Drinkar Halloween

Drink med havtorn

gin tonic havtorn

Havtornsdrink i skördetid! Har ni testat att ha havtorn i en drink någon gång? Det är så gott! Men det krävs lite sötma för att balansera upp det syrliga i havtornen, och lite vanilj sätter också god smak.

Här på Öland och även på Gotland växer havtorn, och från Uppland och norrut och främst vid kusten. Bären är fullproppade med C-vitamin och antioxidanter, och hör faktiskt till ett av de bär i världen som har allra flest vitaminer i sig. På skördefester och i gårdsbutiker häromkring hittar man ofta havtornsjuice och havtornsmarmelad, men det helt klart lättaste sättet att få tag i havtorn är i frysdisken i mataffären. På mitt lokala ICA finns de i små fryskartonger, och därför utgår det här receptet från frysta havtorn så att alla ska kunna få tag i det.

Jag ville göra en orange drink i skördetid som även funkar till halloween och funderade på att göra en pumpadrink först, men att ugnsbaka pumpa och karva ur och mixa fruktkött är betydligt mer jobb än att koka och sila lite havtorn, så vi kör havtorn! Och i ärlighetens namn tror jag det är godare också.

Hur gör man en drink med havtorn då? I stora drag kokar jag havtorn med socker och vaniljstång, silar bort kärnor och skal och gör sedan en ganska klassisk gin och tonic med havtornssockerlag som smaksättning. Jag skakar drinken med äggvita för att få upp lite skum på ytan, men det är helt valfritt. Jag har också lite havtornspulver på toppen, men det är bara för att jag hade det hemma, det är inget måste.

Och gör du drinkar för fyra så räcker det faktiskt med en halv vaniljstång, du behöver inte ta hela, vaniljstången sätter så mycket smak ändå och det är fortfarande en så lite mängd vätska som ska smaksättas. Om du har tid kan du göra havtornssockerlagen dagen innan så att vaniljstången verkligen hinner sätta smak, för vaniljstång behöver ofta ett dygn på sig att sätta mycket smak. Men drinken är även supergod och smakar vanilj ändå även om du gör den precis före du ska dricka den, så det är bara om du hinner.

Skriv ut

Drink med havtorn

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Havtornsdrink med vanilj som är härligt orange och smakar friskt och gott! Den perfekta drinken i skördetid och till halloween!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 15 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale

Havtornssockerlag:

 • 1 dl havtornsbär, frysta
 • 1 dl socker
 • 1 dl vatten
 • 0,5 vaniljstång

Havtornsdrink:

 • 1 dl silad havtornssockerlag
 • 1 dl gin
 • 0,5 dl pressad saft från citron
 • 1 äggvita
 • ca 11,5 dl tonic water

Instruktioner

Mät upp havtorn (de behöver inte ha tinat), socker och vatten i en liten kastrull. Halvera en vaniljstång och spara andra halvan till ett annat tillfälle. Snitta upp den på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och vaniljstång i kastrullen. Koka i ca 2 minuter, och sila sedan bort skal, kärnor och vaniljstång. Låt din havtornssockerlag svalna något ifall du har tid.

I en shaker – mät upp 1 dl havtornssockerlag, 1 dl gin och 0,5 dl pressad citronsaft. Släpp ner äggvitan. Skaka först 10-15 sekunder utan isbitar, och tillsätt sedan isbitarna och skaka lika länge. Var noga så att du torkar kanterna på shakern och så att locket inte halkar runt och drinken åker ut. Man blir så arg då och säger så fula ord.

Lägg några isbitar i varje glas (om du vill) och sila ner shakerns innehåll i de två glasen. Fyll upp med lite tonic water i varje glas. Mängden beror lite på glasets storlek och hur stark du vill ha drinken, men 0,5-0,75 dl tonic water per glas brukar bli lagom.

Vill du testa fler höstiga drinkar? Denna superenkla äppelmartini på bara tre ingredienser smakar äppelpaj och är en favorit sedan många år tillbaka!

30 september, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration