Lyxig bifftoast med ramslöksmajonnäs och getostsnö
Nä men dra på TRISSOR vad god den här toasten är! Toast och toast, man kan ju kalla den för vad som helst. Tro mig, jag har googlat. Ett stycke surdegsbröd med stekt biff ovanpå och lite allsköns tillbehör är ett kärt barn med många namn. Steak sandwich, bifftoast, bookmaker toast… Fast en riktig bookmaker toast ska ju innehålla pepparrot, senap och rå äggula. Det gör inte den här. Jag ville mest ha en lyxig, rejält toppad toast med surdegsbröd i botten, grillat nötkött i skivor och ramslöksmajjo. Det var det primära.
Sedan gjorde jag vad jag brukar göra när jag behöver riktigt bra hjälp med inspirationen – jag hörde av mig till min kompis Erica som är ekokock på StrandNära här på Öland. Av alla jag känner så är hon utan tvekan den som är bäst att bolla receptidéer med. Hon utgick ifrån vad de hade i sina egna odlingar just nu, och hade massa idéer om stekt grönkål, annan kål och mycket annat, men eftersom jag inte är så mycket för kål (förlåt) så blev det istället sotad pak choi och gul lök, som de också har i sitt land just nu. Pak choi är ju också en slags kål, men en väldigt mild sådan. Och så färska spenatblad och ärtskott, och getostsnö. Och alltså getostsnö hörni, SÅ bra grej! Det är högst tveksamt om det ens är ett ord, men jag tycker vi spikar det som ord nu. Vad man gör är att man lägger en bit getost i frysen så den blir lite halvfryst, och så precis innan man serverar maten, så finriver man lite (eller mycket) getost över maträtten. Det singlar ner som vita snöflingor och ser grymt proffsigt ut! Ett tips att ta med sig, helt klart!
Jag presenterade hela idén för en dam på Systembolaget som plockade fram ett trevligt pinot noir-vin att ha till, och det passade bra.
Så – om jag ska sammanfatta min (och Ericas) toast här så är det grillat surdegsbröd i botten, grillad och lätt sotad pak choi och gul lök i grova bitar, några blad färsk spenat, skivad, grillad flankstek (bogbladsstek går också fint) och ramslöksmajonnäs. Sedan är det lite färska ärtskott för krispighet och högst upp getostsnö. Blir ni sugna på att prova? Här kommer receptet!
Skriv utLyxig bifftoast med ramslöksmajonnäs och getostsnö
Lyxig toast med grillad, skuren flankstek ovanpå en bädd av sotig pak choi och lök, toppad med ramslöksmajonnäs och tunt riven getost.
- Förberedelser: 30 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 gul lök
- 2 st pak choi (ca 250 g)
- 0,5 pkt färsk spenat (ca 30 gram)
- ca 600 g flankstek (bogbladstek, oxfilé eller rostbiff går också bra)
- 1 knippe färska ärtskott
- 1 bit getost, ca 100 g, gärna sådan utan vita kanter
Ramslöksmajonnäs:
- 2 äggulor
- 2 dl solrosolja
- 1 tsk vit balsamvinäger
- 20 g ramslök
- salt
Instruktioner
Den här maträtten kan man göra antingen på grillen eller på spisen. Vi gjorde den på grillen, och därför är receptinstruktionerna utefter det. (Men gör man den på spisen är det bara att köra på med grönsakerna och köttet i en stekpanna. Brödet kan i så fall rostas på en plåt i ugnen.)
Börja med att lägga en rulle getost i frysen. Det räcker att den blir halvfryst. Är den helfryst går det också bra. Skär av de vita kanterna ifall du inte fått tag på getost utan vit kant. Gå sedan ut och väck liv i grillen.
Halvera pak choi, skär löken i 8 klyftor och lägg åt sidan. Skiva även upp surdegsbrödet så du har det klart.
Gör ramslöksmajonnäsen och ställ den sedan svalt: Vispa äggulorna i en bunke samtidigt som du sakta häller oljan ner i bunken i en tunn stråle. (Både vispning för hand och med elvisp går bra.) Äggen och matoljan ska helst vara rumstempererade, men det funkar faktiskt annars också. Stuva ner ramslöken i en mixer och kör tills den ser finhackad ut. Häll över majonnäsen och kör tills du har en grön och fin ramslöksmajonnäs. Smaka av med vit balsamvinäger och salt. Här kan man ta ganska mycket salt.
Grilla flanksteken medium rare. Vi brukar använda grilltermometer och ta den från grillen när den har en innertemperatur på 55C. Först grillar vi den snabbt över direkt värme, direkt ovanför kolen, så den får yta, och sedan grillar vi klart den på indirekt värme, där det inte är kol direkt under. Vira in den i bakplåtspapper efteråt och låt den vila medan du förbereder grönsakerna och brödet.
Grilla pak choin med snittytan nedåt. Grilla löken samtidigt, och brödskivorna också. Det brukar få plats. Det går rätt fort. Pak choin och löken får gärna vara lite sotig. Om löken lätt trillar emellan gallret och du är begåvad med ett litet tunt stålnät för grönsaker att ha på grillen kan du använda det. Vi ska införskaffa ett sådant. (Det finns ju en gräns för hur sotigt som är gott. 😉
Skär den grillade pak choin i stora bitar. Skär köttet i sneda bitar, strö över lite flingsalt och börja montera mackorna. Det är enklast att göra en macka i taget; Lägg några bitar pak choi på en grillad brödskiva och strö över lite grillad lök. Lägg några spenatblad ovanpå, och lägg sedan över några skivor grillat kött. Skeda över ramslöksmajonnäs, och toppa med ärtskott. Är skotten väldigt långa kan du bryta dem i mindre bitar. Plocka ut getosten från frysen och finriv getostsnö över varje macka. Servera och se fram emot glada tillrop.
Vill du hellre göra pesto? Här hittar du recept på ramslökspesto.