Drinkar

Hägg Sour

Hägg sour

Hägg sour måste ju ändå vara försommarens godaste drink! Och nu blommar häggen i full prakt, så nu får man passa på!

Baseras på häggblomssaft

Basen i en hägg sour är, förutom de klassiska sour-ingredienserna gin, citron och äggvita då, häggblomssaft.

Och vill man ha sig en hägg sour så ska jag inte sticka under stol med att man först behöver göra sig en omgång häggblomssaft. Eller i alla fall en mindre häggblomssockerlag om man vill snabba på det hela.

Men en omgång häggblomssaft är ju inget man ångrar, det är ju så gott! Häggsaft smakar lite som marsipan ungefär, smaken drar lite åt bittermandel.

Och i en drink med gin blir det så otroligt gott. Riktigt svinkall ska den vara också. Mums! Sådan saft går ju att ha i frysen i evigheter dessutom.

Häggblomssaft

Häggblomssaft har jag ett recept på här, och i stora drag gör man den nästan exakt på samma sätt som flädersaft, med den skillnaden att man har dubbelt så mycket hägg som fläder.

Det är mer flås i fläder, så det behövs mer hägg för att det ska smaka.

Ingen häggblomssaft? Ta flädersaft istället!

Men! För den som inte orkar göra häggblomssaft eller har turen att hitta en som säljs på flaska, så kan jag förtälja att det går att göra en sådan här sour-drink på nästan vilken koncentrerad saft som helst.

Har du flädersaft i frysen, eller finns det i din matbutik? Byt ut häggen mot fläder och gör en fläder sour, det blir precis lika gott! Eller jordgubbssaft eller vad du föredrar.

Är saften du köper väldigt söt kanske du får minska från 7 cl koncentrerad saft ner till 5 cl. Det är ju bättre att börja med lite mindre mängd sötma och sedan smaka av och eventuellt lägga till mer, än att råka få i för mycket från början.

Drinken går att förbereda till stor del

Drinkshakern kan stå färdigblandad i kylskåpet och vänta, så skakar du bara ihop den med äggvita det sista du gör innan du häller upp den i glas för att få upp det fina skummet på toppen.

Den som vill ha lite bubblor och ”fizz” i drinken kan absolut toppa den med en liten skvätt tonic water eller mineralvatten. Drinken på bilden är dock av det stilla slaget.

Skriv ut

Hägg Sour

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Hägg Sour måste ju vara försommarens godaste drink! Häggblomssaft och gin i en iskall kombo smakar helt fantastiskt och måste provas!

  • Författare: Helena
  • Tillagningstid: 5 min
  • Total tid: 5 minutes
  • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
  • 7 cl koncentrerad häggblomssaft
  • 5 cl pressad citronsaft (motsvarar ca 1 citron)
  • 10 cl gin
  • 2 äggvitor
  • ett par isbitar till shakern

Instruktioner

Mät upp koncentrerad häggblomssaft och häll ner i en shaker. Pressa ner citronsaft i shakern och tillsätt gin. Fram till hit kan du förbereda drinken och förvara shakern i kylen fram till servering.

Släpp ner två äggvitor i shakern och skaka drinken i ca 15 sekunder för att få upp skummet. Har den inte stått i kylen innan utan förbereds direkt och därmed behövs kylas ned – släpp ner ett par isbitar i shakern efter att du skakat den med äggvita, och skaka i ca 15 sekunder till så att den blir genomkall. (Här kan det vara bra att torka av shakern lite mellan öppning och stängning och gärna hålla sig över vasken ifall shakern är lurig och släpper någonstans.)

Sila upp drinken i två glas och servera.

3 juni, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration