Kakor

Chocolate chip cookies med brynt smör

Chocolate chip cookies med brynt smör

Vad många ni var som hörde av er och frågade om receptet på dessa chocolate chip cookies med brynt smör när jag la ut bilderna från recepttestandet på instagram stories! Så roligt att ni är så sugna på att baka kakor ju! Och jag fattar, jag vill också baka kakor. Ännu hellre vill jag äta kakor. Helst hela tiden.

Amerikanska chocolate chip cookies är ju bland de allra godaste kakorna. De ska vara lite sådär småsega och nästan lite mjuka i mitten. Men sedan har jag ett I-landsproblem när det kommer till chokladbitarna i kakorna; de smälter. Och när de smälter ut för mycket i själva cookien så tycker jag att chokladsmaken tar över, och då känner man inte smaken av den goda kakdegen som jag dessutom fjäskat extra mycket för och brynt smöret till. Visst kan man trycka i chokladbitar efter att man tagit ut kakorna ur ugnen, men då sabbar man ju ytan på kakan.

Därför började jag googla en sen kväll på chocolate chips till kakor som håller formen. Jag hittade en bild på några som hette något i stil med “pearly” och såg lite vaxade och glansiga ut. “Superbra!” tänkte jag och klickade mig vidare. Det var fina bilder på kulorna i burk, i smält version när de hälldes ut ur burken, i rosa variant (här tänkte jag att “wow, vad kreativt att de gör rosa choklad också”) och sedan tvärstannade jag i mitt scrollande när det kom upp en bild på någon som hällde den smälta chokladen över sitt ben. Då förstod jag att jag kommit in på pearly wax till benen. Som man smälter för att kunna vaxa bort håret. Och nu får jag upp den där pearly wax-produkten som annons varje gång jag går in på Facebook.

Men jag hittade faktiskt en sida till, som säljer utländskt godis, där märket Dr Oetker faktiskt gjort chocolate chips som är avsedda för den amerikanska marknaden där chokladbitarna inte ska smälta. Kanske att de finns ute i butik i större städer i välsorterade mataffärer, men själv fick jag klicka hem dem från nätet. Och mycket riktigt, chokladbitarna höll formen så att man fortfarande kände smaken av den goda kakdegen. (Jag hittade påsarna här för 29 kr styck, men de finns säkert på fler ställen.)

Skriv ut

Chocolate chip cookies med brynt smör

Chocolate chip cookies med brynt smör

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading…

Småsega, fantastiskt goda chocolate chip cookies med brynt smör i degen. En varning utfärdas för att kakdegen är otroligt god…

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 15
  • Total tid: 30 min + väntetid
  • Antal portioner: 12 1x
Scale

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljextrakt (finns ofta på små flaskor i bakhyllan)
  • 1 ägg
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt
  • 1 dl chokladknappar

Instruktioner

Bryn smöret på medelvärme. Det är klart när det har bubblat och fräst, ett vitt skum har stigit och ljudet försvunnit. Under skummet är smöret bärnstensfärgat och doftar nötigt och gott. Häll genast över i en skål så att inte bryningsprocessen fortsätter och smöret bränns vid. 

Mätt upp strösocker och ljust muscovadosocker i en skål. Tillsätt vaniljextraktet och det brynta smöret. Vispa med elvisp eller i bakmaskin i 2-3 minuter.

Tillsätt ägget och vispa i ytterligare 2,3 minuter.

Mät under tiden upp mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa ner detta i smeten, men stäng av vispen så fort det blandats samman till en kakdeg. Känn på degen om den har svalnat tillräckligt för att du ska kunna röra ner dina chokladknappar. Är degen för varm kan de smälta, men oftast har degen svalnat tillräckligt av allt vispande. 

Rör ner chokladknapparna och ställ in kakdegen i kylen i en halvtimme. Ta sedan ut den och sätt ugnen på 175C. Dela degen i 12 bitar och forma till bollar som du lägger på två plåtar, sex bollar på varje plåt. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 min. (I min ugn blir 11 minuter perfekt.) Låt kakorna sedan ligga kvar på plåten i minst 20 minuter då de sätter sig och efterbakas lite av värmen som är kvar i dem. Kakorna går jättebra att frysa.

Vill du hellre baka med kolafyllt chokladgodis? Här hittar du recept på amerikanska cookies med Centerfyllning.

4 Kommentar

  1. Camilla

    22 november, 2020 at 1:22 e m

    Hej, om man bara har mörkt muskovado socker, funkar det måntro?
    Kram de ser så smarriga ut

    1. Helena

      22 november, 2020 at 2:42 e m

      Det tror jag funkar superbra! 🙂

  2. Lena Axelsson

    23 november, 2020 at 8:50 f m

    Måste testas och överraska barnbarnet är hans typ av favoritkakor men kör på de chokladknappar ja hittar i butiken …..Ha en bra dag ..Kramar Lena

    1. Helena

      23 november, 2020 at 8:52 f m

      Vad roligt Lena! Ja, det går ju självklart jättebra att köra på de chokladknappar som finns i butiken, eller vanlig, hackad choklad. Det var mest jag som nördade ner mig här och ville känna smaken av kakdeg. 😉

Lämna en kommentar