är det som gör den så unik den framträdande smaken av timjan som man får av att koka en sockerlag ihop med ett par kvistar timjan. Grapefrukten och limen gör drinken väldigt frisk och fräsch, och smakbrytningen man får av den gröna kanten högst upp med mortlat timjansalt är helt magisk! Här kommer receptet:

Skriv ut

Gin och tonic med timjan och grapefrukt

Gin och tonic med timjan och grapefrukt är en somrig och fräsch drink med lite sting! Timjansaltet på kanten gör den extra god!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale

Timjansockerlag:

 • 1 dl socker
 • 1 dl vatten
 • 34 kvistar timjan (ta 56 kvistar om du använder tunn butikstimjan)

Timjansalt till kanten:

 • 1 msk flingsalt
 • ca 23 kvistar timjan

Gin och tonic:

 • 1,5 dl juice från röd grapefrukt (ca 2 st grapefrukt)
 • 2 cl pressad lime (ca 1 st lime)
 • 1 dl timjansockerlag
 • 1 dl gin
 • isbitar till shakern och till glasen
 • 1 dl tonic water, t ex Schweppes
 • två kvistar timjan till garnering

Instruktioner

Börja med att koka upp socker och vatten ihop med timjankistar till sockerlag. Du behöver inte repa dem, bara släng i dem. Låt det koka på medelvärme i cirka två minuter, ta det sedan från värmen och låt sockerlagen få stå och dra under lock med timjan i, ungefär en kvart. Sila sedan sockerlagen (om det behövs) och mät upp 1 dl och häll i en shaker. Det lilla som blir över kan ligga kvar i kastrullen eller hällas över ett fat, det ska du ha att doppa glasens kant i sedan för att få timjansaltet att fästa.

Mortla flingsalt ihop med timjan till ett grönaktigt salt. (Här är det bra att repa timjan innan så du får loss bladen från stjälken ifall den är brun. Använder du tunn butikstimjan är det inte lika viktigt.) Häll över på ett fat.

Dela och pressa saften ur grapefrukterna och limen. Mät upp och häll ner i shakern. Tillsätt gin. Fram till hit kan du förbereda drinken redan på förmiddagen och låta den stå kallt till servering om du vill. Gör du dubbel sats om ni är t ex 4 är det bra att göra den i en kanna istället då en vanlig shaker lätt blir full.

Gör glasens saltade kant genom att vända glasen med kanten nedåt först i den resterande timjansockerlagen, och sedan doppa i timjansaltet. (Detta moment går också att göra i förväg.)

Har du haft shakern i kylen några timmar behöver du inte skaka drinken med is, men annars är det bra att göra det för att kyla ner den.

Lägg några isbitar i varje glas och sila ner innehållet från shakern i de två glasen. Toppa varje glas med cirka 0,5 dl tonic water vardera. Garnera med en timjankvist.

22 juli, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration