Öland Sponsrat inlägg

Mysiga Mörbylånga

Inlägg i reklamsamarbete med Ölands Turismorganisation

Strand Mörbylånga

Vi har börjat åka till Mörbylånga allt oftare i vår familj. Det är ju så mysigt där! Häromveckan tillbringade vi en heldag i Mörbylånga som vi avslutade med en promenad längs med strandkanten när eftermiddagssolen började gå ner över vattnet. Men vi börjar väl från början?

Mirabellgården

Vi inledde förmiddagen med ett besök på Mirabellgården som ligger i kyrkbyn ett stenkast ovanför centrum. Det vita huset på bilden kan för övrigt vara ett av Mörbylångas allra äldsta hus! Det finns med på kartor ända från 1760-talet.

Mirabellgården gammalt hus

Tjejerna var dock mer intresserade av att låtsas fika med en brun Herr Kanin än de var av husets historia. Här uppe innanför de gamla stenväggarna fanns det fler saker att titta på, stolar att sitta i och tidningar att bläddra i.

Mirabellgården antikvariat

Så fint initiativ! När tjejerna ändå var upptagna med att leka café passade jag på att gå ett varv i Mirabellgårdens fina köksträdgård.

Mirabellgården köksträdgård

Här växer päron och äpplen, och de har ett litet äppelmusteri på gården där vi i vår familj brukar lämna in våra äpplen till mustning. Just nu var det dock väldigt många som hade gjort det, så det var fullt i musteriet några veckor framöver hälsade Lars och Marianne som driver Mirabellgården, och tipsade de som vill musta sina äpplen om Lilla Musteriet i Borgholm så länge.

Mirabeller

Det är det här som är mirabeller! Därav namnet på gården. När Lars och Marianne tog över gården växte det många mirabellträd där, och det gör det fortfarande eftersom de sprider sig väldigt lätt. Mirabeller är små, vilda plommon som också går under benämningen körsbärsplommon.

Mirabellgården marmelad

På gården gör de egna produkter på skörden, och vi fick provsmaka en jättegod marmelad på mirabeller som fick följa med hem.

Mirabellgården produkter

De gör även en äppelsirap på äpplena som består av reducerad äppelmust. Kan tänka mig att den smakar lika gott till pannkakor och vaniljglass som till ost!

Mirabellgården terracotta

Det som de säljer mest av på Mirabellgården i sin gårdsbutik är terracotta från Italien och Kreta. Här finns riktigt fina krukor till bra priser, och även trädgårdsredskap. Mirabellgården har främst öppet under från vår till höst, och nu när vi kommit lite längre in på hösten har de öppet enligt överenskommelse istället för enligt fasta tider. Ni hittar dem här om ni vill boka in ett besök.

Lilla Bistron Mörbylånga

Sen var det dags för lunch, och den intogs på favoritstället Lilla Bistron. Deras hamburgare blev superpopulära under de tre åren som de drev sin restaurang i Stenåsa på sydöstra Öland, och nu har de flyttat restaurangen till Mörbylånga. De planerar att ha öppet 12.00-21.00 torsdagar till lördagar under hela hösten och vintern. Vi åker hit och äter så ofta vi kan…

Lilla Bistron hamburgare

… för hamburgarna, som för övrigt är döpta efter fågelnamn, är de godaste jag ätit. Alltså någonsin, faktiskt.

Lilla Bistron

Lagom till att vi fick in våra hamburgare tittade solen fram, och vi njöt av att sitta i den varma höstsolen på uteserveringen.

Loppis Mörbylånga

Det finns flera loppisar i Mörbylånga…

Loppis Öland

… och i den vägg i vägg med Pizzeria Lindas på torget brukar det finnas keliga katter till tjejernas stora glädje. Härinne fyndade jag en vas i grönt glas i somras från Rejmyre för 15 kr som jag har höstens dahlior i nu.

Mörbylånga köping

Mörbylånga centrum, eller köpingen som de flesta säger, grundades 1820 och har många fina små trähus längs med gatorna som härstammar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. På sommaren när stockrosorna blommar mot de fina gamla husväggarna och man ser havet i bakgrunden är det extra pittoreskt.

Mörbylånga pump

Träden i allén ner mot vattnet har börjat skifta i höstfärger, och på vår promenad genom köpingen stannade vi till vid den gula gamla pumpen som är ett klassiskt landmärke i Mörbylånga.

Felix Hotell Magasin 1

Vi svängde av mot hamnen och gick in på Hotel Magasin 1 och hälsade på Felix. Här är hotellet öppet året runt, och hotellets restaurang som serverar närproducerad mat och finfina crêpes har öppet främst från vår till höst. Men Felix och Jonas som driver hotellet erbjuder nästan alltid middag till sina gäster, så är man i krokarna eller planerar åka dit är det alltid värt att höra sig för, för chanserna att kunna äta där är ofta goda!

Hotell Magasin 1

Vi spanade in de fina rummen och rekade lite inför utlandsgäster som planerar att komma och hälsa på släkten här på Öland.

Söderbönor

Inget besök i Mörbylånga utan en fika på SöderBönor!

Söderbönor fika

SöderBönor är SÅ mysigt. Jag skrev en artikel om May-Anita som driver SöderBönor för några år sedan, och tycker att hon är så gullig. Hon värnar om alla sina kunder, småpratar med alla och sprider en varm stämning. I White Guide står det att SöderBönor är hjärtat i Mörbylånga by, och det tycker jag är en bra beskrivning. Hit är också hundar välkomna, för övrigt.

Söderbönor café

Budapestbakelsen är mest poppis av bakverken, och den goda cappuccinon serveras i koppar från en lokal keramiker.

Söderbönor Mörbylånga

På ena väggen har May-Anita klistrat upp positiva nyheter från södra Öland. När jag skrev artikeln för några år sedan var hon inne på sjätte lagret, och vid det här laget är det nog hur många lager som helst.

Lekplats Mörbylånga

På väg ner till stranden finns det en lekplats med tillhörande grillplats och sittplatser. Vi hade köpt lördagsgodis till tjejerna på ICA Skansen i Mörbylånga, och godiset hissades upp och ner flera gånger.

Mörbylånga strand

Stranden som ligger precis vid centrum alldeles nedanför torget är inte den sortens strand som har milsvid, kritvit sand, istället har den mer växtlighet vilket gör den extra fin såhär på hösten när de röda nyponen skapar kontraster mot den ljusgröna vassen, sanden och de lila små blommorna.

Plocka strandblommor

Tjejerna hjälptes åt att plocka en bukett av vilda strandblommor…

Väderkvarn Mörbylånga

…som de sedan ville gå och ge till May-Anita på SöderBönor.

Strandblommor

Så det gjorde vi. Sen åkte vi hem, nöjda med vår dag i Mörbylånga och med ett härligt lugn i själen. (Bortsett från diverse meningsskiljaktigheter i baksätet på vägen hem kring vems lördagsgodis som var vems.) Men godisrelaterade argument åsido, så finns det ett lugn kring Mörbylånga som är väldigt behagligt, och som får en att må bra. Det dröjer inte länge tills vi åker på en sådan här tur igen!

9 oktober, 2022

2 kommentarer

  1. Så himla fint inlägg om Mysiga Mörbylånga.
    Ni är ett härligt team.
    Tacka flickorna för strandbuketten jag sniffade på i ett par dagar. Den skönkte mycket glädje och värme.
    Nu kommer höstrusket. Och vi kutar ihop oss.
    Ser fram emot värmande recept och reportage. ❣️

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration