Skriv ut

Sega lakritskakor med mandelmassa

Sega-lakritskakor-med-mandelmassa

Sega lakritskakor med mandelmassa som är härligt tuggiga och smakar alldeles underbart. Går jättebra att ha i frysen och ta fram vid behov.

Ingredienser

Scale
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl brunt farinsocker, lätt packat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk lakritspulver
  • 1 äggula
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g pecannötter
  • 1 dl russin

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C. Rör smör mjukt ihop med strösocker, farinsocker, vaniljsocker och lakritspulver.

Rör ner äggulan.

Tillsätt vetemjöl och bakpulver, blanda gärna ut bakpulvret med lite mjöl innan du rör ner det. Blanda ihop degen lite till.

Riv mandelmassan på grova delen på ett rivjärn.

Grovhacka pecannötterna, och rör ner dem och mandelmassan i smeten och blanda lite, och avsluta med att röra ner russinen och knåda ihop degen så att allt är ordentligt blandat.

Forma ca 12 st bollar av smeten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Forma degbitarna mer som cylindrar än som runda bollar, och ställ dem på högkant så att de bygger mer uppåt än vad de är runda. Det gör att kakorna håller formen bättre och blir tjockare och får den klassiska ”tuggiga” och lite sega konsistensen som karaktäriserar amerikanska cookies.

Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12 min. Låt svalna på galler. De sjunker ihop lite till under tiden de svalnar, så låt dem svalna i ca 30 min.