Sega lakritskakor med mandelmassa
Så här kan det gå för några intet ont anandes sega lakritskakor när Olof och Lily är hemma och vabbar och har gott om fritid. Det var den sista dagen på vabbandet för ett tag sedan, den där dagen då barnet ska ha en feberfri dag hemma, och Lily var pigg som en mört och sugen på kakor.
Jag har ju experimenterat en del på sistone med amerikanska cookies, och fyllt dem med både Dumle och Center och annat, allt för att få fram ett riktigt lyckat recept på sega, tuggiga kakor. Och då kom jag att tänka på ett vykort jag såg i en lakritsaffär i Danmark en gång, med en bild på platta, mörka lakritskakor i en trave. De innehöll både hasselnötter och tranbär, och var egentligen inte alls några sega, amerikanska cookies. Men de innehöll även lakritspulver och mandelmassa, och det fångade mitt intresse. Så det här är egentligen min egen variant av amerikanska cookies med just lakrits och mandelmassa i. De har redan blivit riktigt populära, så gillar ni lakrits och mandelmassa bör ni provlaga dessa snarast! Ni kommer att bli FAST!
Skriv utSega lakritskakor med mandelmassa
Sega lakritskakor med mandelmassa som är härligt tuggiga och smakar alldeles underbart. Går jättebra att ha i frysen och ta fram vid behov.
- Total tid: 20 min + ugnstid
- Antal portioner: 12 kakor 1x
Ingredienser
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl brunt farinsocker, lätt packat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk lakritspulver
- 1 äggula
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 g mandelmassa
- 50 g pecannötter
- 1 dl russin
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C. Rör smör mjukt ihop med strösocker, farinsocker, vaniljsocker och lakritspulver.
Rör ner äggulan.
Tillsätt vetemjöl och bakpulver, blanda gärna ut bakpulvret med lite mjöl innan du rör ner det. Blanda ihop degen lite till.
Riv mandelmassan på grova delen på ett rivjärn.
Grovhacka pecannötterna, och rör ner dem och mandelmassan i smeten och blanda lite, och avsluta med att röra ner russinen och knåda ihop degen så att allt är ordentligt blandat.
Forma ca 12 st bollar av smeten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Forma degbitarna mer som cylindrar än som runda bollar, och ställ dem på högkant så att de bygger mer uppåt än vad de är runda. Det gör att kakorna håller formen bättre och blir tjockare och får den klassiska ”tuggiga” och lite sega konsistensen som karaktäriserar amerikanska cookies.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12 min. Låt svalna på galler. De sjunker ihop lite till under tiden de svalnar, så låt dem svalna i ca 30 min.
Det låter så gott med sega lakritskakor! Men jag kan ju inte äta nötter/mandel.. tyvärr.
Har inte bakat dina amerikanska än, men jag har iallafall köpt maizena, så snart så..
Vad tråkigt med allergin! Men jag tror att de blir precis lika goda utan nötter också! 🙂
Kan jag ersätta mandelmassan med något? För den kan jag tyvärr inte heller äta..
Förlåt, tänkte inte på mandelmassan där! Jag tror att kakorna blir goda även utan den. Jag la ut ett recept på amerikanska cookies fyllda med Center för ett par veckor sedan, och de är också jättegoda, och innehåller varken nötter eller mandelmassa. Vill man åt lakritssmaken kan man hälla lakritspulver i dem med, för choklad/kola-smaken är ju jättegod ihop med lakrits också. Har man inte Centergodis hemma går Dumle bra, eller bara vanlig, hackad choklad. Här kommer receptet, lycka till!
https://baraenkakatill.se/amerikanska-cookies-med-centerfyllning/
Tack!
Kan man inte äta mandelmassa kan man inte äta center heller, industri äcklig kemo choklad, är nåt annat😀
Du gör dom bästa kakorna i världen, idag blev det kakor med lakris o mandelmassa annars kör vi dina havrekakor, Mums😍😍😍
Åh vad snällt sagt! Tack! 🙂