Skriv ut

Gin och tonic med timjan och grapefrukt

Gin och tonic med timjan och grapefrukt

Gin och tonic med timjan och grapefrukt är en somrig och fräsch drink med lite sting! Timjansaltet på kanten gör den extra god!

Ingredienser

Scale

Timjansockerlag:

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 34 kvistar timjan (ta 56 kvistar om du använder tunn butikstimjan)

Timjansalt till kanten:

  • 1 msk flingsalt
  • ca 23 kvistar timjan

Gin och tonic:

  • 1,5 dl juice från röd grapefrukt (ca 2 st grapefrukt)
  • 2 cl pressad lime (ca 1 st lime)
  • 1 dl timjansockerlag
  • 1 dl gin
  • isbitar till shakern och till glasen
  • 1 dl tonic water, t ex Schweppes
  • två kvistar timjan till garnering

Instruktioner

Börja med att koka upp socker och vatten ihop med timjankistar till sockerlag. Du behöver inte repa dem, bara släng i dem. Låt det koka på medelvärme i cirka två minuter, ta det sedan från värmen och låt sockerlagen få stå och dra under lock med timjan i, ungefär en kvart. Sila sedan sockerlagen (om det behövs) och mät upp 1 dl och häll i en shaker. Det lilla som blir över kan ligga kvar i kastrullen eller hällas över ett fat, det ska du ha att doppa glasens kant i sedan för att få timjansaltet att fästa.

Mortla flingsalt ihop med timjan till ett grönaktigt salt. (Här är det bra att repa timjan innan så du får loss bladen från stjälken ifall den är brun. Använder du tunn butikstimjan är det inte lika viktigt.) Häll över på ett fat.

Dela och pressa saften ur grapefrukterna och limen. Mät upp och häll ner i shakern. Tillsätt gin. Fram till hit kan du förbereda drinken redan på förmiddagen och låta den stå kallt till servering om du vill. Gör du dubbel sats om ni är t ex 4 är det bra att göra den i en kanna istället då en vanlig shaker lätt blir full.

Gör glasens saltade kant genom att vända glasen med kanten nedåt först i den resterande timjansockerlagen, och sedan doppa i timjansaltet. (Detta moment går också att göra i förväg.)

Har du haft shakern i kylen några timmar behöver du inte skaka drinken med is, men annars är det bra att göra det för att kyla ner den.

Lägg några isbitar i varje glas och sila ner innehållet från shakern i de två glasen. Toppa varje glas med cirka 0,5 dl tonic water vardera. Garnera med en timjankvist.