Kakor

Dumlesnittar

Dumlesnittar

Dumlesnittar är precis som kolasnittar, fast med Dumle i, som fått smälta ner i degen och bli segmjuka och alldeles, alldeles underbara. Flingsaltet man sprinklar ovanpå precis när de börjar svalna ger en ljuvlig smakbrytning. Salt kola är och förblir en av mina absoluta favoritsmaker här i livet!

Jag har provat ett par olika recept på dumlesnittar och kommit fram till att bästa sättet för att få dem att hålla ihop är att göra lite mer av själva kakdegen, ha i lite färre dumlekolor än vad man kanske egentligen vill, och att ha i en tesked Maizena i degen. Dumlesnittar har annars en tendens att flyta ut på bakplåten och bilda ett tunt, stort bräck snarare än kakor som går att hålla i handen när man äter dem. Att ha i en tesked Maizena är vanligt i kakor som amerikanska cookies för att de inte ska flyta ut alltför mycket.

Men det här receptet funkar, så det är bara att köra på! Kakorna går jättebra att frysa, precis som de flesta småkakor. Jag har blivit helt besatt av Dumlesnittar senaste veckan och bakat dem flera gånger. De går åt som smör här hemma, och de är ju så goda! Första gången lagade jag dem mest för att jag ville göra något med all Dumle jag hade över sedan julens Rocky Road-bakning, men nu köper jag hem Dumle för att baka dumlesnittar istället!

Sugen på mer småkakor? Receptet på havrekakor är det populäraste receptet här på bloggen år ut och år in, och levererar alltid!

Skriv ut

Dumlesnittar

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sega, supergoda Dumlesnittar som är helt beroendeframkallande. Extra goda med lite flingsalt på toppen, och perfekta att ha i frysen!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 35 min
 • Antal portioner: 20 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1,5 dl socker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 msk ljus sirap
 • 3,5 dl vetemjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 tsk Maizena
 • 15 st Dumlekolor
 • 0,5 tsk flingsalt att sprinkla ovanpå efteråt

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Vispa smöret i en bunke med elvisp ihop med socker, vaniljsocker och sirap.

Släpp ner mjöl, bakpulver och maizena i bunken, och rör runt bakpulvret och maizenan i mjölet med en tesked så det blandas.

Knåda samman degen med händerna, och stjälp sedan ut den på ett bakbord och dela den i två lika stora delar.

Rulla varje del till en rund längd, ungefär lika lång som en bakplåt. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt, och lägg de två längderna på plåten. Gör en liten skåra i rullarna med fingret, en skåra som går längs med hela längderna så att längderna ser ut lite som två avlånga båtar. (Fast skåran behöver inte vara så värst djup, faktiskt.)

Ta av pappret på dumlekolorna och dela dem på mitten. Ställ varje del med snittytan nedåt i de skårade degrullarna. Placera ut dem så att du får plats med alla på ett jämnt sätt.

Grädda i mitten av ugnen i 20 min. Någon minut efter att du tagit ut dem – sprinkla lite flingsalt över dem, och skär dem i snittar.

10 januari, 2022

8 kommentarer

 1. Låter ju helt fantastiskt gott – och lättlagat! Jag ska testa med de dumlekolor med pepparkakssmak(!) som vi har kvar här i Mexico City! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

 2. Jag gör mina med mörk choklad och dumle. ”Smackar” upp allt på plåten och plattar till lite lagom. Skär sedan i rutor!
  20 dumle och 100 g choklad har jag!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration