saft

Häggblomssaft

Häggblomssaft

Äntligen blommar häggen! Och då är det dags att göra saft på den! Har ni testat häggblomssaft någon gång? Den görs i stora drag på samma sätt som flädersaft, men smakar lite annorlunda. Smaken drar mer åt bittermandel och ja, faktiskt, marsipan. Och att basera en iskall gin och tonic på häggblomssaft istället för sockerlag smakar helt fantastiskt!

Blomningen är ganska snabb, så man får hålla sig framme och passa på. Det sägs ju att det är som allra vackrast mellan hägg och syren, men i år är den tiden kortare här på Öland än en sommarflirt i grekiska övärlden. Häggen står i full blom härute, samtidigt som en del knoppar på syrenhäcken redan har slagit ut.

Förra året när jag gjorde häggblomssaft för första gången utgick jag från min mormors recept på fläderblomssaft, men kom ganska snabbt fram till att man fick ösa på lite mer med häggen eftersom blomklasarna är mycket mindre än fläderblomsklasarna. Därför använder jag dubbla mängden häggblomsklasar jämfört med när jag gör flädersaft. 100 stycken för att vara exakt, eftersom jag brukar köra på 50 fläderblomsklasar.

När man googlar på häggblomssaft kan man hitta träffar som diskuterar huruvida det är hälsosamt med häggen. Jag har läst någonstans att om kvistarna får ligga och dra för länge kan de avsöndra ett ämne som inte är optimalt och för att vara på säkra sidan rekommenderar jag därför att man repar kvistarna, alltså plockar bort blommorna från stjälkarna. Det visste jag inte förra året när jag gjorde häggblomssaft och hade kvistarna kvar, och inget hände. Förr i tiden använde man hägg inom folkmedicinen och djurvården. Men som sagt, repa gärna kvistarna.

Skriv ut

Häggblomssaft

Häggblomssaft görs ungefär som fläderblomssaft, men har istället en smakton av marsipan. Helt underbar att blanda drinkar på!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 35 min
  • Total tid: ca 5 dygn

Ingredienser

Scale
  • 100 klasar häggblom
  • 3 citroner
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 50 g citronsyra

Instruktioner

Skölj upp klasarna i vatten, skaka av dem och repa/plocka av blommorna från stjälkbitarna. Lägg dem i en stor bunke.

Borsta rent citronerna, skiva dem ganska tunt och lägg även dem i bunken.

Koka upp vatten och socker, och häll blandningen i bunken. Häll i citronsyran, och rör om. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 4-5 dygn, rör om varje dag.

Sila sedan saften i en ställning och häll upp i flaskor. 

Så här års är även rabarbern på gång. Testa gärna rabarbersaft med vaniljstång. Också toppen att ha i drinkar!

18 maj, 2021

4 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration