Kakor

Världens godaste havrekakor

HavrekakorHar ni testat de här havrekakorna? Med 200 gram smör, russin och en hint av vanilj? Jag skulle faktiskt vilja påstå att de är världens godaste havrekakor. Som vanligt har jag ingen självdistans när det kommer till småkakor. Men jag tror faktiskt att de är världens godaste havrekakor. Hemligheten är nog ändå smöret. Som vanligt. Och havregrynen och allt det andra, så klart. Men det är något med smör och havregryn ihop, det blir helt enkelt alltid gott. Chokladbollar består ju till exempel också till stor del av just smör och havregryn. Och det gillar man ju.

Av alla recept jag har här på bloggen, är det detta receptet på havrekakor som är det mest populära. År efter år. Ibland blir det omseglat av något säsongsbaserat som vit sangria på sommaren eller salt kolafudge på vintern, men det ligger ändå alltid i topp tio. Har ni inte provat dessa havrekakor än, bara måste ni göra det! Om inte annat så bara för att få äta av den nästan lika goda degen.

Skriv ut

Världens godaste havrekakor

Havrekakor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,80 av 71 recensioner

Loading...

Smöriga, knäckiga, knapriga och alldeles underbara havrekakor! Av alla recept på min blogg är det här det allra populäraste.

  • Total tid: 25 min + tid i ugn
  • Antal portioner: 28 st 1x
Scale

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 4,5 dl havregryn
  • 2 dl russin

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Rör smör och socker mjukt.

Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker, och blanda sedan ihop det med smöret. Blanda därefter i havregrynen, och sist russinen. (Självklart går det lika bra att göra alltihop i en bakmaskin.)

Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, det blir två plåtar med ca 14 bollar på varje plåt.

Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 13 minuter. De kommer att flyta ut och bli platta, och de är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Andra småkakor som är superpopulära är Lils strösselkakor och Mormors kolakakor.

98 Kommentar

    1. Helena

      10 juni, 2019 at 7:25 e m

      Tack! Jag lovar att de är grymma! Och beroendeframkallande.

    2. Monica

      6 augusti, 2019 at 12:50 e m

      Kan msn använda flytande margarin

      1. Helena

        6 augusti, 2019 at 12:53 e m

        Hej Monica! Själv har jag inte testat det, men jag tror absolut att det funkar finfint! 🙂

        1. Sara

          5 mars, 2020 at 2:50 e m

          Jag gjorde dessa glutenfria med glutenfritt mjöl och havregryn. Jag la också till lite fiberhusk och majsstärkelse och dem blev super bra. Väldigt goda.

          1. Helena

            9 mars, 2020 at 7:45 f m

            Vad roligt Sara! Kul att det gick så bra att anpassa dem. 🙂

    3. K sjöblom

      15 augusti, 2019 at 3:37 e m

      Alldeles för söta!

    4. Kerstin Sjöblom

      15 augusti, 2019 at 4:50 e m

      Här inte svarat tidigare men det måste ju vara många fler än jag som tycker att kakorna är fruktansvärt söta.

      1. Helena

        16 augusti, 2019 at 6:50 f m

        Hej Kerstin! Det är ingen som kommenterat tidigare att de upplevt kakorna som alldeles för söta. Tvärtom är det väldigt många som kommenterat att de tycker att det är ett väldigt bra recept. Men sedan är ju alla recept fria för tolkning, och jag tycker att man ska anpassa dem efter hur man själv tycker att det smakar bäst, så testa att ha i lite mindre socker nästa gång om du vill det. Jag såg även någon på Instagram häromdagen som hade testat att söta dem med dadlar, det är ju också en idé.

      2. Dumbom

        21 augusti, 2019 at 7:45 e m

        Detta var tänkt som en överraskning till sambon kom hem. Slutade med att sambon fick hoppa in och hjälpa mig. Vadå blanda ihop? Tog en sked för att blanda. Knåda skulle man visst göra, med händerna.

    5. Jessica

      8 september, 2019 at 3:42 e m

      Jag bytte ut russinen mot ljusa chokladknappar då jag inte gillar russin. De blev farligt goda 😍!

      1. Helena

        9 september, 2019 at 11:23 f m

        De är jättegoda med choklad i! Vad kul att du gillade dem! 🙂

    6. Gunilla Berggren

      6 maj, 2020 at 1:09 e m

      Goda men alldeles för mycket socker! Nästa gång tar jag 1.75 dl.

      1. Helena

        7 maj, 2020 at 1:02 e m

        Det är fritt fram att anpassa efter vad man gillar bäst! 🙂

  1. Lenita från Bohuslän

    5 november, 2011 at 3:03 e m

    Här på västkusten har vi oxå njutit av det härliga vädret :-)Har faktiskt oxå vart ute i skog & mark med min syster och hennes 2 hundar….blev många vackra bilder i trollskogen.Hade gärna kommit hem till ett gäng av dina goda havrekakor…ser riktigt mumsiga ut!Påminner mig lite om min farmors havrekakor 🙂 Ha en underbar kväll för det skall vi i goda vänners lag med härlig middag! Kram.

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:44 e m

      Lenita – det låter som att du hade en toppenlördag! Kram på dig!

  2. Amy's piece of cake

    5 november, 2011 at 3:39 e m

    Gott!
    Havrekakor påminner mig om barndomstiden 🙂

    1. Helena

      10 juni, 2019 at 7:26 e m

      Ja, det är den sortens kakor. Så himla goda!

    2. Ann-Christin Sterner

      11 september, 2019 at 6:12 e m

      Klar favoritkaka! Hemligheten bakom är säkert allt smör. Man ska aldrig vara snål när man bakar, det straffar sig och det blir inte alls lika gott.
      Jag gör dom däremot större och utan russin. Ca 16 st, 8 st på varje plåt.
      Mums!

      1. Helena

        11 september, 2019 at 8:35 e m

        Haha, jag håller med dig fullständigt! 🙂

      2. Louise

        1 maj, 2020 at 11:09 f m

        Hej!
        Funkar det att frysa kakorna? Om ja, hur länge i så fall?
        Hälsningar
        Louise

        1. Helena

          1 maj, 2020 at 11:41 f m

          Det funkar jättebra! Man kan ha dem i frysen i några månader utan att de börjar smaka frys, men de brukar ta slut rätt fort. 😉

  3. Marija

    5 november, 2011 at 3:44 e m

    Världens bästa havrekakor, De jag fick av dig sist tog slut i ett nafs. Går ju inte att sluta äta när man börjat. Kram Marija

    1. Anonym

      19 mars, 2015 at 5:33 e m

      Waoooo…låter toppen. Söker en god lättsmält kaffekaka till kaffestunderna. Ska baka dem nu

      Irre

    2. Helena

      24 mars, 2015 at 9:07 f m

      Hoppas du tyckte om dem! Det är riktiga storfavoriter både här hemma och på jobbet. 🙂

      1. Gerd Carlsson

        21 juni, 2020 at 3:48 e m

        Bästa havrekakorna ”ever”👏🏻🙋‍♀️

        1. Helena

          21 juni, 2020 at 7:26 e m

          Vad roligt att du gillar dem Gerd! 🙂

    3. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:42 e m

      Haha, jag är benägen att hålla med! 🙂

  4. Sofie

    5 november, 2011 at 5:45 e m

    Vad gott! Snart dags för småkaksbak. Alltid bra att ha hemma!

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:45 e m

      Sofie – visst är det så? Man vill alltid ha en burk i frysen! Tips är att skriva levergryta eller något annat mindre lockande på den så att du får behålla kakorna ifred.

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:47 e m

      Mer gofika åt folket! 🙂

    2. Tord Hagen

      4 oktober, 2019 at 3:11 e m

      Jättegoda havrekakor😋

      1. Helena

        7 oktober, 2019 at 9:17 f m

        Vad roligt att du gillar dem Tord! De är mina egna favoriter, tror jag ska baka en ny omgång imorgon faktiskt. 🙂

      2. Anette

        4 december, 2019 at 9:47 e m

        Kan man använda bakpulver istället för bikarbonaten? Samma mängd?

        1. Helena

          5 december, 2019 at 8:26 f m

          Hej Anette! Det går bra att byta, och då är 2 tsk en lämplig mängd bakpulver i det här receptet. (Gjorde det förra gången jag bakade kakorna. De blir bra på bakpulver med, men strået vassare med bikarbonat.)

      3. Marith

        29 juni, 2020 at 1:56 e m

        Super goda bakat många gånger
        Tycker inte dom är för söta, alla omkring mig tycker om kakorna 🤗😋😋

        1. Helena

          30 juni, 2020 at 8:17 f m

          Vad roligt Marith! 🙂 Jag tycker också att de är himlans goda. Kram!

    3. Ing-Britt Lidhök

      2 maj, 2020 at 12:56 f m

      Jättegoda! Fungerar att frysa. Ibland stoppar jag dem i mikron. De blir som nybakta! Det är smör som gäller, aldrig margarin!

      1. Helena

        2 maj, 2020 at 8:26 e m

        Eller hur? Hur toppen som helst! 🙂

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:48 e m

      Eller hur?! 🙂 Man kan hitta hur mycket rekvisita som helst hos dem!

  5. Alexandra - Kärlek på tallrik

    6 november, 2011 at 5:18 e m

    De där ser ju helt perfekta ut, åh, vad sugen jag blev på att baka nu <3 Kanske lite hackad choklad i också för lite extra lyxfaktor? 😉

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:49 e m

      Absolut! De blir jättegoda med hackad choklad i!

  6. Marion

    6 november, 2011 at 6:47 e m

    Blir det typ chocolate chip cookies fast med russin istället?
    Ser gott ut och inser ju att det är perfekt att baka kakor tillsammans med barnen.
    Ska nog testa det här nästa gång.

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:50 e m

      Chocolate chip cookies brukar vara lite mer sega, de här är väldigt knapriga och spröda. Och HELT beroendeframkallande! 🙂

  7. Min Mans Mat

    6 november, 2011 at 8:07 e m

    Åh så gott, dessa måste vi prova hemma här Hej H

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:51 e m

      Vad kul! Hoppas ni gillar dem! 🙂

  8. Smulansbakblogg

    7 november, 2011 at 6:29 e m

    åh så gott.skulle nog lägga choklad i,älskar choklad och russin ihop,supergott

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:51 e m

      Visst är det en god blandning? De blir jättegoda med choklad i!

  9. Anonym

    10 november, 2011 at 6:30 e m

    Hej!
    Tack för en trevlig blogg!
    Mycket goda kakor! Eftersom mina grabbar inte gillar russin, blev det hackad mörk choklad istället. Tog en bilig variant, typ blockchoklad. Istället för bikarbonat, går det bra med bakpulver (som mestadels innehåller bikarbonat), men dubblera mängden. Hälsningar Pia i Eslöv

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:52 e m

      Bra tips med bikarbonaten!

  10. Anonym

    17 januari, 2012 at 3:22 e m

    Hade inga russin hemma men däremot gojibär som jag blandade i. Det blev också mumsigt! Det allra bästa med receptet är att det verkligen blev 28 stycken. Jag gör ofta lite för stora kakor när jag följer andra recept men detta receptet var perfekt! En sak som jag ändrade på var när jag rullade bollar till plåt 2 så lade jag bollarna i bullformar eftersom kakorna på den första plåten(15 st) flöt i hop. På så sätt behövde jag inte göra någonting när jag tog ut dem ur ugnen. Men det gör man som man vill med. Hur som helst så blev de vääääldigt goda! Hälsningar Camilla.

    1. Helena

      12 augusti, 2019 at 6:53 e m

      Vad kul att ni har provat receptet! Kan tänka mig att det blev gott med såväl choklad som gojibär i.

  11. Elisabeth

    24 september, 2013 at 10:26 f m

    Tack för det här receptet! Min nya favoritkaka! 🙂

    1. Helena

      24 september, 2013 at 10:35 f m

      Varsågod! 🙂 Jag håller med dig, det är min favoritkaka också.

    2. Laila Ullberg

      29 juni, 2020 at 2:47 e m

      Har bakat i hela mitt liv…sen jag var 5 år …nu är jag 70 och älskar fortfarande att baka ♥️
      Dessa havrekakor är grymt goda, de allra bästa😋
      Tack för detta fina recept,🙏👍

      1. Helena

        30 juni, 2020 at 8:18 f m

        Vad härligt Laila! Jag tycker också att de är jättegoda! 🙂

  12. Anonym

    28 juli, 2014 at 8:18 f m

    De blev jättegoda! Tack för receptet! /Maria

    1. Helena

      29 juni, 2015 at 6:08 f m

      Skandalöst att jag var så dålig på att svara på kommentarer förr. Kul att du gillade receptet Maria!

  13. Anonym

    17 maj, 2015 at 8:46 e m

    Jättegoda!!! 😀 …och degen var också jättegod – livsfarligt ju – nära att det aldrig blev några kakor… 🙂
    …jag lade till ett ägg (det kändes tryggt att ha med ett ägg) och en halv tsk salt. / Martina

    1. Helena

      29 juni, 2015 at 6:08 f m

      Måste testa med ägg nån gång. Det är ju som sagt aldrig fel. Och saltet gör dem nog bara ännu godare!

  14. Anonym

    26 juni, 2015 at 6:06 e m

    Ja, detta måste nog vara världens godaste kakor, alla kategorier. Och snabba och lätta att göra!

    1. Helena

      29 juni, 2015 at 6:07 f m

      Visst är de goda?! Och så är smeten väldigt god också… 😉

  15. Niki

    6 november, 2015 at 7:56 e m

    Bakar dem just nu. Kan inte sluta äta degen!

    1. Helena

      11 november, 2015 at 11:52 f m

      Haha! Visst är den god? Brukar också äta ohälsosamma mängder deg! 🙂

  16. Anonym

    9 december, 2015 at 6:32 e m

    Ja, dessa kakor var fantastiska! Min familj och jag ar nyflyttade fran Los Angeles till South Carolina, USA och jag har alla mina recept packade I lador. Jag hittade pa din blog nar jag sokte pa natet. Men det roligaste vad att jag ocksa ar ifran Oland. Jag har bott i USA sedan 1989. Uppvaxt i Farjestaden. Tack for receptet!

    1. Helena

      10 december, 2015 at 11:41 f m

      Vad roligt att höras, och vad kul att du också är från Färjestaden! Tills du packat upp dina recept (och förhoppningsvis gärna efteråt 🙂 får du botanisera härinne för hederliga, svenska recept på gofika! Kram!

  17. Anonym

    21 maj, 2017 at 10:59 f m

    20170521 Provade ditt recept idag; SUPERGODA! Tack 🙂

    1. Helena

      22 maj, 2017 at 10:13 f m

      Vad kul! De här kakorna är mina egna favoriter. 🙂

  18. Ann Nordell

    7 juli, 2019 at 1:25 e m

    Vilken underbar blogg.Hittade den idag. Är helt uppfylld blir en trevlig sommar att testa och njuta av dina recept och bilder . Kram Ann

    1. Helena

      8 juli, 2019 at 9:07 f m

      Hej Ann! Tusen tack för din fina kommentar, vad glad jag blir för dina ord. Varmt välkommen hit till bloggen! 🙂

  19. Carina

    29 juli, 2019 at 3:06 e m

    Det här gick inge bra ☹️ kakorna flöt inte ut. Provade att ta mer smör men det funkade ändå inte. Slutade med att allt hamna i soporna. Kommer inte göra dessa igen😤

    1. Helena

      30 juli, 2019 at 10:59 f m

      Hej Carina! Vad tråkigt för dig att det inte gick bra med kakorna. Det är oftast de allra sista minuterna som de flyter ut, och hur mycket det gör det kan bero lite på ugnen och hur varm den blir. Vill man hjälpa dem på traven kan man platta till dem lite innan man stoppar in dem i ugnen.

  20. Birgit

    8 augusti, 2019 at 8:07 f m

    Gjorde först en sats, hade även i hackad choklad och lite salt. Kommer bjuda på dem i min dansklubb när vi dansar Lindy Hop på en fin utedansbana. Där fikat är lika mysigt som dansen. Hm, “provsmakade” – så för säkerhets skull gjorde jag en till sats. Nu med ljusa russin, plus choklad och lite salt igen. Behöver inte provsmaka dessa. Vet att de är goda. Gjorde dem på tre plåtar i varmluftsugn. Sats två flöt ut liite mer. Kanske för att jag hade mer vatten på händerna när jag rullade bollarna? Eller inte följde receptet helt perfekt… Alla blev perfekta på sitt vis ändå. Tack!

    1. Helena

      8 augusti, 2019 at 8:10 f m

      Birgit – tack för din härliga kommentar! Tänk att få vara med med på Lindy Hop på ett hörn, om än så bara med ett kakrecept. 🙂 Vad roligt! Det finns säkert många saker som kan påverka hur mycket de flyter ut, som t ex om man kör med varmluft eller vanlig ugn och andra saker, men oavsett om de blir tjocka eller tunna är de ju alltid lika goda! Stor kram!

  21. Anna-Karin

    8 augusti, 2019 at 9:45 f m

    Jättegoda kakor! Jag lade till kanel i en del av degen, och det blev supersmarrigt.
    Anna-Karin

    1. Helena

      9 augusti, 2019 at 1:58 e m

      Åh, kanel minsann? Kan tänka mig att det blev hur gott som helst! Tack för tipset! 🙂

  22. Christina

    8 augusti, 2019 at 12:22 e m

    Jisses va’ goda, rent förrädiska, äntligen ett recept som stämmer. Tack

    1. Helena

      9 augusti, 2019 at 1:58 e m

      Vad roligt att höra Christina, tack så mycket! 🙂

  23. Maria

    14 september, 2019 at 12:53 e m

    Alldeles på tok för söta! Räcker med 1,5 dl socker.

    1. Helena

      16 september, 2019 at 9:08 f m

      Smaken är olika! Självklart är det fritt fram att anpassa sockermängden efter sina egna preferenser.

  24. Rut

    5 november, 2019 at 8:12 e m

    Alltså wow för goda havrekakor!
    Lättbakade!
    Ny favorit

    1. Helena

      6 november, 2019 at 12:23 e m

      Vad roligt att du gillar dem! 🙂

  25. Cecilia

    11 december, 2019 at 5:42 e m

    Bulle!
    Så skönt att hitta världens bästa havre kakor hos just DIG när man söker på just detta!!!=)
    De blev kanongoda!!! Tack för receptet!!
    Hoppas allt är bra med dig och de dina!!!
    Önskar er en fin jul tillsammans!!
    Kram Cissi

    1. Helena

      13 december, 2019 at 11:15 f m

      Jamen BULLE! Vad kul att du hittade hit! 🙂 Önskar dig också en jättefin jul. Stor kram!

  26. Johan

    7 januari, 2020 at 5:31 e m

    Idag åt jag havrekakor på ett café i Baguio Filippinerna, och dessa var sparsamt söta men inkluderade även nötter. Blev inspirerad av ditt recept och tänker göra en sats imorgon med mandlar, russin och 1,5 dl socker, plus litet salt. Om det faller väl ut skall jag berätta. Jag letar efter goda saker som kan ätas med gott samvete även för en gubbe med stor benägenhet att bli rundare och i total avsaknad av motståndskraft mot goda kakor. Mindre socker, ordentligt med smör (kan knappast ersättas av någon olja gissar jag). Allt gott!

    1. Helena

      7 januari, 2020 at 8:30 e m

      Tack Johan för din härliga kommentar! 🙂 Vad spännande att få ta del av kakutbudet i Filippinerna. Ifall du vill äta något gott med gott samvete, och samtidigt tjäna några hipsterpoäng när du ändå är igång, skulle jag rekommendera det här rawfoodgodiset som är superpopulärt här på bloggen:
      https://baraenkakatill.se/raw-food-godiset-salty-carame/

      Eller det här, som smakar som nyttiga Snickers:
      https://baraenkakatill.se/salt-dadelkola-jordnotssmor/

      Lycka till med bakningen! 🙂

  27. Ing-Britt Lidhök

    20 januari, 2020 at 11:00 e m

    Jättegoda och spröda!
    Jag tryckte med en gaffel på dem för de flöt inte ut.

    Blev jättebra!

    1. Helena

      23 januari, 2020 at 7:37 f m

      Vad roligt att de blev goda! 🙂

  28. Margareta Edsgård

    3 februari, 2020 at 5:27 e m

    Nu har jag bakat havrekakorna och istället för vetemjöl använder jag skrädmjöl (rostat havremjöl från Värmland) och torkade tranbär. Jag blev mycket nöjd och kakorna blir ganska glutenfria på så sätt.
    Kan jag använda receptet i en bok om jag anger Bara en kaka till som källa?

    1. Helena

      3 februari, 2020 at 8:12 e m

      Hej Margareta! Vad roligt! Det går fint. 🙂

  29. Oman

    7 februari, 2020 at 9:01 e m

    Blev inte platta alls. Det är troligen jag som gjorde något fel, men jag vet inte vad, för att jag följde receptet exakt.

    1. Helena

      9 februari, 2020 at 10:04 e m

      Det kan variera från gång till gång hur mycket de flyter ut. Om de inte flyter ut och blir platta så gör det inget alls, de är lika goda ändå.

  30. Elisabeth Edlund

    15 mars, 2020 at 3:44 e m

    Superduper goda och farligt goda.

    1. Helena

      16 mars, 2020 at 8:09 f m

      Vad roligt att du tycker det! Jag håller med dig fullständigt. 🙂

  31. Kjell

    18 maj, 2020 at 8:32 f m

    Super super goda,frun älska dom,så nu är det dax för en dubbel sats ,
    Lätta o bra o baka även för en gubbe på 73 år,

    1. Helena

      18 maj, 2020 at 8:05 e m

      Härligt Kjell! Det låter underbart! 🙂

Lämna en kommentar