Sponsrat inlägg

Halltorps Deli

Inlägg i reklamsamarbete med Halltorps Deli

Halltorps Deli

Ni har väl inte missat att Halltorps Gästgiveri har öppnat igen, och att de har en helt egen delikatessbutik? Här snackar vi OST! Ost och delikatesser i mängder, att kliva in i den här butiken är lite som att kliva in i ett litet himmelrike av ost och godsaker. Och precis här kommer det att vara en jättestor ost- och delikatessmarknad under Ölands Skördefest nu till helgen där man kan prova ost, vin, öl och andra godsaker. Men mer om det när vi har tittat lite närmare på ostarna!

Halltorps Deli ostar

Här finns allt man behöver för ostbrickan och lite till, över tusen olika produkter ryms härinne. Här finns några av de bästa svenska och holländska gårdsostarna och flera kända ostar från Frankrike, Schweiz, Italien och resten av världen. De finns färdigförpackade i lagom bitar för en ostbricka…

Halltorps Deli ost

…eller så kan man få bitar uppskurna från de riktigt stora osthjulen. Den runda lilla osten på bilden är den prisbelönta Småländska vitmögelosten Lida Vit från det lilla gårdsmejeriet Räven och Osten i Småland där jag var i somras, just den osten har vunnit guld i SM i mathantverk. Osten med fotavtrycket är Almnäs Tegel från Almnäs Bruk vid Vättern, som har vunnit guld i World Cheese Awards.

Jennifer Ehnemark

Bland det allra bästa med Halltorps Deli är Jennifer som varit med från början och startat upp butiken. Jennifer har en forskarutbildning i beteendevetenskap om matens kulturella betydelser och en yrkeshögskoleexamen i mathantverk och mejeri från Eldrimner. Hon arbetar både som ansvarig på Halltorps Deli, som matskribent och i juryn i ostkategorin när SM i svenskt mathantverk avgörs. Hon har jobbat i London och Stockholm med ost, och brinner extra mycket för svenska gårdsostar. I Sverige har vi faktiskt flest hårdostsorter i hela världen, men ändå är det mycket fokus på utländska ostar. Och inget ont om dem, de är också fantastiska. Men jag är helt med på noterna när Jennifer pratar om hur fint det känns att få skära upp en svensk gårdsost som det ligger så otroligt mycket kärlek och engagemang bakom, och vilket hantverk som faktiskt utförs ute på gårdarna. På bilden håller Jennifer ett osthjul med den populära osten Wrångebäck som vunnit silver i World Cheese Awards och som också kommer från Almnäs Bruk, en populär ost som anses vara urtypen för det som kommit att kallas för storpipig herrgårdsost.

Halltorps Deli ostprovning

Vilken ost är Jennifers egna favorit då? Jennifer plockar fram en syrlig getost med ett tunt lager aska som kommer från en KRAV-märkt getgård i Norrland som heter Gide Get. Hon berättar att hon brukar äta den med honung till för att hon tycker att honung tar fram smakerna i osten allra bäst.

Halltorps Deli öppettider

Olof älskar ost och marmelad, men minst lika mycket salsor och röror av alla de slag. Vi valde ut lite av varje för att duka upp en ostbricka hemma och prova oss fram och se om vi kunde hitta några nya favoriter.

Halltorps Deli lokalt producerat

På Halltorps Deli är hyllorna välfyllda med lokala, nationella och internationella delikatesser. Just här har vi flera öländska favoriter, som sås från Pappis Chili, Ölandsvete från Isgärde, marmelader från Birgittas Matbod och Fredrikssons Smakglädje och choklad från Fröken Frankenstein och ÖlandsChoklad.

Halltorps Deli sortiment

Vill man köpa delikatesser att ge bort som present kan man hitta mycket roligt här!

Halltorps Deli delikatesser

Utöver de lokala favoriterna är det även roligt att hitta sådant man inte brukar hitta, som vackra förpackningar som lyser upp i en delikatesskorg med sina härliga färger…

Halltorps Deli presenter

…och extra lyxiga flaskor med balsamvinäger och olivolja när man vill slå på stort och ge bort något extra fint.

Halltorps Deli skördefest

Och vet ni vad det allra bästa är? Till helgen när det är Ölands Skördefest blir det en riktigt stor ost- och delikatessmarknad här! Den kommer att äga rum torsdag till söndag, och det kommer att vara fullt av bord utställda utanför Halltorps Deli där man kan prova ostar, marmelader och massvis med andra delikatesser till extra bra priser, både lokala och från hela världen. Om ni är ute på Öland och kör så hittar ni Halltorp längs med vägen mellan Färjestaden och Borgholm. Marknaden kommer att synas från vägen, så ni lär inte missa den!

Från klockan 16.00 om eftermiddagarna under skördefesten kommer det också att erbjudas både ost- vin- öl- och tapasprovning. Istället för klassiska provningar där man sitter ner i grupp och lyssnar kommer man att kunna ha provningarna själva, lite som ett gör det själv-kit där man köper ett färdigt paket med fem sorters ostar, passande marmelad och tre sorters vin. Till det får man en meny där man själv kan läsa om varje smakbit, och Halltorps sommelierer och personal kommer att finnas där om man vill ställa frågor och prata godsaker. Samma upplägg kommer att finnas med öl istället för vin, men där blir det tapas och meze på brickan istället för ostar. Jag vet en här hemma med gubbkeps som är väldigt intresserad av just det. Utöver delikatesser kommer det även att vara loppis med gamla saker från Halltorps Gästgiveri till försäljning, och precis som vanligt kan man äta middag på gästgiveriet. Här hittar ni Halltorps schema för Ölands Skördefest.

Om man inte kommer till Öland i helgen för Ölands Skördefest går det fler tåg! Halltorps Deli kommer att ha en delikatessmarknad vid Halloween den 30:e-31:e oktober, och en vid första advent den 27:e-28:e november.

Halltorps Deli ostbricka

Så här god kan en ostbricka med delikatesser från Halltorps Deli se ut! Vi provade Camembert, grönmögelost och den syrliga getosten i mitten till vänster som precis som Jennifer sa var jättegod med honung på. Längst ner till höger ligger en god bit Wrångebäck från Almnäs Bruk, och den nästan vita halvmånen högst upp bakom körsbärsmarmeladen är en riktigt god getost som heter Nora, i lite hårdare utförande än vad man är van vid när det kommer till getost. Min egen favorit var hårdosten Royal Blue från Nederländerna som ligger till vänster om vinglaset, och Olofs favorit var utöver Wrångebäcksosten också den halvmåneformade osten till vänster om vindruvorna. Den heter Epoisses och är en mjuk kittost från Frankrike.

Halltorps Deli har öppet torsdagar till söndagar kl 12.00-18.00 under hela året, och nu under helgens skördefest är det öppet 09.00-21.00.

6 Kommentar

 1. Karin

  28 september, 2021 at 2:27 e m

  En sådan underbar överraskning, något vi saknat länge här!

  1. Helena

   29 september, 2021 at 8:07 f m

   Håller med! Ett sådant här ostutbud har vi verkligen saknat där vi bor!

 2. Anna-Lena

  29 september, 2021 at 7:13 f m

  Där finns godsaker iför alla i olika smakriktningar!!
  Jag hittar nya spännande varor varje gång – jättekul verkligen ❣️

  1. Helena

   29 september, 2021 at 8:07 f m

   Visst gör det?! Ett sådant bra utbud ju! 🙂

 3. maria johannesson

  15 oktober, 2021 at 10:29 f m

  Så härligt, rikt och varierat utbud.
  Jag har länge sökt efter färska Oliver i närområdet utan framgång men självklart fanns det på halltorp deli 😍

  1. Helena

   15 oktober, 2021 at 10:32 f m

   Härligt! 🙂

Lämna en kommentar