Kakor

Amerikanska cookies med Centerfyllning

Amerikanska cookies CenterSega, amerikanska chocolate chip cookies, finns det något bättre? Ja, det gör det – Centerfyllda amerikanska cookies! Varför fylla något med bara chokladbitar när man kan fylla något med kolafyllda chokladbitar? Precis. Själv älskar jag Centergodis, och när man har har det som fyllning i kakor har det en tendens att flyta ut lite under kanterna på en del av kakorna och bilda ett tunt, krispigt kolatäcke som smakar alldeles ljuvligt.

Hemligheten med amerikanska cookies är att de ska vara lite sega och “tuggiga”. Jag har bakat de här kakorna flera gånger på sistone för att komma fram till det allra bästa receptet, testat olika gradantal och tider i ugnen och olika sorters fyllning (Dumle funkar också finemang), och kommit fram till att receptet nedan blir bäst. Jag har till och med tittat på videos på Youtube med en amerikansk, trovärdig bakbloggerska med fint förkläde som kastar med håret och säger “The secret to a chewy, fabulous cookie is keeping it slightly underbaked”. Och det stämmer ju, hellre ta ut den lite för tidigt än för sent.

Kakorna kan se lite ljusa ut och kännas något ofärdiga när man tagit ut dem ur ugnen, men de stelnar till sig under den följande halvtimmen som de får svalna på plåt och galler. Färgen mörknar även något, eftersom de under tiden de svalnar sjunker ihop lite och får den där lite “pösiga” looken. (Jag låter nästan som en modebloggare nu, eller hur?) När de sjunker ihop framträder Centerfyllningen lite mer, vilket gör att kakorna blir lite mörkare när chokladfyllningen kommer närmre ytan. Även det faktum att degen kyls ganska länge innan den bakas ut bidrar till att kakorna får rätt konsistens, och att man formar dem lite mer som cylindrar än som runda bollar och ställer på högkant. Är ni sugna på att prova?

Skriv ut

Amerikanska cookies med Centergodis

Amerikanska cookies Center

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Sega, tuggiga och alldeles ljuvliga amerikanska cookies fyllda med vårt svenska, kolafyllda chokladgodis Center. Perfekta att ha i frysen!

  • Total tid: 20 min + tid i kyl & ugn
  • Antal portioner: Ca 15 st 1x
Scale

Ingredienser

  • 175 g smält smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk Maizena
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 rullar Center (totalt ca 156 g) alt. en påse Dumle
  • Ev. lite flingsalt att strö ovanpå de färdiga kakorna

Instruktioner

Smält smöret. Rör samman mjöl, bakpulver, Maizena och salt i en bunke. Vad gäller saltet; här kan man ta 0,5 tsk upp till 1 tsk lite beroende på om man gillar lite sälta eller inte. Jag gillar både och, och brukar variera lite. Men föredrar du en mer klassisk smak, börja med 0,5 tsk.

Ta smöret från värmen och rör ner strösocker och farinsocker i kastrullen. Det går bättre att röra med en handvisp än en sked. Rör sedan ner ägg, äggula och vaniljsocker, och blanda samman i bunken med mjölet. Blanda till en degklump och ställ in i kylen i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 150C, och skopa upp minst matskedsstora bitar deg med hjälp av en matsked. Tryck in ca två Center-godisar i varje degklump, försök kapsla in godisbitarna så gott det går i degen. Använder du Dumle – dela kolorna i 2-3 bitar och tryck in dem i degen. Forma degbitarna mer som cylindrar än som runda bollar, och ställ dem på högkant så att de bygger mer på höjden än vad de är runda. Det gör att kakorna håller formen bättre och blir tjockare och får den klassiska ”tuggiga” och lite sega konsistensen som karaktäriserar amerikanska cookies.

Placera ut på en plåt med bakplåtspapper, och grädda i mitten av ugnen i ca 17 min. Centerfyllningen kommer att flyta ut ur botten på en del av kakorna, och den delen smakar ljuvligt! Strö gärna lite flingsalt över kakorna precis när de kommit ut ur ugnen. (Har du haft i en hel tesked salt räcker det dock med salt.)

4 Kommentar

  1. Marion

    8 mars, 2019 at 6:28 e m

    Hej! Ska alldeles strax testa, verkar fantastiska. Undrar bara vad farinsockret bidrar med? Smak, konsistens, färg? Har inget hemma nämligen 😏

  2. Helena

    11 mars, 2019 at 12:00 e m

    Hej Marion! Jag googlade en hel del innan jag började experimentera med amerikanska cookies, och lärde mig snabbt att 50/50 av vanligt socker och farinsocker var att rekommendera för smak och säkert lite färg, men framförallt för att få till den lite tuggiga konsistensen. Jag har även provat med muscovadosocker som gav samma resultat. Men vem vet, det kan mycket väl vara så att det inte blir någon skillnad alls med 100% vanligt, hederligt strösocker! 🙂

  3. Sandra Callermo

    24 mars, 2019 at 7:19 f m

    Alltså jag älskar när du beskriver kakornas seghet och pösiga looken. Underbart! Haha.
    De ser gryymt goda ut ju!

    1. Helena

      24 mars, 2019 at 1:31 e m

      Haha! De är supergoda! Och jag har ätit alldeles för många sådana här i vår redan…

Lämna en kommentar