Häggblomssaft
Äntligen blommar häggen! Och då är det dags att göra saft på den! Har ni testat häggblomssaft någon gång? Den görs i stora drag på samma sätt som flädersaft, men smakar lite annorlunda.
Smakar lite som marsipan
Smaken drar mer åt bittermandel och ja, faktiskt, marsipan. Och att basera en iskall gin och tonic på häggblomssaft istället för sockerlag smakar helt fantastiskt!
Blomningen är ganska snabb, så man får hålla sig framme och passa på. Det sägs ju att det är som allra vackrast mellan hägg och syren, men här på Öland brukar den tiden vara kortare än en sommarflirt i grekiska övärlden.
Häggen står i full blom härute, samtidigt som en del knoppar på syrenhäcken redan har slagit ut.
Dubbelt så många blommor som i flädersaft
Förra året när jag gjorde häggblomssaft för första gången utgick jag från min mormors recept på fläderblomssaft, men kom ganska snabbt fram till att man fick ösa på lite mer med häggen eftersom blomklasarna är mycket mindre än fläderblomsklasarna.
Därför använder jag dubbla mängden häggblomsklasar jämfört med när jag gör flädersaft. 100 stycken för att vara exakt, eftersom jag brukar köra på 50 fläderblomsklasar.
Här hittar du för övrigt recept på en jättegod gin och tonic baserad på häggblomssaft – Hägg Sour.
Repa kvistarna
När man googlar på häggblomssaft kan man hitta träffar som diskuterar huruvida det är hälsosamt med häggen.
Jag har läst någonstans att om kvistarna får ligga och dra för länge kan de avsöndra ett ämne som inte är optimalt och för att vara på säkra sidan rekommenderar jag därför att man repar kvistarna, alltså plockar bort blommorna från stjälkarna.
Det visste jag inte förra året när jag gjorde häggblomssaft och hade kvistarna kvar, och inget hände. Förr i tiden använde man hägg inom folkmedicinen och djurvården. Men som sagt, repa gärna kvistarna.
Skriv utHäggblomssaft
Häggblomssaft görs ungefär som fläderblomssaft, men har istället en smakton av marsipan. Helt underbar att blanda drinkar på!
- Förberedelser: 35 min
- Total tid: ca 5 dygn
Ingredienser
- 100 klasar häggblom
- 3 citroner
- 2 liter vatten
- 2 kg socker
- 50 g citronsyra
Instruktioner
Skölj upp klasarna i vatten, skaka av dem och repa/plocka av blommorna från stjälkbitarna. Lägg dem i en stor bunke.
Borsta rent citronerna, skiva dem ganska tunt och lägg även dem i bunken.
Koka upp vatten och socker, och häll blandningen i bunken. Häll i citronsyran, och rör om. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 4-5 dygn, rör om varje dag.
Sila sedan saften i en ställning och häll upp i flaskor.
Så här års är även rabarbern på gång. Testa gärna rabarbersaft med vaniljstång. Också toppen att ha i drinkar!
Tänk vad naturen har att erbjuda!
Eller hur?! Hade aldrig trott när jag var yngre att jag skulle göra saft av häggblommor!
Hägg med rosa blommor och röda blad, kan dessa bär eller blommor användas till saft?
Ooo, det vågar jag inte svara på är jag rädd!