Fredagspasta
Den här bilden tog vi när vi lagade maten. Tryffelpecorinon i förgrunden åts dock upp medan ingredienserna hackades. Tryffelpecorino blir sällan långvarig i mitt sällskap. Den här bilden hänger som en förstoring i vårt kök numera, som ett minne från bröllopsresan och som en ständig påminnelse om att det kanske ändå är läge att laga lite fredagspasta, den här fredagen också.
Skriv utFredagspasta
Fredagspasta med tomatpesto och buffelmozzarella är gudomligt. Det här åt jag varje fredag i över ett års tid.
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 10 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
- 1 vitlöksklyfta
- ca 1 näve mandlar
- 8 cocktailtomater
- 1 kruka färsk basilika
- 1 dl riven parmesanost
- 0,5 dl olivolja
- grovmalen svartpeppar
- flingsalt
———-
- spaghetti för två (gärna en lite lyxigare sort)
- 1 pkt (125 g) buffelmozzarella
Instruktioner
Börja med att sätta igång pastavattnet och gör peston under tiden spaghettin kokar. Ta också fram buffelmozzarellan ur kylskåpet så att den inte är alldeles för kall när det är dags för servering.
Finhacka vitlök, mandlar, cocktailtomater och basilikablad.
Riv parmesanosten ganska grovt.
Lägg alltihop i en skål och blanda ner olivolja. Det här är ingen pesto som ska mixas slät, utan den ska bara röras ihop med sked. Krydda med salt och peppar, och smaka av för att se om du eventuellt behöver mer av någon ingrediens.
När spaghettin har kokat klart, lägg upp den i tallrikar och skeda över peston. Toppa med buffelmozzarellan delad i bitar, och ringla lite extra olivolja över varje portion precis före servering. Ta ett extra varv med pepparkvarnen över maträtten, strö på lite flingsalt, garnera med en basilikakvist och känn dig nöjd med dig själv.
Vill du testa en pastarätt till som är lika god som den här? I så fall rekommenderar jag min valnötspasta!
gahhhh ser vansinnigt gott ut mums! Trevlig helg och hälsa familjen! kram Sofia
De hälsar tillbaka! Hoppas allt är bra med dig och familjen! Många kramar!
Det här är min favoriträtt, evigt tacksam. Söt historia:) kram Linnéa
Vad kul att vi är fler, Linnéa! Jag skulle kunna äta den här pastan varje fredag livet ut. 😉
Fredagspastan är numera utbytt mot torsdagspasta i vårt kök, men det går utmärkt det också – speciellt eftersom det är ledigt på fredagarna för båda:) Buffelmozzarella skulle vi köpa med oss hem från Ostkällaren, men den är tydligen galet populär för det fanns inte en endaste smula kvar… Men visst är de otroligt gott, går inte att jämföra med "fuskmozzarella".
Kramar till er alla!
Buffelmozzarellan är poppis här också, besvikelsen när den är slut vet inga gränser. Jag är sugen på att testa burrata, men det finns inte här. Jag har hört att det ska vara riktigt gott!
Hade matpanik idag men då kom jag på; fredagspastan!!! Räddar oss så många gånger. Vill bara tacka för ett fabulöst recept. I ingredienslistan ser det ju inte mkt ut för världen men vi som vet, vi vet hur underbar den är.
Åh vad roligt att du gillar fredagspastan så mycket, det glädjer mig verkligen! 🙂 Själv har jag nyligen återupptäckt valnötspastan och kommer att fota om den och lägga ut den snart. Har du inte provat den rekommenderas den varmt! 🙂
https://baraenkakatill.se/oforskamt-god-valnotspesto/