Bjudmat/Paradrätter Pasta Vegetariskt

Fredagspasta

Fredagspasta
Det här är en av mina absoluta favoriträtter, alla kategorier. Som bekant är ju pasta min favoritkategori, så ni förstår ju att jag verkligen menar allvar här. Man muckar inte med pasta. 
 
Den här fredagspastan åt vi varje fredag i över ett års tid, därav namnet fredagspasta. Sedan tröttnade Olof på den, vilket för mig är helt oförståeligt. Jag vill fortfarande äta den varje fredag. 
 
Receptet på maträtten kom till en regnig eftermiddag på vår bröllopsresa i Toscana 2011. Vi skulle ha åkt på heldagsutflykt till en liten bergsby, men det regnade så ihärdigt att vägarna började svämma över. Vi bestämde oss för att vända och åka tillbaka till hotellet, och tillbringa dagen på hemmaplan istället. På vägen tillbaka stannade vi till vid några olika små speceributiker på landsbygden och köpte med oss ingredienser för att tillaga en lunch i köket på vårt hotellrum. Det visade sig bli den godaste lunch jag ätit, och en av resans bästa dagar där vi åt en lång lunch och drack hotellets egentillverkade vin. 
 
Fredagspasta

Den här bilden tog vi när vi lagade maten. Tryffelpecorinon i förgrunden åts dock upp medan ingredienserna hackades. Tryffelpecorino blir sällan långvarig i mitt sällskap. Den här bilden hänger som en förstoring i vårt kök numera, som ett minne från bröllopsresan och som en ständig påminnelse om att det kanske ändå är läge att laga lite fredagspasta, den här fredagen också.

Skriv ut

Fredagspasta

Fredagspasta med tomatpesto och buffelmozzarella är gudomligt. Det här åt jag varje fredag i över ett års tid.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1 näve mandlar
  • 8 cocktailtomater
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl olivolja
  • grovmalen svartpeppar
  • flingsalt

———-

  • spaghetti för två (gärna en lite lyxigare sort)
  • 1 pkt (125 g) buffelmozzarella

Instruktioner

Börja med att sätta igång pastavattnet och gör peston under tiden spaghettin kokar. Ta också fram buffelmozzarellan ur kylskåpet så att den inte är alldeles för kall när det är dags för servering.

Finhacka vitlök, mandlar, cocktailtomater och basilikablad.

Riv parmesanosten ganska grovt.

Lägg alltihop i en skål och blanda ner olivolja. Det här är ingen pesto som ska mixas slät, utan den ska bara röras ihop med sked. Krydda med salt och peppar, och smaka av för att se om du eventuellt behöver mer av någon ingrediens.

När spaghettin har kokat klart, lägg upp den i tallrikar och skeda över peston. Toppa med buffelmozzarellan delad i bitar, och ringla lite extra olivolja över varje portion precis före servering. Ta ett extra varv med pepparkvarnen över maträtten, strö på lite flingsalt, garnera med en basilikakvist och känn dig nöjd med dig själv.

Vill du testa en pastarätt till som är lika god som den här? I så fall rekommenderar jag min valnötspasta!

10 mars, 2023

8 kommentarer

  1. Fredagspastan är numera utbytt mot torsdagspasta i vårt kök, men det går utmärkt det också – speciellt eftersom det är ledigt på fredagarna för båda:) Buffelmozzarella skulle vi köpa med oss hem från Ostkällaren, men den är tydligen galet populär för det fanns inte en endaste smula kvar… Men visst är de otroligt gott, går inte att jämföra med "fuskmozzarella".

    Kramar till er alla!

    1. Buffelmozzarellan är poppis här också, besvikelsen när den är slut vet inga gränser. Jag är sugen på att testa burrata, men det finns inte här. Jag har hört att det ska vara riktigt gott!

  2. Hade matpanik idag men då kom jag på; fredagspastan!!! Räddar oss så många gånger. Vill bara tacka för ett fabulöst recept. I ingredienslistan ser det ju inte mkt ut för världen men vi som vet, vi vet hur underbar den är.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration