Drinkar

Gin och tonic med hallon och kanel

Gin och tonic med hallon och kanel

Har ni testat att blanda hallon med kanel i en drink någon gång? Det är SÅ gott! Den här alla hjärtans dag-drinken (som funkar precis lika bra på en varm sommardag) är just en gin och tonic med hallon och kanel som får en extra smakskjuts från kanelen tack vare den socker- och kanelfrostade kanten på glaset. Det fina skummet får man till med en äggvita som man bara släpper ner i shakern ihop med övriga drinkingredienser. Sedan är det bara att skaka!

För att minimera arbetsinsatsen (det man som latmask alltid strävar efter!) så har jag inte bemödat mig med att göra en avsilad hallonsirap för sig, sockerlag för sig eller något sådant. Jag har tinat hallon, värmt upp dem med socker och kanel och en skvätt vatten, sedan silat bort kärnorna från det hela i en vanlig sil och använt mig av det som blivit kvar som en färdigsötad drinkbas på hallon och kanel. Sedan har jag hällt ner det i en shaker, tillsatt lite pressad citron för den syra som alltid hör hemma i en GT, släppt ner ett par isbitar och en äggvita, och shakat loss. Och sen fyllt upp med lite sedvanlig tonic. Svårare än så är det inte! Och den som vill kan såklart förbereda drinken ända fram tills dess att det är dags att skaka den.

Drinkreceptet är avsett för 4 drinkar, men går självklart jättebra att halvera.

Skriv ut

Gin och tonic med hallon och kanel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 4 recensioner

Loading…

Gin och tonic med hallon och kanel smakar gott året runt, och blir extra vacker och god med den kanel- och sockerfrostade kanten på glaset.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 5 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Hallon- och kanelbas:

  • 1 pkt frysta hallon á 225 g, tinade
  • 1 tsk mald kanel
  • 0,75 dl socker
  • 0,75 dl vatten

———-

  • 3 msk pressad citron (motsvarar cirka en liten citron)
  • 1,5 dl gin
  • isbitar
  • 2 äggvitor
  • Ca 34 dl tonic water

Snabb sockerlag till den socker- och kanelfrostade kanten på glasen:

  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vatten

Kanel- och sockerkant:

  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel

Instruktioner

Hallon- och kanelbas:

Låt hallonen ligga framme och tina helt, och lägg dem sedan i en liten kastrull. Tillsätt kanel, socker och vatten, och låt koka upp under omrörning. Koka någon minut så att hallonen går sönder lite.

Ta kastrullen från värmen och låt innehållet passera genom en sil. Släng hallonkärnorna och låt den avsilade hallonbasen svalna helt. Det här kan med fördel göras flera timmar innan drinken ska serveras.

Socker- och kanelfrostad kant på glasen:

Dags att frosta glasen! Detta kan du också göra flera timmar innan drinken ska serveras. Själv brukar jag ställa tillbaka de frostade glasen i skåpet igen, med lite hushållspapper under för säkerhets skull, så slipper man ha dem på köksbänken hela dagen. 

Häll 0,5 dl socker och 0,5 dl vatten i en kastrull och låt det bli så varmt att sockret smälter. Häll över på ett fat. 

Rör samman socker och kanel i en kopp, och häll över på ett annat fat. Doppa varje glaskant först i fatet med sockerlag och sedan i fatet med kanelsocker. 

Färdigställande av drinken:

Tillbaka till drinken: Pressa en citron på 3 msk saft. Gör du drinken till två personer kan du hälla allting i en och samma shaker, men gör du 4 drinkar är det inte alltid som allting får plats i en och samma shaker. Gör du för 4 personer häller du hälften av hallon- och kanelbasen i en shaker ihop med 1,5 msk citron och 0,75 dl gin, någon isbit eller två och en äggvita. Sedan skakar du drinken rejält och ganska länge, i alla fall 15 sekunder, och häller sedan upp innehållet i två av de socker- och kanelfrostade glasen. Upprepa proceduren för att få två drinkar till, och fyll sedan upp med tonic water i varje glas efter smak och tycke. Mängden beror lite på glasens storlek och hur stark drink man föredrar, men räkna med att 3-4 dl tonic water kommer att gå åt sammanlagt. 

Är du mer inne på äpple och kanel? En liknande gin och tonic med äpple och kanel hittar du här.

Lämna en kommentar