Skriv ut

Lyxig bifftoast med ramslöksmajonnäs och getostsnö

toast med biff och ramslöksaioli

Lyxig toast med grillad, skuren flankstek ovanpå en bädd av sotig pak choi och lök, toppad med ramslöksmajonnäs och tunt riven getost.

Ingredienser

Scale
 • 4 skivor surdegsbröd
 • 1 gul lök
 • 2 st pak choi (ca 250 g)
 • 0,5 pkt färsk spenat (ca 30 gram)
 • ca 600 g flankstek (bogbladstek, oxfilé eller rostbiff går också bra)
 • 1 knippe färska ärtskott
 • 1 bit getost, ca 100 g, gärna sådan utan vita kanter

Ramslöksmajonnäs:

 • 2 äggulor
 • 2 dl solrosolja
 • 1 tsk vit balsamvinäger
 • 20 g ramslök
 • salt

Instruktioner

Den här maträtten kan man göra antingen på grillen eller på spisen. Vi gjorde den på grillen, och därför är receptinstruktionerna utefter det. (Men gör man den på spisen är det bara att köra på med grönsakerna och köttet i en stekpanna. Brödet kan i så fall rostas på en plåt i ugnen.)

Börja med att lägga en rulle getost i frysen. Det räcker att den blir halvfryst. Är den helfryst går det också bra. Skär av de vita kanterna ifall du inte fått tag på getost utan vit kant. Gå sedan ut och väck liv i grillen.

Halvera pak choi, skär löken i 8 klyftor och lägg åt sidan. Skiva även upp surdegsbrödet så du har det klart.

Gör ramslöksmajonnäsen och ställ den sedan svalt: Vispa äggulorna i en bunke samtidigt som du sakta häller oljan ner i bunken i en tunn stråle. (Både vispning för hand och med elvisp går bra.) Äggen och matoljan ska helst vara rumstempererade, men det funkar faktiskt annars också. Stuva ner ramslöken i en mixer och kör tills den ser finhackad ut. Häll över majonnäsen och kör tills du har en grön och fin ramslöksmajonnäs. Smaka av med vit balsamvinäger och salt. Här kan man ta ganska mycket salt.

Grilla flanksteken medium rare. Vi brukar använda grilltermometer och ta den från grillen när den har en innertemperatur på 55C. Först grillar vi den snabbt över direkt värme, direkt ovanför kolen, så den får yta, och sedan grillar vi klart den på indirekt värme, där det inte är kol direkt under. Vira in den i bakplåtspapper efteråt och låt den vila medan du förbereder grönsakerna och brödet.

Grilla pak choin med snittytan nedåt. Grilla löken samtidigt, och brödskivorna också. Det brukar få plats. Det går rätt fort. Pak choin och löken får gärna vara lite sotig. Om löken lätt trillar emellan gallret och du är begåvad med ett litet tunt stålnät för grönsaker att ha på grillen kan du använda det. Vi ska införskaffa ett sådant. (Det finns ju en gräns för hur sotigt som är gott. 😉

Skär den grillade pak choin i stora bitar. Skär köttet i sneda bitar, strö över lite flingsalt och börja montera mackorna. Det är enklast att göra en macka i taget; Lägg några bitar pak choi på en grillad brödskiva och strö över lite grillad lök. Lägg några spenatblad ovanpå, och lägg sedan över några skivor grillat kött. Skeda över ramslöksmajonnäs, och toppa med ärtskott. Är skotten väldigt långa kan du bryta dem i mindre bitar. Plocka ut getosten från frysen och finriv getostsnö över varje macka. Servera och se fram emot glada tillrop.