Halltorps Deli
Inlägg i reklamsamarbete med Halltorps Deli
Har ni vägarna förbi Öland i helgen, den 4:e-5:e december? I så fall kan ni besöka Halltorps julmarknad! Det blir ost, delikatesser, mat- och konsthantverkare. Ska man inte till Öland i helgen men kan ta sig Kalmar citys julmarknad nästa helg den 10-12:e december, hittar man Halltorps Delis marknadsstånd med ost och delikatesser på stortorget vid domkyrkan.
För ni har väl inte missat att Halltorps Gästgiveri har öppnat igen, och att de har en helt egen delikatessbutik? Här snackar vi OST! Ost och delikatesser i mängder, att kliva in i den här butiken är lite som att kliva in i ett litet himmelrike av ost och godsaker.
Här finns allt man behöver för ostbrickan och lite till, över tusen olika produkter ryms härinne. Här finns några av de bästa svenska och holländska gårdsostarna och flera kända ostar från Frankrike, Schweiz, Italien och resten av världen. De finns färdigförpackade i lagom bitar för en ostbricka…
…eller så kan man få bitar uppskurna från de riktigt stora osthjulen. Den runda lilla osten på bilden är den prisbelönta Småländska vitmögelosten Lida Vit från det lilla gårdsmejeriet Räven och Osten i Småland där jag var i somras, just den osten har vunnit guld i SM i mathantverk. Osten med fotavtrycket är Almnäs Tegel från Almnäs Bruk vid Vättern, som har vunnit guld i World Cheese Awards.
Bland det allra bästa med Halltorps Deli är Jennifer som varit med från början och startat upp butiken. Jennifer har en forskarutbildning i beteendevetenskap om matens kulturella betydelser och en yrkeshögskoleexamen i mathantverk och mejeri från Eldrimner. Hon arbetar både som ansvarig på Halltorps Deli, som matskribent och i juryn i ostkategorin när SM i svenskt mathantverk avgörs. Hon har jobbat i London och Stockholm med ost, och brinner extra mycket för svenska gårdsostar. I Sverige har vi faktiskt flest hårdostsorter i hela världen, men ändå är det mycket fokus på utländska ostar. Och inget ont om dem, de är också fantastiska. Men jag är helt med på noterna när Jennifer pratar om hur fint det känns att få skära upp en svensk gårdsost som det ligger så otroligt mycket kärlek och engagemang bakom, och vilket hantverk som faktiskt utförs ute på gårdarna. På bilden håller Jennifer ett osthjul med den populära osten Wrångebäck som vunnit silver i World Cheese Awards och som också kommer från Almnäs Bruk, en populär ost som anses vara urtypen för det som kommit att kallas för storpipig herrgårdsost.
Vilken ost är Jennifers egna favorit då? Jennifer plockar fram en syrlig getost med ett tunt lager aska som kommer från en KRAV-märkt getgård i Norrland som heter Gide Get. Hon berättar att hon brukar äta den med honung till för att hon tycker att honung tar fram smakerna i osten allra bäst.
Olof älskar ost och marmelad, men minst lika mycket salsor och röror av alla de slag. Vi valde ut lite av varje för att duka upp en ostbricka hemma och prova oss fram och se om vi kunde hitta några nya favoriter.
På Halltorps Deli är hyllorna välfyllda med lokala, nationella och internationella delikatesser. Just här har vi flera öländska favoriter, som sås från Pappis Chili, Ölandsvete från Isgärde, marmelader från Birgittas Matbod och Fredrikssons Smakglädje och choklad från Fröken Frankenstein och ÖlandsChoklad.
Vill man köpa delikatesser att ge bort som present kan man hitta mycket roligt här!
Utöver de lokala favoriterna är det även roligt att hitta sådant man inte brukar hitta, som vackra förpackningar som lyser upp i en delikatesskorg med sina härliga färger…
…och extra lyxiga flaskor med balsamvinäger och olivolja när man vill slå på stort och ge bort något extra fint.
Så här god kan en ostbricka med delikatesser från Halltorps Deli se ut! Vi provade Camembert, grönmögelost och den syrliga getosten i mitten till vänster som precis som Jennifer sa var jättegod med honung på. Längst ner till höger ligger en god bit Wrångebäck från Almnäs Bruk, och den nästan vita halvmånen högst upp bakom körsbärsmarmeladen är en riktigt god getost som heter Nora, i lite hårdare utförande än vad man är van vid när det kommer till getost. Min egen favorit var hårdosten Royal Blue från Nederländerna som ligger till vänster om vinglaset, och Olofs favorit var utöver Wrångebäcksosten också den halvmåneformade osten till vänster om vindruvorna. Den heter Epoisses och är en mjuk kittost från Frankrike.
Halltorps Deli har öppet torsdagar till söndagar kl 12.00-18.00 under hela året, och julmarknaden har öppet mellan kl 10.00-16.00.
En sådan underbar överraskning, något vi saknat länge här!
Håller med! Ett sådant här ostutbud har vi verkligen saknat där vi bor!
Där finns godsaker iför alla i olika smakriktningar!!
Jag hittar nya spännande varor varje gång – jättekul verkligen ❣️
Visst gör det?! Ett sådant bra utbud ju! 🙂
Så härligt, rikt och varierat utbud.
Jag har länge sökt efter färska Oliver i närområdet utan framgång men självklart fanns det på halltorp deli 😍
Härligt! 🙂