Zucchinipasta
Zucchinipasta! Som jag älskar det. Så fort zucchinin har mognat för säsongen här på Öland är jag igång och lagar den här zucchinipastan en gång i veckan. Det är många som odlar zucchini här, så man kan ofta hitta det i små grönsaksstånd längs med de öländska vägarna. (Eller i vänners trädgårdar.)
Jag upphör aldrig att förvånas över hur en så enkel maträtt kan vara så här god. Men ska jag vara ärlig så gör tillbehören en stor del. För zucchini och pasta är jättegott, men ihop med rostade pinjenötter, rejäla mängder lagrad parmesan, rikligt med svartpeppar och flingsalt så blir det här verkligen en helt annan dimension. Vegetariskt är det också, och middagen står på bordet på under halvtimmen. Ni hör att ni måste prova, väl?
För att göra denna zucchinipasta fräser man vitlök i lite olja, strimlar zucchini på längden med en potatisskalare, låter remsorna bli varma och blandar dem sedan med nykokt pasta. Sedan öser man över rostade pinjenötter, parmesan, salt och peppar, och avslutar med att ringla lite olivolja över alltihop. Har vi gäster brukar jag lägga upp allting på ett avlångt serveringsfat, då ser det extra lyxigt ut. Om man vill kan man toppa rätten med lite chiliflakes. Eller bacon.
Och vintips då? Jag röstar för vitt. Själv brukar jag dricka ett Pinot Gris till från Alsace.
Skriv utZucchinipasta
Zucchinipasta med rostade pinjenötter, riven parmesan och vitlök är sensommarens enklaste och godaste pastarätt. Att något så enkelt kan smaka så gott!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
- 1 näve pinjenötter (ju mer desto godare)
- riven parmesanost, ca 2 dl
- 1 zucchini
- spaghetti för två
- 1 vitlöksklyfta
- flingsalt
- svartpeppar från kvarn
- olivolja
Instruktioner
Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna. Häll över på ett fat och ställ åt sidan.
Riv parmesanosten, lägg åt sidan.
Under tiden – sätt igång ett pastakok. Tvätta zucchinin och hyvla tunna, långa remsor av den på längden med en potatisskalare. Undvik den vattniga delen i mitten.
Pressa vitlöksklyftan och fräs den lätt i olja i en stekpanna. Stäng sedan av värmen och vänd ner zucchiniremsorna i stekpannan. Ofta räcker det med eftervärmen för zucchinin att bli mjuk. Vill man kan man fräsa på den lite, men passa så den inte blir för sladdrig.
Varva nykokt, avrunnen pasta med zucchiniremsor. Antingen på ett stort serveringsfat eller direkt på tallrikar. Toppa varje portion med rikliga mängder riven parmesan, rostade pinjenötter, flingsalt (den här rätten tål rätt mycket salt) och nymald svartpeppar, och avsluta med att ringla över lite olivolja.
Ifall du föräter dig på zucchinipastan och vill variera pastarepertoaren så här under sensommaren och tidiga hösten, kan jag varmt rekommendera kantarellpastan.
Och är det inte säsong för någonting kan du gotta dig med den megapopulära fredagspastan året runt!
I stället för chiliflakes så brukar jag krydda med saften av en normalstor citron. Jag häller saften över zuccinin när den mjuknat i oljan. Men pinjenötter, vitlök o mycket parmesan har jag med förstås!! Så gott och enkelt..😋
Åh! Det låter ju jättegott, det ska jag testa nästa gång! För i ärlighetens namn är jag ganska sparsam med chiliflakesen, det är mer Olof som tycker att man ska ösa på dem.
Chiliflakes i lagom mäng är helt ok, speciellt till de underbara baconlindade kycklingspetten med lönnsirap ( min favorit på grillen). Men prova gärna citronsaft till zuccinipastan i stället o berätta gärna om du/ni gillade det. Tack för en jättefin matblogg!!😘
Tack Ami för att du läser den! 🙂 Jag lovar att meddela hur det gick med citronen! Och jag håller med dig, på de där kycklingspetten är chiliflakesen helt okej. Det kanske har med all lönnsirap att göra? 😉 Kram!