Kakor

Världens godaste havrekakor

HavrekakorHar ni testat de här havrekakorna? Med 200 gram smör, russin och en hint av vanilj? Jag skulle faktiskt vilja påstå att de är världens godaste havrekakor. Som vanligt har jag ingen självdistans när det kommer till småkakor. Men jag tror faktiskt att de är världens godaste havrekakor. Hemligheten är nog ändå smöret. Som vanligt. Och havregrynen och allt det andra, så klart. Men det är något med smör och havregryn ihop, det blir helt enkelt alltid gott. Chokladbollar består ju till exempel också till stor del av just smör och havregryn. Och det gillar man ju.

Av alla recept jag har här på bloggen, är det detta receptet på havrekakor som är det mest populära. År efter år. Ibland blir det omseglat av något säsongsbaserat som vit sangria på sommaren eller salt kolafudge på vintern, men det ligger ändå alltid i topp tio. Har ni inte provat dessa havrekakor än, bara måste ni göra det! Om inte annat så bara för att få äta av den nästan lika goda degen.

Skriv ut

Världens godaste havrekakor

Havrekakor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Smöriga, knäckiga, knapriga och alldeles underbara havrekakor! Av alla recept på min blogg är det här det allra populäraste.

 • Total tid: 25 min + tid i ugn
 • Antal portioner: 28 st 1x
Scale

Ingredienser

 • 200 g smör
 • 2,5 dl socker
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1,5 tsk bikarbonat
 • 4,5 dl havregryn
 • 2 dl russin

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Rör smör och socker mjukt.

Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker, och blanda sedan ihop det med smöret. Blanda därefter i havregrynen, och sist russinen. (Självklart går det lika bra att göra alltihop i en bakmaskin.)

Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, det blir två plåtar med ca 14 bollar på varje plåt.

Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 13 minuter. De kommer att flyta ut och bli platta, och de är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Andra småkakor som är superpopulära är Lils strösselkakor och Mormors kolakakor.

37 Kommentar

  1. Helena

   10 juni, 2019 at 7:25 e m

   Tack! Jag lovar att de är grymma! Och beroendeframkallande.

 1. Lenita från Bohuslän

  5 november, 2011 at 3:03 e m

  Här på västkusten har vi oxå njutit av det härliga vädret :-)Har faktiskt oxå vart ute i skog & mark med min syster och hennes 2 hundar….blev många vackra bilder i trollskogen.Hade gärna kommit hem till ett gäng av dina goda havrekakor…ser riktigt mumsiga ut!Påminner mig lite om min farmors havrekakor 🙂 Ha en underbar kväll för det skall vi i goda vänners lag med härlig middag! Kram.

 2. Helena

  5 november, 2011 at 3:31 e m

  Lenita, det låter som att du har en toppenlördag! Kram på dig!

 3. Amy's piece of cake

  5 november, 2011 at 3:39 e m

  Gott!
  Havrekakor påminner mig om barndomstiden 🙂

  1. Helena

   10 juni, 2019 at 7:26 e m

   Ja, det är den sortens kakor. Så himla goda!

 4. Marija

  5 november, 2011 at 3:44 e m

  Världens bästa havrekakor, De jag fick av dig sist tog slut i ett nafs. Går ju inte att sluta äta när man börjat. Kram Marija

  1. Anonym

   19 mars, 2015 at 5:33 e m

   Waoooo…låter toppen. Söker en god lättsmält kaffekaka till kaffestunderna. Ska baka dem nu

   Irre

  2. Helena

   24 mars, 2015 at 9:07 f m

   Hoppas du tyckte om dem! Det är riktiga storfavoriter både här hemma och på jobbet. 🙂

 5. Casa of Mia

  5 november, 2011 at 3:46 e m

  Mums! Kul att du hittade till mig, jag återkommer absolut till dig, kram

 6. Linda

  5 november, 2011 at 5:07 e m

  Hej,
  Vad roligt att du kikade in och kul att du gillade armbandet med nyckeln.

  Vilken underbar blogg du har, här kan man fastna länge hihi.
  Bally är ju bara föör söt, tror Nellie blev lite smått förälskad och hon hälsar hela vägen från Dalarna till Öland 😉

  Hit återkommer jag gärna!

  Kram kram
  Linda

 7. Sofie

  5 november, 2011 at 5:45 e m

  Vad gott! Snart dags för småkaksbak. Alltid bra att ha hemma!

 8. Linn

  6 november, 2011 at 1:51 e m

  Åh mums vad gott!
  Sv: Nämen tack så mycket! Har haft en väldigt långt paus fram och tillbaka, men nu är jag tillbaka:) Jaha, åh vad kul med disco dans, och musikal! Det skulle jag också vilja göra. Tråkigt med det som hände med din nacke:/ Ja, åh älskar det programmet, tyvär har jag inte kanal 5 så jag får titta på youtube haha!/kram Linn

 9. Alexandra - Kärlek på tallrik

  6 november, 2011 at 5:18 e m

  De där ser ju helt perfekta ut, åh, vad sugen jag blev på att baka nu <3 Kanske lite hackad choklad i också för lite extra lyxfaktor? 😉

 10. Marion

  6 november, 2011 at 6:47 e m

  Blir det typ chocolate chip cookies fast med russin istället?
  Ser gott ut och inser ju att det är perfekt att baka kakor tillsammans med barnen.
  Ska nog testa det här nästa gång.

 11. Helena

  6 november, 2011 at 6:58 e m

  Mja, det kanske blir lite som chocolate chip cookies fast med russin och utan choklad. Men nu när ni säger det… nästa gång ska jag testa att hacka i lite choklad! 🙂 Kan bli hur gott som helst!

 12. Min Mans Mat

  6 november, 2011 at 8:07 e m

  Åh så gott, dessa måste vi prova hemma här Hej H

 13. Smulansbakblogg

  7 november, 2011 at 6:29 e m

  åh så gott.skulle nog lägga choklad i,älskar choklad och russin ihop,supergott

 14. Anonym

  10 november, 2011 at 6:30 e m

  Hej!
  Tack för en trevlig blogg!
  Mycket goda kakor! Eftersom mina grabbar inte gillar russin, blev det hackad mörk choklad istället. Tog en bilig variant, typ blockchoklad. Istället för bikarbonat, går det bra med bakpulver (som mestadels innehåller bikarbonat), men dubblera mängden. Hälsningar Pia i Eslöv

 15. Anonym

  17 januari, 2012 at 3:22 e m

  Hade inga russin hemma men däremot gojibär som jag blandade i. Det blev också mumsigt! Det allra bästa med receptet är att det verkligen blev 28 stycken. Jag gör ofta lite för stora kakor när jag följer andra recept men detta receptet var perfekt! En sak som jag ändrade på var när jag rullade bollar till plåt 2 så lade jag bollarna i bullformar eftersom kakorna på den första plåten(15 st) flöt i hop. På så sätt behövde jag inte göra någonting när jag tog ut dem ur ugnen. Men det gör man som man vill med. Hur som helst så blev de vääääldigt goda! Hälsningar Camilla.

 16. Helena

  29 januari, 2012 at 6:32 e m

  Vad kul att ni har provat receptet! Kan tänka mig att det blev gott med såväl choklad som gojibär i.

 17. Elisabeth

  24 september, 2013 at 10:26 f m

  Tack för det här receptet! Min nya favoritkaka! 🙂

  1. Helena

   24 september, 2013 at 10:35 f m

   Varsågod! 🙂 Jag håller med dig, det är min favoritkaka också.

 18. Anonym

  28 juli, 2014 at 8:18 f m

  De blev jättegoda! Tack för receptet! /Maria

  1. Helena

   29 juni, 2015 at 6:08 f m

   Skandalöst att jag var så dålig på att svara på kommentarer förr. Kul att du gillade receptet Maria!

 19. Anonym

  17 maj, 2015 at 8:46 e m

  Jättegoda!!! 😀 …och degen var också jättegod – livsfarligt ju – nära att det aldrig blev några kakor… 🙂
  …jag lade till ett ägg (det kändes tryggt att ha med ett ägg) och en halv tsk salt. / Martina

  1. Helena

   29 juni, 2015 at 6:08 f m

   Måste testa med ägg nån gång. Det är ju som sagt aldrig fel. Och saltet gör dem nog bara ännu godare!

 20. Anonym

  26 juni, 2015 at 6:06 e m

  Ja, detta måste nog vara världens godaste kakor, alla kategorier. Och snabba och lätta att göra!

  1. Helena

   29 juni, 2015 at 6:07 f m

   Visst är de goda?! Och så är smeten väldigt god också… 😉

 21. Niki

  6 november, 2015 at 7:56 e m

  Bakar dem just nu. Kan inte sluta äta degen!

  1. Helena

   11 november, 2015 at 11:52 f m

   Haha! Visst är den god? Brukar också äta ohälsosamma mängder deg! 🙂

 22. Anonym

  9 december, 2015 at 6:32 e m

  Ja, dessa kakor var fantastiska! Min familj och jag ar nyflyttade fran Los Angeles till South Carolina, USA och jag har alla mina recept packade I lador. Jag hittade pa din blog nar jag sokte pa natet. Men det roligaste vad att jag ocksa ar ifran Oland. Jag har bott i USA sedan 1989. Uppvaxt i Farjestaden. Tack for receptet!

  1. Helena

   10 december, 2015 at 11:41 f m

   Vad roligt att höras, och vad kul att du också är från Färjestaden! Tills du packat upp dina recept (och förhoppningsvis gärna efteråt 🙂 får du botanisera härinne för hederliga, svenska recept på gofika! Kram!

 23. Anonym

  21 maj, 2017 at 10:59 f m

  20170521 Provade ditt recept idag; SUPERGODA! Tack 🙂

  1. Helena

   22 maj, 2017 at 10:13 f m

   Vad kul! De här kakorna är mina egna favoriter. 🙂

Lämna en kommentar