Andra Kakor

Klassiska chokladsnittar

När jag frågade syrran vad hon önskade sig i julklapp hade hon en mycket anspråkslös önskan; hembakade chokladsnittar. Inget ont om hembakade gåvor, jag tycker de är toppen, men det är inte vad man förväntar sig som julklappsönskning av en kvinna som precis fyllt 35. Så utöver de presenter jag redan köpt satte jag alltså igång att baka en av Sveriges mest klassiska kakor. Just för att de är så vanliga, och i min menig alldagliga (förlåt alla chokladsnittsälskare) hade jag faktiskt aldrig bakat dem innan. Men de blev riktigt goda, syrran mumsade på friskt i mellandagarna. Jag tittade på flera olika recept, och skapade utifrån dem ett eget:

Svenniga chokladsnittar, ca 50 st
200 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 4,5 dl vetemjöl
1 msk ljus sirap
———-
1 uppvispat ägg till pensling
några msk pärlsocker

Rör smöret mjukt ihop med sockret. Blanda de torra ingredienserna för sig, och knåda samman dem med smöret. Tillsätt sirapen. Det enklaste är att knåda degen på ett bakbord, och inte direkt i bunken. Dela degen i två delar, och dela varje halva i tre delar. Rulla ut 6 st avlånga ”ormar”, och fördela dem på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem lite med gaffel, och pensla dem med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker, och grädda i mitten av ugnen på 200 C i ca 13-15 min. Skär i snittar medan de fortfarande är varma. 

16 januari, 2014

18 kommentarer

  1. Haha, de är absolut svenniga men jag älskar dem ändå. Mamma bakar alltid en laddning inför längre besök av mig. Men det finns bra och bättre recept. Den gången mamma provade ett annat för att hon inte hade det vanliga receptet i sommarstugan smakade jag det direkt. Kanske ska kalla mig chokladsnittsconnoisseur?!

  2. Jag är inte mycket för kakor och bakverk överhuvudtaget men mammas chokladsnittar (och sirapskakor, och finska pinnar, och … oj då, kanske är lite för kakor ändå…) är så gott att knapra på. Av någon anledning känns inte småkakor så onyttiga heller, de är ju så små och spröda liksom 🙂

    Trevlig helg och kram!

  3. Nu vet jag, jag önskar mig en fin plåtburk fylld med mormors kolasnittar i födelsedagspresent……….. Det är väl okej att härmas?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration